PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Atliekų tvarkymas2024 m. Rugsėjo 9 d. 13:56

Šiaulių miesto sodų bendrijoms – nauji maisto atliekų konteineriai

Šiauliai

Maisto ir virtuvės atliekų konteineriai soduose (ŠRATC nuotr.)

Etaplius.ltŠaltinis: VšĮ Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras


317557

Šiauliuose pradėtas maisto atliekų surinkimas įgauna vis didesnį pagreitį, o naujausi pokyčiai pasiekė ir sodų bendrijas. Šiaulių miesto savivaldybė kartu su VšĮ Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centru (ŠRATC) ėmėsi plėsti atskirą maisto atliekų surinkimą, užtikrindama, kad šią paslaugą gautų ir sodų bendrijų atliekų turėtojai.

Surenkamų maisto atliekų kiekis didėja

Nuo šių metų sausio 1 d., kai maisto ir virtuvės atliekos buvo pradėtos rinkti atskirai, Šiauliuose šių atliekų surenkamas kiekis šoktelėjo net 23,73 proc. Šių metų sausio–rugpjūčio mėnesiais surinkta 498,66 tonų maisto ir virtuvės atliekų, o iki metų pabaigos tikimasi viršyti 1000 tonų šių atskirai surinktų atliekų. ŠRATC direktorius Žilvinas Šilgalis teigia, kad šiauliečiai puikiai prisijaukina rūšiavimo įpročius: „Gyventojai noriai rūšiuoja ir svarbu, jog tai daro pakankamai kokybiškai, nes priemaišų nedaug – vos apie 2 procentus. Vertinant surenkamus kiekius, tai geras startas, bet rezervų dar yra nemažai, tarp jų ir diegiant šiam rūšiavimui reikalingą papildomą infrastruktūrą, kad patogiai atskirai rūšiuoti maisto atliekas turėtų įmanomai daugiau atliekų turėtojų, ką mes kartu su savivaldybėmis pagal galimybes ir darome“.

Naujovės sodų bendrijų gyventojams

Šiandien Šiaulių miesto sodų bendrijose jau pastatyti 100 vnt. naujų maisto ir virtuvės atliekų konteinerių, kurie leis patogiai rūšiuoti vaisių ir daržovių, mėsos, žuvies, termiškai apdoroto ir neapdoroto maisto likučius, riebalais suteptas servetėles bei kitas sąlytį su maistu turėjusias atliekas. „Sodų bendrijose sezono laikotarpiu susidaro daug sodo ir daržo likučių, o ruduo – ypatingai derlingas obuoliais, todėl būtina užtikrinti ir šių teritorijų atliekų turėtojams galimybę kuo daugiau naudingų maisto atliekų pašalinti tinkamai. Šiaulių regiono maisto ir virtuvės atliekų apdorojimui jau pastatyti ir dar šį mėnesį planuojami atidaryti nauji maisto atliekų apdorojimo įrenginiai, kuriuose iš šių atliekų bus išgaunama energetinę vertę turinti žaliava biometano gamybai“, – pasakoja Ž. Šilgalis.

Informacija apie maisto ir virtuvės atliekų rūšiavimą – ir ant konteinerių (ŠRATC nuotr.)

Išsami informacija visur – nuo konteinerių iki interneto svetainės

Kad rūšiavimas būtų kuo paprastesnis ir aiškesnis, ant naujų konteinerių pritvirtinti informaciniai lipdukai, kurie aiškiai nurodo, kokias atliekas čia (ne)galima mesti. Papildoma informacija pasiekė ir sodų bendrijų pirmininkus, o visi norintys išsamiau susipažinti su atskiru maisto ir virtuvės atliekų surinkimu tai gali padaryti ŠRATC interneto svetainėje adrsu www.sratc.lt/mva.

Reklama