PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Spalio 18 d. 07:34

Šiauliečių simpatijos – „Nemuno aušrai“ ir socialdemokratams

Lietuva

Etap­lius.lt ar­chy­vo nuo­tr.

Asta ŠiukšterienėŠaltinis: Etaplius.LT


324411

Pirmasis Seimo rinkimų etapas baigtas. Daugiausia balsų daugiamandatėse rinkimų apygardose surinkę socialdemokratai jau flirtuoja su potencialiai būsimais koalicijos partneriais „Vardan Lietuvos“ ir vos vos barjerą įveikusiais valstiečiais. Į trečiąją vietą iššovusios „Nemuno aušros“ kol kas niekas nekviečia. Būtent ši nauja partija pelnė daugiausia šiauliečių – tiek miesto, tiek rajono – simpatijų. Antrieji likę konservatoriai ir reikiamą slenkstį perlipę liberalai, panašu, dirbs opozicijoje. Spalio 27 d. vienmandatėse laukia antrasis turas – vyks 63 aršios dvikovos.

Tautos pasirinkimas

Rinkimuose į LR Seimą praeitą sekmadienį dalyvavo šiek tiek daugiau nei pusė turinčių balso teisę šalies gyventojų. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, rinkėjų aktyvumas buvo
52,06 proc.

Daugiausia balsų (19,36 proc.) žmonės atidavė Lietuvos socialdemokratų partijai, kuri jau užsitikrino 18 mandatų.

Dabartiniai valdantieji Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai su 17,96 proc. rinkėjų balsų ir 17 mandatų liko antri ir lyderio poziciją prarado.

O štai Remigijaus Žemaitaičio suburta partija „Nemuno aušra“ suviliojo beveik 15 proc. rinkėjų, kurie jai užtikrino 14 mandatų.

Po šių trijų partijų rikiuojasi Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“, laimėjusi 8 mandatus (9,24 proc.), ir Liberalų sąjūdis – su 7 mandatais (7,70 proc.).

Akibrokštas Ramūno Karbauskio vadovaujamai Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai (LVŽS) – ji vos ne vos (7,02 proc.) perkopė reikalaujamą 7 procentų slenkstį ir išpešė 6 mandatus.

Šiauliečiai rinkosi „Nemuno aušrą“ ir socialdemokratus

Šiauliečių (tiek miesto, tiek rajono) balsavimas Lietuvoje išsiskyrė tuo, kad jie labiausiai rinkosi „Nemuno aušrą“, taip pat dar yra išlaikę blėstančią tautiečių meilę valstiečiams, ypač rajono gyventojai.

Patys politiškai aktyviausi šiauliečiai gyvena Aušros rinkimų apygardoje. Jų dalyvavimas balsavime viršijo šalies vidurkį (55,22 proc.), miegamųjų miesto rajonų Saulės rinkėjai buvo pasyvesni (51,77 proc.). Panašiai aktyvūs (51,73 proc.) buvo ir Šiaulių priemiesčių gyventojai, kurie priskirti Šiaulių krašto apygardai.

Paaiškėjo, kad Šiauliuose daugiausia gyvena „Nemuno aušros“ simpatikų, mat kas penktas atėjęs atidavė balsą už šią naują partiją (20,02 proc.). Tuo metu Lietuvoje jos populiarumas – tik trečiojoje vietoje.

Rinkimų lyderiams – Lietuvos socialdemokratų partijai – šiauliečiai pasirodė palankūs mažėliau nei kiti tautiečiai (18,75 proc.).

O trečioji vieta teko Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams (13,18 proc.).

Priešingai nei visoje šalyje, šiauliečiai išreiškė beveik dvigubai didesnį palaikymą Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai (13,09 proc.). Nieko keista, nes Šiaulių rajonas – šios partijos lopšys.

Už Demokratų sąjungą „Vardan Lietuvos“ balsavo 11,32 proc. šiauliečių. O Liberalų sąjūdis Šiauliuose surinko 7,55 proc.

Kelmiškiams Seime užtektų trijų partijų

Kitose Šiaulių regiono savivaldybių apygardose gyventojų pasirinkimas beveik atitinka bendrą šalies tendenciją.

Kelmės–Šilalės rinkimų apygardoje laurus nusiskynė partija „Nemuno aušra“ (37,54 proc.), beveik dvigubu rezultatu aplenkusi rinkimų nugalėtojais šalyje laikomus Lietuvos socialdemokratus (20,65 proc.). Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai pelnė 10,97 proc. gyventojų pasitikėjimą. Jei būtų vien kelmiškių valia, tai daugiau nė viena partija į Seimą ir nebepatektų, nes Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga čia surinko 6,68 proc., Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ – 6,49 proc., o Liberalų sąjūdis – 3,69 proc.

Kitur prioritetas – socialdemokratai

Radviliškio–Tytuvėnų apygardos rinkėjai daugiausia balsavo už socialdemokratus (26,65 proc.), „Nemuno aušrai“ irgi nepagailėjo 21,52 proc. balsų. Už Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus jie atidavė 10,81 proc., Demokratų sąjungai „Vardan Lietuvos“ – 9,02 proc., Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai – 8,47 proc., o Liberalų sąjūdžiui teliko 5,82 proc.

Žiemgalos vakarinė apygarda irgi palankumą demonstravo socialdemokratams (28,40 proc.) ir „Nemuno aušrai“ (20,13 proc.). Tačiau į trečiąją vietą iškėlė ant iškritimo slenksčio esančius valstiečius (12,46 proc.). Nedidelio palaikymo sulaukė Liberalų sąjūdis (9,76 proc.) ir valdantieji konservatoriai (8,80 proc.) bei „Vardan Lietuvos“ (6,38 proc.).

