REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Veidai2023 m. Birželio 9 d. 09:25

Šiauliečio kuriami desertai stebina prancūziška elegancija

Šiauliai

Milda JankauskienėŠaltinis: Etaplius.LT


269689

29 metų šiaulietis Irmantas Norkus tik nusišypso išgirdęs klausimą, ar tikrai Lietuvos jaunimas tingi dirbti. Prieš metus su Užimtumo tarnybos parama įgijęs konditerio kvalifikaciją, jaunuolis jau planuoja savo įkurtų „Desertų dirbtuvių“ plėtrą. Jis atranda laiko ir Šiaulių moksleiviams, ir būsimiems konditeriams – pasakoja apie savo patirtį bei profesijos pasirinkimą.

Dar besimokydamas Irmantas pradėjo galvoti apie savo verslą – vos įgijęs konditerio kvalifikaciją, jis išsyk pradėjo dirbti savarankiškai, įkūręs kepyklėlę Šiauliuose. Kaip pats sako, norėjo įsitikinti, kad rinkoje jo pastangos bus vertinamos.

„Dirbau pusę metų kasdien po 12-16 valandų mažose 20 kv. metrų patalpose, gaminau saldumynus ir aptarnavau klientus. Šiuo metu talkina praktikantė, kuri irgi mokosi konditerijos su Užimtumo tarnybos parama“, – pasakojo jaunasis verslininkas.

Šiuo metu saldūs Irmanto šedevrai jau patenka į „Makalius Lietuva" sudarytą TOP10 nepamirštamų gastronominių patirčių Šiaulių mieste ir regione sąrašą.

Kvalifikuotas želdynų specialistas pasuko į virtuvę, išbandęs ne vieną profesiją. Šiaulietis pripažįsta, kad anksčiau stengėsi galvoti apie gerą uždarbį ir praktiškus darbus: želdynų prižiūrėtojo, akmenskaldžio, dažytojo. „Visgi atėjo suvokimas, kad darbas turi patikti“, – sakė Irmantas.

Nuo mažens jis mėgo sukiotis virtuvėje, bet labiausiai patiko saldumynai. Be to, ir mama dirbo virėja – tad maisto ruošimas ir gamyba buvo artima veikla. Pernai gegužę pasinaudojo galimybe įgyti konditerio kvalifikaciją padedant Užimtumo tarnybai. Tuo pačiu metu mokėsi nuotoliniuose prancūziškos konditerijos kursuose.

Specializuota prancūziškos konditerijos desertinė Šiauliuose, anot pašnekovo, yra pirmoji ir jau turi savo pirkėjus. Išskirtinių saldumynų galima ragauti vietoje, prekiaujama kava, arbata ir kokteiliais.

I.Norkus laiko skiria ir besidomintiems šia profesija moksleiviams, aprodo „Desertų dirbtuves“, pavaišina saldžiaisiais kūriniais, atsako į klausimus.

„Teorijų, kaip sukurti verslą – pilnas internetas. Man norisi papasakoti apie savo patirtį, užduoti jaunuoliams klausimus, kurie padės apsispręsti dėl karjeros krypties. Sėkmingas verslininkas bus tas, kuris nuolat ieškos naujovių ar plėtros galimybių“, – įsitikinęs Irmantas.

Prancūziškos konditerijos desertinė per metus sužavėjo šiauliečius, todėl dabar verslininkas įkūrė mažąją bendriją „Naujoji klasika“. Rudenį ketina įdarbinti dar 2-3 darbuotojus, nori plėsti gaminių asortimentą ir įsikurti didesnėse patalpose. Planuose – ir savaitgalio pusryčiai.

Naujausiais Tarnybos duomenimis, šiuo metu Lietuvoje registruotas jaunimo nedarbas (6,8 proc.) yra mažesnis nei vidutinis visų darbingo amžiaus gyventojų (8,3 proc.).

25-30 metų amžiaus grupėje vidutinis atlyginimas yra aukštesnis nei tų, kuriems yra 40-65 metai ir truputį atsilieka tik nuo 30-40 metų grupės.


Foto galerija:




REDAKCIJA REKOMENDUOJA