REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Jaunimas2024 m. Gegužės 31 d. 14:03

Šiaulių jaunimo vasaros darbų medžioklė įsibėgėjo: graibsto darbdavių pasiūlymus

Šiauliai

Šiaulių miesto ir rajono moksleiviai vasarą nori užsidirbti. Jaunimas nesibodi darbo nei maitinimo įstaigose, nei ūkiuose.  Gedimino Bartuškos (ELTA) nuotr.

Ugnė UrbonėŠaltinis: Etaplius.LT


302793

Dirbti vasarą, kuomet už lango šviečia saulė, o bendraamžiai laisvalaikį leidžia prie jūros ar ežerų, nėra lengva. Tačiau Šiaulių mieste ir rajone gyvenantis jaunimas aktyviai ieško darbo vasarai. Kokį darbą tikisi rasti jaunuoliai? Ar Šiaulių miesto ir rajono darbdaviai vasaros laikotarpiu siūlo darbą nepilnamečiams?

Vyksta dirbti į užsienį

Jau gegužės pradžioje socialiniuose tinkluose lyg iš gausybės rago pasipylė jaunuolių, ieškančių darbo pasiūlymų, skelbimai. Vasaros darbų dairosi ir pilnametystės nesulaukę moksleiviai.

Etaplius kalbinta abiturientė Brigita sako, kad paskutinę laisvą vasarą ketina ne atostogauti, o šiuos mėnesius praleisti produktyviai – dirbti ir išsilaikyti vairuotojo teises.

Man nėra labai svarbu, koks tai darbas. Praėjusiais metais, dar būdama nepilnametė, dirbau kambarine viename Šventosios viešbutyje, dar prieš metus – barista-padavėja. Šį mėnesį prisidedu prie darbo rinkimų apylinkėje. Visada smagu išbandyti kažką naujo arba pritaikyti savo turimas žinias naujame darbe“, – sako šiaulietė.

Šešiolikos sulaukusi Gustė šią vasarą taip pat dirbs. Merginai Šiauliuose darbo rasti nepavyko, todėl vasarą ji praleis pajūryje.

Radau ledų pardavėjos darbą. Džiaugiuosi, tai pirmas mano oficialus darbas. Baimių neturiu, bet jų tikrai turi mano tėvai, – šypsosi mergina. – Dirbsiu visą vasaros sezoną, o į Šiaulius grįšiu prieš pat prasidedant mokslo metams.“

Dėl darbo – į pajūrį. Pixabay.com nuotr.

Šiaulių miesto ugdymo įstaigų atstovai atskleidžia, kad jaunimas dirbti šiais metais pradės dar nė nepasibaigus mokslo metams – nuo birželio 1 d. Vaikinai ir merginos apie vasaros darbų planus oficialiai informavo ugdymo įstaigas.

Pedagogai atskleidžia, kad jaunimas dirbs ne tik Lietuvos, bet ir užsienio įmonėse. Vyks į Švediją, Olandiją, Vokietiją. Jaunuoliai susirado darbo sandėliuose, viešbučiuose, ūkiuose.

Tiesa, specialistai savo ruožtu informuoja, kad darbas – nėra pateisinama priežastis praleisti ugdymo procesą.

Švietimo, mokslo ir sporto ministro įsakymu patvirtintame Mokinių, besimokančių pagal bendrojo ugdymo programas, mokyklos lankomumo užtikrinimo tvarkos apraše nėra numatyta, kad pamokų praleidimas gali būti pateisintas dėl darbo. Mokyklos privalo vadovautis teisės aktais“, – apie jaunimo darbą ne atostogų metu komentuoja Živilė Nakčiūnienė, Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus patarėja.

Geriau tegul dirba, o ne „veipina“ už kampo“

Darbuotojo ieškojau būtent šiai vasarai, nes pats susižeidžiau nugarą ir reikėjo papildomo žmogaus man į pagalbą. O darbą siūliau jaunimui, nes Šiaulių rajono savivaldybė remia įmones, kurios įdarbina jaunuolius nuo 14 iki 21 metų. Už įdarbintą žmogų jie sumoka lygiai pusę mokesčių ir atlyginimo. Užimtumo tarnyba taip pat turi įvairių priemonių, kurios skatina įdarbinti jaunimą, tačiau ilgesniam laikotarpiui – pusei metų. Man pagalbos reikia tik per vasarą“, – sako Šiaulių rajone, Kuršėnuose, įsikūrusios įmonės „Įvairūs baldai“ vadovas Evaldas Buivydas.

Pašnekovas priduria, kad suteikti galimybę jaunuoliams reikia tam, jog šie laisvu nuo mokslų metu nedykaduoniautų. „Geriau tegul dirba, o ne „veipina“ už kampo“, – nukerta E. Buivydas.

Šiaulių rajono savivaldybė trečius metus vykdo Jaunimo vasaros užimtumo ir integracijos į darbo rinką programą, apie kurią ir kalbėjo E. Buivydas.

Darbdaviams, norintiems įdarbinti nepilnametį, keliami tam tikri reikalavimai.  Juliaus Kalinsko (ELTA) nuotr.

