PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Rugpjūčio 12 d. 13:08

„Šiaulių Monmartro Respublika“ Pakruojui įteikė įspūdingą dovaną

Pakruojis

Dariaus Ančerevičiaus nuotr.

Julita GaldikienėŠaltinis: ŠMKC „Laiptų galerija“


313693

Tarptautinis dailės festivalis „Šiaulių Monmartro Respublika“, kasmet stebinantis neįtikėtina dailės, muzikos ir poezijos sinteze, šiais metais neaplenkė ir Pakruojo. Rugpjūčio 4 dieną Pakruojo sinagogoje profesionaliojo meno gerbėjams įteikta ypatinga dovana – Antano Jasenkos paroda PAVIRŠIAI bei Čiurliono kvarteto ir Andriaus Apšegos koncertas.

Šventinį vakarą atidarė žymaus mūsų šalies kompozitoriaus Antano Jasenkos, kuris šįkart atsiskleidė tapytojo amplua, parodos PAVIRŠIAI pristatymas. Autoriaus darbus analizavusi menotyrininkė dr. Dalia Karatajienė iškart įžvelgė sąsajas tarp menininko kuriamos įvairialypės muzikos ir tapybos braižo: „Šitie daiktų paviršiai – ne tik daiktų, bet ir būklių, substancijų. Iš tikrųjų, jie nevaizduoja jokių paviršių. Veikiau kalba apie tai, kaip šitie paviršiai skamba vizualinėmis priemonėmis. Dievo dažnis yra 50 Hz – mes jo negirdime, bet mes jį jaučiame. Tai klausimas ir yra, koks yra šių substancijų savotiškas dažnis“.

Menotyrininkė dr. Dalia Karatajienė atkreipė dėmesį, kad svarbu yra ne tik tai, kaip mes tą dažnį pajuntame, t. y. per vibracijas, bet ir ritmika: „Tai yra ritminiai judesiai įvairiomis kryptimis ir ritmas valdo čia viską. Aišku, ritmas visuose menuose yra labai svarbus, bet tai yra ta statybinė detalė, kuri yra ir muzikoje, ir be kurios neįmanoma dailė. Ir ritmo kryptys, judesiai patys, yra įvairūs, gyvybingi – kiekvienas unikalus, tarsi valdomas kažkokios nematomos dualistinės energijos“.

Parodos autorius pripažino, kad menotyrininkės pastebėjimų būta itin taiklių: „Ta sąjunga muzikos ir vaizdo – akivaizdi. Mes esame šitame amžiuje, mes kitaip negalime. Tai nauja dimensija, kai kinas atsirado – judantis vaizdas – ar teatras. Man muzika yra tapyba, o tapyba yra skambesys. Tik muzika prasideda pirmąją minutę ir baigiasi X minute, o vaizdas – jis turi skambėti. Tokia mano pozicija“.

Netrukus po Antano Jasenkos kūrybos pristatymo suskambėjo ne tik paveikslai – į Pakruojo sinagogą susirinkusių svečių laukė Čiurliono kvarteto ir Andriaus Apšegos koncertas. Atlikėjai drauge su parodos autoriumi parengė ypatingą staigmeną. Čia, Pakruojo sinagogoje, pirmą kartą visuomenei pristatytas naujausias Antano Jasenkos kūrinys – kompozicija styginių kvartetui, skirta M. K. Čiurlionio metams paminėti, kurią simboliškai atliko Čiurlionio kvartetas.

Nuaidėjus premjerai, publika negailėjo gausių ovacijų tiek Čiurlionio kvartetui, tiek ir muzikos autoriui. Kiek aprimus aistroms, atlikėjai tęsė koncertą, kurio metu skambėjo F. Schubert, F. Haendel, J. Haydn, A. Raudonikio, S. Šimkaus, V. Klovos, L. Vilkončiaus kūriniai.

© Darius Ančerevičius

© Darius Ančerevičius

© Darius Ančerevičius

© Darius Ančerevičius

© Darius Ančerevičius