PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 17 d. 13:55

Šiaulių istorijos muziejuje bus pristatyta prof. Ritos Reginos Trimonienės monografija

Šiauliai

Fot. Justinas Auškelis (Vilniaus universitetas)

Šiaulių „Aušros“ muziejuusŠaltinis: Etaplius.LT


319020

2024 m. rugsėjo 21 d., šeštadienį, 14 val. Šiaulių istorijos muziejuje (Aušros al. 47, Šiauliai) vyks naujausios Vilniaus universiteto prof. Ritos Reginos Trimonienės parengtos ir Vilniaus universiteto leidykloje išleistos monografijos „Vietos visuomenė ir valdžia. Tarpusavio sąveikos. Šiaulių ekonomijos atvejis. XVII–XVIII a. pradžia“ pristatymas.

Monografijos turinys ypatingai svarbus Šiauliams. Joje nagrinėjamas ir šiandien visuomenei aktualus klausimas – vietos bendruomenės ir valdžios tarpusavio santykiai. Pagrindinis dėmesys joje kreipiamas į teisiškai fiksuotą ir geografinėmis ribomis apibrėžtą mikrobendruomenę – XVII a. karališkąją Šiaulių ekonomiją, kurios pavaldiniai turėjo daugiau galimybių išreikšti ir ginti savo interesus negu privačių dvarų valstiečiai ir miestelėnai. Monografijoje pirmą kartą originalo kalba skelbiami ir XVII a. Šiaulių dvaro teismo knygos išrašai. Iš jų galime sužinoti apie kasdienę paprastų Šiaulių ekonomijos gyventojų buitį, jų tarpusavio santykius, požiūrį į meilę, santuoką ir mirtį.

Pristatyme dalyvaus monografijos autorė prof. Rita R. Trimonienė, VU istorikas doc. dr. Eugenijus Saviščevas ir Lietuvos istorijos instituto doktorantas Laurynas Giedrimas. Renginio dalyviai turės progą dalyvauti viktorinoje ir laimėti pristatomą knygą, norintys galės ją įsigyti.

Knyga parengta ir išleista vykdant LMT finansuotą projektą „Vietos visuomenė ir valdžia. Tarpusavio sąveikos (Šiaulių ekonomijos atvejis. XVII–XVIII a. pradžia“ (Nr. S-LIP-20-20).