PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Rugsėjo 3 d. 12:05

„Šiaulių dienos 788“: miestą nušvies kultūriniai renginiai

Šiauliai

Laimos Beržinytės-Gulbinienės nuotr.

Šiaulių kultūros centrasŠaltinis: Etaplius.LT


316734

Rugsėjo 6–7 d. Šiauliai švies kultūra, mat šiomis dienomis Saulės mieste vyks laukiamiausia šventė – „Šiaulių dienos 788“. Penktadienį tradiciškai pagrindines miesto gatves papuoš šventinės eisenos ir motorizuotos kolonos paradas, kuriame įstaigų ar įmonių identitetą atskleis tūkstančiai dalyvių. Šiais metais šiauliečius ir miesto svečius džiugins išskirtiniai muzikos garsai visame mieste. Ryškiausi ir garsiausi koncertai griaudės didžiausioje kultūros erdvėje po atviru dangumi – estradoje. Čia trečius metus iš eilės gimtadienį atidarys jaunimo ir miestiečių atliekamos dainos, dvi dienas skambės scenos profesionalų iš Lietuvos ir Ukrainos koncertai, Zubovų parkas taps „Magiško parko“ namais, o Prisikėlimo aikštę užlies pučiamųjų ir styginių orkestrų muzikos garsai. Šventinėmis dienomis Šiauliai kvies dalyvauti parodų atidarymuose, festivaliuose ir kituose renginiuose, gausybė pramogų bus siūloma ir mažiausiems šiauliečiams. Rengėja – Šiaulių miesto savivaldybė, organizatorius – Šiaulių kultūros centra

788-tus metus skaičiuojantis Saulės miestas šiais metais šiauliečiams ir miesto svečiams žada dovanoti kultūrinių potyrių savaitę, mat pirmieji renginiai, kviečiantys švęsti miesto gimtadienį, prasidės dar pirmosiomis rugsėjo dienomis. „Šiemet kultūra mieste skleisis pačiomis įvairiausiomis formomis: nuo kamerinių koncertų, iki miesto estradoje garsiai nuskambėsiančių žinomų dainų, nuo tarptautinių festivalių iki mėgėjų meno pasirodymų, parodų atidarymų ar sportinių veiklų. Tikiu, kad turininga renginių programa praturtins ne tik šiauliečių kasdienybę, bet ir paįvairins miesto svečių laisvalaikį“, – sako Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėja Daina Kinčinaitienė.

Didžiausiame Šiaulių miesto kultūriniame renginyje „Šiaulių dienose“ išlieka svarbi renginių kokybė. Nenutrūkstamas bendravimas ir mecenavimo tradicijos didina miesto žinomumą bei kuria gyvybingesnius Šiaulius. „Verslo dosnumas ir atsidavimas ne tik praturtina renginių programą, bet ir suteikia galimybę Šiauliams turėti savo gimtadienio veidą. Būdami vieningi, galime švęsti galingai“, – sako Šiaulių miesto meras Artūras Visockas.

Miesto šventės išvakarėse, rugsėjo 5 d., tradiciškai kamerinės muzikos fone bus inauguruotas 47-asis Šiaulių miesto garbės pilietis. Iškilmingą ceremoniją papuoš styginių ir fortepijono sinergija, kuri susirinkusiuosius apdovanos klasikinės muzikos garsais. Renginio organizatoriai atkreipia dėmesį, kad įėjimas į koncertą – su kvietimais, kuriuos galima pasiimti Šiaulių miesto koncertinėje įstaigoje „Saulė“ arba www.ticketmarket.lt. Kvietimų skaičius ribotas.

Šventiškai ir originaliai pasipuošę, skanduodami įvairius šūkius ir plačiomis šypsenomis veiduose, šiauliečiai bursis į šventinės eisenos ir motorizuotos kolonos paradą. „Šiaulių dienų“ akcentas rugsėjo 6 d. 19 val. pajudės iš Žaliūkių ir Ragainės gatvių, kur startuosiančios įvairios kūrybinės sąjungos, klubai, nevyriausybinės organizacijos, asociacijos, įmonės keliaus pagrindinėmis Saulės miesto gatvėmis link Šiaulių miesto centrinio parko estrados.

