PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Gegužės 13 d. 15:16

Šiauliečiams apie KAWAII pasakojo šios stiliaus karalius Sebastian Masuda

Šiauliai

Emilijos Platakytės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Šiaulių dailės galerijos inf.


301032

„Ar esate girdėję apie japoniškąją KAWAII (mielumo) kultūrą?“, – Šiaulių dailės galerijos lankytojų klausia japoniško KAWAII stiliaus karaliumi tituluojamas menininkas ir dizaineris Sebastian Masuda.

Į Šiaulius UAB „Giantera“ kvietimu atvykęs menininkas pasakojo, kad per savaitės viešnagę Lietuvoje pastebėjęs, kad nors išoriškai žmonės nemėgsta spalvų, tačiau jų viduje sukasi spalvų cunamiai. Penktadienį Vilniuje surengęs KAWAII stiliaus dirbtuves jis negailėjo komplimentų dalyviams, kurie drąsiai improvizavo ir žaidė spalvomis.

KAWAII – tai ne tik Hello Kitty katytės ir mieli japoniškų komiksų personažai, bet ir gyvenimo filosofija, stilius, mada ir dar daug daugiau“, – paskaitos dalyviams kalbėjo menininkas. Tačiau tai ne viskas, ką galima pasakyti apie šį stilių. KAWAII nėra vienpusiškas ar paviršutiniškas ir nors atrodo mielas ir švelnus, tačiau kelia esminius klausimus apie drąsą būti savimi, drąsą priimti save ir savo aplinką su visomis savo spalvomis.

Menininkas jau beveik tisdešimt metų KAWAII meną kuriantis visame pasaulyje garsiame Tokijo Haradžiuku rajone ir Jungtinėse Amerikos valstijose pasakojo, kad Japonijoje gimusi KAWAII kultūra ženkliai paveikė užsienio šalių popkultūrą: įtaką matome pop muzikos dainininkų kūriniuose, mados prekių ženkluose, animacijoje, dizaine ir kitur.

KAWAII – ne tik tai, kas miela, spindi ir spalvinga. Šis stilius nėra tik paviršius ar išvaizda, tai yra ir filosofija, tad vieno teisingo atsakymo apibūdinti KAWAII nėra. Kiekvienas iš jūsų turite savo KAWAII. Ir kiekvieną dieną kurdami jūs išreiškiate savo KAWAII dvasią savaip“, – apie Haradžiuku rajone gimusį stilių pasakojo S. Masuda ir pridūrė, kad „mylėti savo paties pasaulį, mylėti save ir tai, kas jūsų viduje – tai ir yra KAWAII“.

Paskaitoje menininkas pasakojo, kad KAWAII kultūrą pasaulyje išgarsino ja besižavintys popkultūros atstovai, dainininkai, influenceriai. S. Masudos kurtame kūrinyje „Kas yra KAWAII?“ dalyvavo tokios pasaulinės žvaigždės kaip Lady Gaga, Katy Perry, Nicki Minaj, Ariana Grande – visos akcentuodamos Harajuku rajono įtaką jų stiliui.

Dar vienas svarbus lūžis šio stiliaus raidoje – COVID-19 pandemija. „Puikiai žinote, kad 2020 m. dėl siautusios pandemijos visas pasaulis buvo paniręs karantine. Karantino metu iš namų negalintys išeiti žmonės neretai patirdavo psichologinių sunkumų. Būtent tuo metu aš kreipiausi į pasaulio KAWAII bendruomenę paskelbdamas viešą deklaraciją“, – paskaitoje pasakojo S. Masuda. Tuometis jo raginimas leisti kasdienybę spalvotai tapo stipriu impulsu antrajai KAWAII bangai pasaulyje. „Mes tikime spalvų galia ir nušviesime šį užtemusį pasaulį. Būtent dabar (kai negalime susitikti gyvai), kalbėkime vieni su kitais spalvomis“, – toks tuometinis deklaracijos tekstas menininko instagramo paskyroje sukėlė iki šiol besitešiančią KAWAII populiarumo bangą.

Sebastian Masuda geriausiai žinomi meno projektai: Colorful Rebellion–Seventh Nightmare–Seventh Nightmare(Niujorkas, Florida, Amsterdamas, Antverpenas, Osaka, Tokijas, 2014); „Time After Time Capsule“ (Niujorkas, Florida, Los Andželas, San Franciskas, Aliaska, Sietlas, Paryžius, Londonas, Bolivija, Pietų Afrikos Respublika, Angora, San Paulas, Torontas, 2014-2019); „The Doraemon“ (Tokijas, 2017); „Fur East far Tokyo“ (Niujorkas, 2019); „Digital Tribe -Discovering The Digital Tribe via KAWAII“ (Kiotas, 2021); „Primal Pop“ (Tokijas, 2021) ir kt.