Žiemgalos rytinėje apygardoje gyvena patys didžiausi socialdemokratų simpatikai – kas trečias balsavo už Lietuvos socialdemokratų partiją (33,94 proc.). Politinė partija „Nemuno aušra“ surinko 17,63 proc. Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai – 12,94 proc. Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ pelnė 8,74 proc. gyventojų palankumą, o Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga – 7,52 proc. Liberalų sąjūdis čia tesurinko 3,58 proc.

Žemaitijos šiaurinė apygarda irgi rinkosi daugiausia socialdemokratus (29,22 proc.). Kas penktas balsavo už „Nemuno aušros“ atstovus (20,33 proc.). Šio krašto (kaip ir Šiaulių krašto) rinkėjams Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga turėtų būti dėkinga už 15,91 proc., Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai surinko 8,57 proc., „Vardan Lietuvos“ – 7,70 proc., o Liberalų sąjūdis – 3,75 proc.

Šiaulių regiono atstovai Seime

Vyriausioji rinkimų komisija skelbia 78 pavardes tų kandidatų, kurie jau užsitikrino sau Seimo nario mandatą vienmandatėse arba buvo išreitinguoti pagal sąrašą. Tarp jų keletas pavardžių iš Šiaulių krašto.

Vienmandatėje Kelmės–Šilalės apygardoje į Seimą be antrojo turo išrinktas politinės partijos „Nemuno aušra“ lyderis R. Žemaitaitis. Su R. Žemaitaičio vedama politine partija, be jo paties, iš Šiaulių regiono į parlamentą pateko du pagal sąrašą išreitinguoti šiauliečiai: verslininkas Aidas Gedvilas ir buvęs žurnalistas, dabar jau pensininkas Petras Dargis, gyvenantis Šilalės rajone, bei Kęstutis Bilius iš Kelmės rajono.

Antrajame ture sėkmės nebeprireiks ir vienmandatėje apygardoje laimėjusiai joniškietei socialdemokratei, Joniškio rajono savivaldybės vicemerei Vaidai Aleknavičienei.

Tarp į Seimą su Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ išrinktų narių – Rima Baškienė iš Šiaulių rajono.

Iš Liberalų sąjūdžio mandatą užsitikrino šiaulietė Viktorija Čmilytė, kandidatavusi vienmandatėje Senamiesčio–Žvėryno apygardoje Vilniuje. Taip pat ir Joniškio rajono meras Vitalijus Gailius, praėjęs pagal sąrašą. Pastarajam teks rinktis – ar imti Seimo nario mandatą, ar likti mero kėdėje, į kurią jis buvo perrinktas vos pernai.

Antrojo turo dilemos

Seime laisvos liko dar 63 vietos, dėl kurių šalies politikai rungsis spalio 27 dieną.

Dilemą teks spręsti visų trijų (Saulės, Aušros ir Šiaulių krašto) apygardų šiauliečiams.

Bene didžiausia ji Saulės vienmandatėje apygardoje, kur teks rinktis tarp žinomo krepšinio trenerio, Šiaulių miesto garbės piliečio, bet gana vangaus politiko Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidato Antano Sireikos (už jį pirmajame ture balsavo 19,9 proc. apygardos rinkėjų) ir jauno, bet Seime jau kojas apšilusio politiko, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovo Domo Griškevičiaus (jis surinko 17,25 proc. balsų).

Aušros vienmandatėje apygardoje pakartotiniame balsavime dalyvaus politinės partijos „Nemuno aušra“ kandidatas, verslininkas Aidas Gedvilas, surinkęs 18,51 proc. rinkėjų balsų, ir socialdemokratė, namų administravimo įmonės vadovė Roma Janušonienė, už kurią balsavo 16,06 proc. Beje, Aidas Gedvilas į Seimą jau pateko pagal sąrašą.

Šiaulių krašto vienmandatėje apygardoje į antrąjį turą išėjo Eimantas Kirkutis, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas. Kuršėnų komunalininkas pirmajame ture surinko 21,46 proc. Jo konkurentas – ilgametis Bubių seniūnas, „Nemuno aušros“ kandidatas Vytautas Slabys, surinkęs 16,56 proc. balsų.

Antrasis turas svarbus ir regione

Dar trijose Šiaulių regiono apygardose socialdemokratai dėl Seimo nario kėdės sukryžiuos ietis su konservatoriais ir valstiečiais.

Radviliškio–Tytuvėnų vienmandatėje apygardoje pakartotiniuose rinkimuose susitiks socialdemokratas Saulius Luščikas (pirmajame ture surinkęs 20,06 proc.) ir ilgametis bei gana populiarus buvęs Radviliškio rajono meras, konservatorius Antanas Čepononis, surinkęs 17,82 proc. balsų.

Žiemgalos rytinėje apygardoje antrajame ture gyventojai spręs, kas geriau atstovaus jų interesams Seime: ar Lietuvos socialdemokratų partijos kandidatė Ilona Gelažnikienė (gavusi 35,66 proc. pasitikėjimą pirmame ture), ar Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatas Donatas Dilys (pirmajame ture surinkęs 23,57 proc.).

Žemaitijos šiaurinėje vienmandatėje apygardoje pakartotiniuose rinkimuose dalyvaus į Seimą jau pagal sąrašą patekęs Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas Valius Ąžuolas, kuris pirmajame ture pelnė kone pusės (38,52 proc.) rinkėjų pasitikėjimą. Jo oponentas – Tomas Martinaitis, Socialdemokratų partijos kandidatas, pirmajame ture surinkęs 29,08 proc. rinkėjų balsų.