Didžiausioje Šiaulių kultūrinėje erdvėje po atviru dangumi – estradoje – lauks miesto šventės „Šiaulių dienos 788“ atidarymo renginys „Dainuojantys Šiauliai“. Čia Šiaulių miesto švietimo įstaigų chorai kartu su operos soliste Viktorija Miškūnaite ir į Šiaulių miesto centrinio parko estradą susirinkusiaisiais šiauliečiais ir miesto svečiais atliks žinomus kūrinius. Scenoje skambės dainos „Lietuva“ (muzika ir žodžiai Kipro Mašanausko, aranžuotė Leonido Abario), „Mūsų dienos kaip šventė“ (muzika Vytauto Kernagio, žodžiai Vytauto Kernagio, Salomėjos Nėries, Juozo Erlicko, aranžuotė Danguolės Beinarytės, Jievaro Jasinskio ir Artūro Anusausko) ir „Mano namai“ (muzika ir žodžiai Eglės Sirvydytės, aranžuotė Danguolės Beinarytės). Renginio organizatoriai ragina aktyviai mokytis dainų žodžius, kad visi kartu paskelbtume gimtadienio pradžią ir parodytume, kokia stipri ir vieninga bendruomenė esame.

Penktadienio vakaras Šiaulių miesto centrinio parko estradoje tęsis muzikine programa „Panemunės bokštai“, kurią miestiečiams dovanos operos solistai Viktorija Miškūnaitė, Jurgis Jarašius, Artūras Anusauskas ir ritmo grupė. Taip pat ant didžiosios scenos lips ir šventinę nuotaiką dainomis skleis grupė iš Ukrainos „Go_A“.

Šeštadienį „Šiaulių dienų“ didžiąją sceną savo galingais balsais papuoš atlikėjai Kazimieras Likša, Evgenya Redko ir alternatyvaus roko grupė „ba.“. Iš karto po koncerto šiauliečių ir miesto svečių lauks miesto gimtadienio generalinio rėmėjo „Gubernijos“ gamyklos dovana miestui – šventinis lazerių šou.

Rugsėjo 6–7 dienomis meninės vizijos projektas „Magiškas parkas“ naujomis spalvomis nušvis miesto centre. Zubovų parkas taps vieta, kur susilieja gamta ir mūsų protėvių baltų paslaptinga istorija. Lankytojai išvys šviesų ir technologijų sintezę, 3D projekcijos kvies grožėtis parku vakaro metu. Kiekvienas žingsnis parko takais bus tarsi kelionė į kitą pasaulį. Zubovų rūmai, papuošti spalvingomis vizualizacijomis, taps šios kelionės kulminacija. „Džiaugiamės miesto širdyje – pačiame miesto centre – turėdami naują poilsiui ir įvairioms kultūrinėms iniciatyvoms pritaikytą erdvę – Zubovų parką. Tikimės, kad parke organizuojamos kokybiškos veiklos šiauliečiams ir miesto svečiams padės atrasti ir pamilti šią istorinę vietą iš naujo.“, – sako Šiaulių kultūros centro direktorė Deimantė Bačiulė.

„Šiaulių dienos 788“ metu tradiciškai mieste savo talentus demonstruos meno mėgėjai. Įvairių žanrų mėgėjų meno kolektyvai ir atlikėjai „Rudens mozaikoje“ šiais metais žiūrovams pristatys choreografinius šedevrus, dovanos liaudiškos muzikos garsus, vokalistai, grupės ir choristai stebins savo balsų įvairove ir muzikinių kūrinių gama. Šie meno kolektyvų pasirodymai bus lyg 100-mečio Lietuvos dainų šventės atgarsis, šią vasarą suvienijusios visą Lietuvą.