Kaip Etaplius informavo Šiaulių rajono savivaldybės administracijos jaunimo reikalų koordinatorė Simona Dambrauskienė, 2022 metais pagal šią programą pavyko įdarbinti 17 jaunuolių, pernai – lygiai tiek pat. Šiemet į savivaldybę kreipėsi 5 darbdaviai, kurie pateikė prašymus paramai gauti. Specialistės teigimu, skaičius nėra galutinis, nes registruotis į programą galima iki birželio 1 d.

Vis daugiau darbdavių Šiaulių rajone priima jaunus, neturinčius darbinės patirties žmones. Taip jaunuoliai įgyja oficialios darbinės patirties, naudingai praleidžia dalį vasaros atostogų, susipažįsta su darbo specifika ir, baigę mokyklą, turi, ką įrašyti į savo gyvenimo aprašymą (CV, – aut. past.)“, – tikina S. Dambrauskienė.

Šiaulių mieste ir rajone vykdomos ir kitos jaunimo užimtumo programos, kurios padeda jaunuoliams įgyti darbinės patirties. Viena jų – projektas „Pasimatuok profesiją vasarą“, kurio tikslas sudaryti sąlygas jaunuoliams pasitikrinti savo profesijos pasirinkimą realioje darbo vietoje ir skatinti jaunuolių motyvaciją planuoti savo karjerą.

Moksleiviams siūlomi įvairūs darbai

Užimtumo tarnybos (UŽT) duomenimis, Šiaulių mieste ir rajone darbo jaunimui netrūksta. Vien šiais metais registruoti 42 darbo pasiūlymai, kuriuose nurodyta, kad darbdaviai sutiktų įdarbinti moksleivius.

Daugiausia darbo pasiūlymų skelbia apgyvendinimo bei maitinimo, administracinę ir aptarnavimo, meninę, pramoginę ir poilsio organizavimo veiklą vykdantys darbdaviai. Moksleiviams dažniausiai siūlomos barmeno-padavėjo, padavėjo, indų plovėjo, aplinkos tvarkytojo, valytojo, administratoriaus ar administratoriaus-sekretoriaus darbo pozicijos.

Šiuo metu Užimtumo tarnybos svetainėje Šiaulių miesto bei rajono darbdaviai skelbia 4 darbo pasiūlymus moksleiviams. Darbdaviai įdarbintų padavėją, biuro administratorių, pagalbinį darbuotoją bei kurjerį / pasiuntinį.

Kasdien Šiaulių regioninio karjeros centro „Karjeras“ duris praveria 5–7 moksleiviai, aktyviausiai darbo ieško 15–17 metų jaunuoliai. Didžioji dalis moksleivių pageidauja dirbti nekvalifikuotą darbą, tačiau dalis jų domisi kvalifikuotu darbu, kuriame galėtų panaudoti turimas kompetencijas – anglų kalbos žinias, kompiuterinį raštingumą“, – informuoja UŽT atstovė spaudai Milda Jankauskienė.

Jau antrus metus Šiaulių „Karjero“ konsultantai organizuoja mugę moksleiviams „Darbavasaris“. Šiais metais mugėje lankėsi apie 200 moksleivių iš Šiaulių apskrities gimnazijų. Įvairių darbo pasiūlymų moksleiviams siūlė 7 darbdaviai, Valstybinės darbo inspekcijos bei Valstybinės mokesčių inspekcijos atstovai konsultavo savarankiškos veiklos vykdymo klausimais, socialiniai partneriai siūlė savanorystės galimybes.

Kaip teigia M. Jankauskienė, regioninių karjeros centrų darbuotojai, į kuriuos dažniausiai kreipiasi moksleiviai, konsultuoja jaunimą įsidarbinimo klausimais – tiek apie darbo paieškos būdus, tiek apie teisinę bazę, norint įsidarbinti.

Paklausta, kokio darbo ieško patys jaunuoliai, UŽT atstovė teigia, kad moksleiviai domisi įvairiu darbu – nuo paslaugų sferos iki galimybės padirbėti pas ūkininkus.

Norintys įsidarbinti ūkiuose mielai renkasi uogų, daržovių skynimą, gėlių prižiūrėjimą, ravėjimą. Jaunuoliai taip pat sutinka dirbti maitinimo ir aptarnavimo sferoje – padavėjais, pardavėjais, prekybos salės darbuotojais, pagalbiniais virtuvės darbuotojais“, – sako M. Jankauskienė.

Specialistė pabrėžia, kad įdarbinti nepilnametį nėra taip paprasta. Tokiais atvejais darbdaviams keliami tam tikri reikalavimai.

Darbdavys privalo užtikrinti moksleivio amžių atitinkančias darbo sąlygas: darbas turi būti saugus, nekelti pavojaus sveikatai, fiziniam, protiniam ir dvasiniam vystymuisi. Ne visiems darbdaviams keliami papildomi reikalavimai yra priimtini, tačiau dalis darbdavių vis tik sutinka įdarbinti nepilnamečius“, – detalizuoja pašnekovė.

Praėjusiais metais Užimtumo tarnybos darbuotojai padėjo įsidarbinti 5 jaunuoliams, kurių amžius buvo 16–17 metų. Jaunuoliai įsidarbino pagalbiniais darbininkais, kroviku, pagalbiniu virtuvės darbuotoju. Įsidarbinusių jaunuolių skaičius gali būti kur kas didesnis, kadangi konsultacijos moksleiviams yra teikiamos ir be registracijos Užimtumo tarnyboje.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA