PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2024 m. Birželio 27 d. 10:10

Šiaulietė Kristina Misiuvienė: dietistės kelią rinkausi ne dėl kūno kulto, o dėl žmonių sveikatos

Šiauliai

EtapliusŠaltinis: Etaplius.lt


306711

Susidūrus su rimtomis sveikatos problemomis, šiaulietė Kristina ieškojo bet kokių išeičių - taip susipažino su Rytų medicina. Taikydama jos principus, Kristina ne tik padėjo savo vaikui atgauti sveikatą, bet ir pradėjo teikti pagalbą kitiems. Laikui bėgant, ji suvokė, kad daugelio ligų šaknys glūdi netinkamoje mityboje. Tai paskatino ją gilintis į mitybos mokslus, kad galėtų efektyviau padėti žmonėms sveikti ir gerinti jų gyvenimo kokybę per subalansuotą mitybą.

Rytų medicina padėjo išgelbėti vaiką ir paskatino pasukti dietistės keliu

Kristinos Misiuvienės kelias į sveikatingumo sritį prasidėjo netikėtai. „Viskas įvyko, kai susidūriau su savo vaiko sveikatos problemomis ir ėmiau ieškoti alternatyvių gydymo būdų. Taikydama Rytų medicinos principus ne tik pagerinau savo vaiko būklę, bet ir pradėjau taikyti šias žinias praktiškai, siekiant užkirsti kelią kitų sveikatos sutrikimų atsiradimui.”

Laikui bėgant, susidūrusi su klientų rimtais sveikatos sutrikimais, Kristina suprato, kad reikia gilesnių mitybos žinių, kad galėtų efektyviai patarti, kaip maistas gali padėti gydymo procese. „Šis žinių poreikis ir paskatino gilintis į mitybos mokslus ir įgyti dietistės kvalifikaciją”, – teigia specialistė. Šiandien Kristina yra asmens sveikatos priežiūros specialistė, kuri atidžiai stebi ir koreguoja savo klientų mitybos planus, atsižvelgdama į jų asmenines sveikatos būkles ir maistinių medžiagų poreikius, bei gydytojų rekomendacijas.

Dirba ne dėl lieknėjimo kulto, o dėl sveikatos ir sąmoningumo

K. Misiuvienė, Lietuvos dietistų asociacijos narė, pabrėžia, kad jos darbo tikslas nėra skatinti lieknėjimo kultą, o ugdyti sveikatos sąmoningumą. Ji atmeta idėją apie griežtas dietas ir šabloniškus mitybos planus, nes jų tikslas dažniausiai yra estetinis, o ne sveikatos gerinimas. Dietistė siekia padėti žmonėms suprasti, kaip sveika mityba gali pagerinti gyvenimo kokybę.

„Mano pagrindinis tikslas yra šviesti ir mokyti žmones apie sveiką mitybą, nes pastebiu didelį informacijos trūkumą net tarp sveikatos priežiūros specialistų. Daugelyje gydymo įstaigų medikai, neturėdami laiko ar žinių, neįžvelgia mitybos svarbos gydymo procesui”, – pasakoja specialistė.

K. Misiuvienė, turinti dietistės kvalifikaciją, aktyviai teikia asmenines konsultacijas, veda grupinius mokymus ir rengia sveikatingumo stovyklas. Ji taip pat pasirengusi sudaryti individualizuotus mitybos planus tiems, kurie to pageidauja, bet ypač vertina, kai žmonės išmoksta savarankiškai rinktis sveiką maistą.

„Aš galiu sudaryti mitybos planą, jei klientas to pageidauja, tačiau mano didžiausias troškimas – išmokyti žmones atpažinti ir pasirinkti sveikus maisto produktus. Noriu, kad kiekvienas mano klientas, eidamas parduotuvėje pro kepinius, žinotų, kaip sukurti sveikas ir skanias alternatyvas savo namų virtuvėje”, – teigia licencijuota dietistė, skatindama žmones priimti teisingus sprendimus dėl savo mitybos.

Didžiausias skaudulys – vaikų mityba

K. Misiuvienė, savo sveikatingumo kelionę pradėjo norėdama pagerinti savo sūnaus sveikatą, ir toliau yra ištikima savo misijai. Ji ypač susirūpinusi vaikų mitybos kokybe, matydama, kaip sparčiai auga vaikų, kenčiančių nuo nutukimo, diabeto ir kitų susijusių sveikatos sutrikimų, skaičiai. Šie rimti sveikatos iššūkiai dažnai kyla dėl netinkamų mitybos įpročių ir nepakankamo fizinio aktyvumo.

„Vaikai dažnai perima ne pačius geriausius mitybos įpročius iš savo tėvų, kurie, nors ir žino, kad jų mityba toli gražu nėra sveika, retai imasi reikšmingų pokyčių. Labai svarbu ne tik atpažinti šias klaidas, bet ir imtis veiksmų jas taisyti, kad būtų užkirstas kelias rimtesnėms sveikatos problemoms ateityje. Mityba – vienas iš būtinų vaiko normalaus augimo fizinės ir psichinės raidos sąlygų”, – teigia mitybos specialistė.

Sergantiems mityba gali padėti, bet geriau iškart užkirsti ligai kelią

K. Misiuvienė pastebi, kad dažnai žmonės kreipiasi pagalbos tik esant kritinėms sveikatos būklėms, tarsi tikėdamiesi stebuklo. Ji pabrėžia, kad net sunkiose situacijose tinkama mityba gali žymiai prisidėti prie sveikimo proceso.

„Svarbu, kad prie sergančiojo gydymo pradžios būtų įtrauktas kompetentingas specialistas, kuris padėtų nustatyti optimalią mitybos programą. Vėliau, sveikstant, pacientas pats išmoksta palaikyti savo sveikatą per mitybą”, – pasakoja dietistė.

Taip pat ji akcentuoja, kad užkirsti kelią ligoms yra kur kas paprasčiau nei vėliau jas gydyti. Todėl K. Misiuvienė kviečia žmones dalyvauti sveikatingumo stovyklose, paskaitose ir asmeninėse konsultacijose, kuriose moko, kaip atsakingai rinktis ir derinti maisto produktus.

„Mano tikslas – suteikti žmonėms žinias ir įgūdžius, kurie leistų jiems valdyti savo mitybą, kad ji taptų sveikatai palanki ir pilnavertė.”

Būkite sveiki, Kristina.

FB https://www.facebook.com/Dietiste.Kristina

Instagram https://www.instagram.com/kristina_misiuviene/

Puslapis Dietistekristina.lt

Reklama