Šiemet miesto šventę papuoš XV tarptautinis akordeono muzikos festivalis-konkursas „Linksmasis akordeonas“. Rugsėjo 6 d. akordeono galimybes ir akordeonistų meistriškumą išvysti bus galima „Polifonijos“ kamerinėje salėje, kur vyks koncertas „Muzikinė akvarelė“. Čia savo virtuoziškumą ir skambius muzikos garsus dovanos instrumentinis ansamblis iš Latvijos „Milonga“. Šeštadienį prie Šiaulių dailės galerijos Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos mokiniai, miesto akordeono mokytojai, Latvijos ir Estijos akordeonininkai šiauliečius ir miesto svečius džiugins tarptautinio akordeonininkų orkestro „Baltic Tremolo“ koncertu „Skambanti Baltija“.

Muzikinė įvairovė šiais metais skleisis Prisikėlimo aikštėje, kur dvi dienas klausytojai galės mėgautis džiazo ir klasikos garsais. Penktadienį miesto širdyje skambės koncertas „Roko muzikos hitai bigbendo muzikos garsais“, o šeštadienį klasikinių kūrinių grožis skleisis koncerte „Auksinės Danieliaus Dolskio dainos“ ir „Ludwigo van Beethoveno V simfonija, c-moll“.

Neužmiršti bus ir mažieji šiauliečiai. Rugsėjo 7 d. prie Šiaulių valstybinės kolegijos bus įkurdintas „Tarnybų miestelis“, kur smalsuoliai ir technikos entuziastai galės susipažinti su įvairiomis Šiaulių ir Lietuvos saugos tarnybų ekspozicijomis, ginkluotėmis. Renginio metu bus demonstruojama technika, vyks pasirodymai, lauks žaidimai, interaktyvios pažintinės užduotys, saugaus eismo pamokos. Taip pat Prisikėlimo aikštėje šventės rėmėja „Maxima“, kuriai rūpi ateities karta, dovanos spektaklius, koncertus, žaidimus ir kitas linksmybės visai šeimai. „Šiaulių dienų 788“ mecenatas – „RV Transport“ – kvies aktyviai pramogauti mašinėlių lenktynių trasoje ir kitose su transporto priemonėmis susijusiose veiklose.

Didžiausias ir laukiamiausias miesto kultūrinis renginys – „Šiaulių dienos 788“ – pripildys miestą ir kitomis iniciatyvomis, renginiais. Tradiciškai Pėsčiųjų bulvare šurmuliuos šventinis prekymetis, trečius metus iš eilės veiks „Šiaulių turizmo gatvėje 2024“. Visą savaitgalį Saulės mieste įvairios įstaigos ir organizacijos miestiečių dėmesį kaustys kameriniais koncertais, parodų atidarymais, ekskursijomis, sporto renginiais ir kitomis turiningomis programomis, su kuriomis susipažinti galima Šiaulių miesto savivaldybės (www.siauliai.lt) ir Šiaulių kultūros centro (www.siauliukc.lt) interneto svetainėse.

Artėjant šventei organizatoriai kviečia šviesti ryškiai ir būti matomais pasipuošus „Šiaulių dienų 788“ marškinėliais. Juodos ir geltonos spalvos atributiką, skirtą suaugusiesiems ir mažiesiems miestiečiams, įsigyti galima Šiaulių kultūros centro kasoje nuo rugsėjo 3 d. Kasos darbo laikas darbo dienomis 9–18 val. Marškinėlius bus galima įsigyti ir rugsėjo 6–7 d. Šiaulių kultūros centro palapinėje miesto bulvare, „Šiaulių turizmo gatvėje 2024“.

Organizatoriai atkreipia dėmesį, kad mieste bus ribojamas eismas. Šventinės eisenos metu rugsėjo 6 d. nuo 17.45 val. stabdomas eismas Žaliūkių g. nuo J. Jablonskio g. iki Tilžės g., taip pat 19–20.30 val. stabdomas eismas Ragainės g. (nuo Kreivosios g.), Tilžės (nuo Ragainės g.) ir Aušros al. (iki sankryžos su Žemaitės g.). Šventinio prekymečio metu nuo rugsėjo 6 d. 7 val. iki rugsėjo 7 d. 24 val. uždaromas eismas Varpo g. atkarpoje tarp Aušros al. ir Vilniaus g., Vasario 16-osios g. atkarpa tarp Trakų g. ir Vilniaus g. ir P. Višinskio g. atkarpa tarp Vilniaus g. ir P. Višinskio g. 34 (restoranas „Eolie“). Nuo rugsėjo 6 d. 7 val. iki rugsėjo 7 d. 24 val. uždaromas eismas į parkavimo aikštelę prie Prisikėlimo a., rugsėjo 7 d. 7–19 val. uždaromas įvažiavimas į autobusų ir automobilių parkavimo aikšteles priešais Šiaulių valstybinę kolegiją. Taip pat rugsėjo 7 d. 7–19 val. uždaromas įvažiavimas į automobilių parkavimo aikštelę prie skvero šalia Šiaulių miesto savivaldybės.

Šventės rengėja Šiaulių miesto savivaldybė ir organizatorius – Šiaulių kultūros centras dėkoja „Šiaulių dienų 788“ Mecenatui UAB „Nostrada“, generaliniam rėmėjui AB „MV Group Production“ Gubernijos gamyklai, didiesiems rėmėjams: UAB „Šiaulių energija“, UAB „Bodesa“, UAB „SPLIUS“, UAB „Vilmers“, UAB „Baltik vairas“, UAB „Mano būstas“, rėmėjams: UAB „Aukstata“, UAB „LTintus“, UAB Maxima LT, UAB „Transalda“, UAB „Apsaga“, UAB „Rūta“, UAB „AR10“, UAB „Šiaulių vandenys“, UAB „Giftika“, draugams: AB „Šiaulių bankas“, UAB „RD Signs“, UAB „Kensa“, UAB „Vonin Lithuania“, UAB „Toksika“, UAB „Allianz Lietuva gyvybės draudimas“, UAB „Diab“, UAB „Nirlita“, UAB „Plungės lagūna“, UAB „Limega“, UAB „Valumina“, UAB „Elitus“, UAB „Ronelda“, UAB saugos tarnybai „Argus“, UAB „Šiaulių rentvėjus“, UAB „Longo LT“, gastrobarui „Dramaturgas“, pagrindiniam informaciniam rėmėjui Lietuvos nacionaliniam radijui ir televizijai, informaciniams rėmėjams: medijų grupei „Etaplius“, Lietuvos regionų naujienų portalui „Miesto naujienos“, dienraščiui „Šiaulių kraštas“, regioniniam radijui „Saulės radijas“, UAB „LTAdvert“.

K. Songailės, V. Ramanauskienės, Ž. Bytautienės, L. Beržinytės-Gulbinienės, R. Šeškaičio, M. Repečkos nuotr.

Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro Renginių organizavimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Edita Smindriūnaitė, mob. +370 656 13 886, e. p. edita.smindriunaite@siauliukc.lt.


Foto galerija:

Karolinos_Songail_s.jpg
Laimos_Ber_inyt_s_Gulbinien_s_4.jpg
_anetos_Bytautien_s_3.jpg
grup_ba._Mantas_Repecka.jpg
_anetos_Bytautien_s_1.jpg
Go_A.jpeg
Laimos_Ber_inyt_s_Gulbinien_s_3.jpg
Kazimieras_Lik_a_author_Rytis_Seskaitis.jpg
Evgenya_Redko.jpg
Laimos_Ber_inyt_s_Gulbinien_s.jpg
Violetos_Ramanauskien_s_2.jpg
Violetos_Ramanauskien_s.jpg
Jurgis_Jara_ius.jpg
Laimos_Ber_inyt_s_Gulbinien_s_2.jpg
_anetos_Bytautien_s_2.jpg
Viktorija_Mi_k_nait_.jpg