PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 20 d. 12:42

Šiauliečiai sutrikę – vaikai mokysis ne savo mokyklose

Šiauliai

Freepik.com nuotr.

EtapliusŠaltinis: Etaplius.lt


314656

Praėjusią savaitę į „Etaplius“ kreipėsi susirūpinusi šiaulietė, kurios vaikas lanko Ragainės progimnaziją. Rugsėjo 1-oji ant nosies, o tėvai neturi jokios informacijos, kur pradinukas mokysis, kas bus jo mokytoja. „Girdime tik gandus, kad mokytoja išėjo iš darbo, o vaikai turės keliauti į Technologijų mokymo centrą Gardino gatvėje“, – jaudinosi mama, pykdama, kad atsakingi asmenys nekelia telefono ragelio ir niekam nieko nepaaiškina.

Vaikai iškeliami iš kelių mokyklų ir darželių

Pirmadienį vykusioje spaudos konferencijoje Šiaulių savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja informavo, kad kai kuriose Šiaulių švietimo įstaigose remonto, modernizavimo darbai yra tęsiami, tačiau mokymo procesas sutrikdytas nebus. Tačiau yra kelios mokyklos ir darželiai, kuriuose ugdymo procesas dėl modernizavimo darbų vykti negalės.

Pasak vedėjos, „Santarvės“ gimnazijoje jau kelerius metus vykdomas modernizavimo projektas, mokykla atnaujinama, tad rugsėjo 2-ąją vaikai bus mokomi nuomojamose patalpose.

„Mokykla savo puslapyje internete skelbia visą informaciją, kokios tai bus patalpos, kaip vyks mokymo procesas. Ragainės progimnazijoje taip pat yra pradėti rangos darbai, ugdymo procesas visus metus vyks kitose patalpose. Visa informacija taip pat yra progimnazijos puslapyje“, – trumpai informavo E. Minkuvienė.

Švietimo skyriaus vedėja informavo ir apie lopšelio-darželio „Ežerėlis“ ateitį. Rangos darbai pastate vyks apie du mėnesius, tad darželis laikinai išsikels į Pabalių g. 53 esantį pastatą – buvusį Jaunimo mokyklos pastatą. Ten dabar laikinai ugdomi Salduvės darželio, kurio remontas jau baigtas, vaikai.

„Didždvario gimnazija turėjo visus metus veiklą ne savo pastate. Modernizavimo darbai ten baigti, veikla vyks jau gimnazijos pastate nuo rugsėjo 2 d. Dar vyksta daugelyje mokyklų sporto salių renovacijos. Tikimės, kad nuo spalio 1 d. ten jau bus galima sportuoti“, – sakė E. Minkuvienė, akcentuodama, kad rugsėjį sportuoti lauke mokiniams yra sveika.

Aišku, kad niekas neaišku

Panašu, kad viskas nevyksta taip sklandžiai, kaip skelbia Savivaldybės atstovai.

Į „Etaplius“ besikreipusi šiaulietė aiškino, kad dar iki praėjusio pirmadienio jai nepavyko susisiekti su Ragainės vadovais ir išsiaiškinti, kokiame pastate turės mokytis jos pradinukas, kas bus jo mokytoja.

Vėliau moteris šiek tiek informacijos sulaukė ir redakcijai atsiuntė Ragainės progimnazijos direktorės Dinaros Vitkuvienės elektroniniame dienyne tėvams išplatintą laišką. Jame nurodoma, kad ir mokyklos administracijai iki šiol kyla nemažai neaiškumų dėl mokykloje atliekamų remonto darbų, kurie yra iš trijų etapų.

„Pirmasis jau vyksta – tai tūkstantmečio projekto lėšomis remontuojama dalis mokyklos. Antroji dalis – šiuo metu vyksta projekto rengimo darbai, tuomet ranga. Trečioji dalis – mokyklos išorė.

Iki šios dienos vyksta pirmojo etapo daliniai remonto darbai. Iki paskutinės minutės tikėjome, kad nuo rugsėjo 1 d. bus galima ir dirbti, ir vykdyti remonto darbus. Panašu, kad ir dirbti statybininkams, ir mokytis nuo Rugsėjo 1-osios nelabai išeis. Iki remonto darbų buvome susitikę su Technologijų mokymo centro administracija, aptarėme, esant reikalui, pereiti mokytis į jų turimas Gardino gatvėje patalpas. Jos šiuo metu tuščios.

Šiaulių mieste nebėra kitų patalpų, tinkamų kokybiškam ugdymui organizuoti. Šiuo metu su Technologijų mokymo centru vyksta sutarties ir pinigų derinimo klausimas. Miesto savivaldybė rems mūsų patirtas išlaidas, mokant nuomos mokestį. Jei viskas gerai, tuomet kelsimės ten, jei ne – galvosime, kaip toliau elgtis.

Mokymo centro patalpos atitinka mokyklai keliamus reikalavimus, yra salės, valgyklos patalpa ir t. t. Tik visi kabinetai, visos patalpos tuščios. Pirmadienį suteiksiu pilną informaciją apie sutarimą arba nesutarimą dėl išsikraustymo.

Nesvarbu, koks bus mokyklos adresas, ji bus Ragainės progimnazija (turiu užklausų ir apie pavadinimo pasikeitimą).

Ugdymo plane numatyta, kad mokslo metai prasideda 09-02. Greičiausiai pirmadienį ir bus šventė.

Mieste važinėja autobusai, nuo Ragainės iki naujos vietos važiuoja beveik visi autobusai. Nuvažiavimas itin nesudėtingas, parvažiavimas taip pat. Važiuojant 12 autobusu, stotelė šalia mokyklos. Prie Technologijų mokymo centro tvarko gatvę bei perėjas. Saugumas bus dar didesnis.

Šią vasarą iš mūsų mokyklos pailsėti ar dirbti kitoje vietoje išėjo keli mokytojai. Šia dienai turime nemažai naujų kolegų. Šiuo metu dar esame paskelbę konkursą chemijos, matematikos bei pradinių klasių mokytojo pareigybei. Tikiu, kad mūsų kolektyvą papildys darbštūs, kūrybingi, sumanūs, draugiški pedagogai.

Tikiu Jūsų supratingumu bei noru turėti kuo gražesnę, kuo kūrybiškesnę aplinką.

Visi suprantame, kad suremontuoti tokio dydžio pastato per kelis mėnesius nėra galimybės, kad mokytis ir dirbti kartu su statybininkais nėra nei saugu, nei kokybiška. O man ir Jums mūsų vaikų sveikata labai rūpi.

Jau kitą savaitę pradėsime kraustytis. Labai reikės Jūsų pagalbos. Visą informaciją suteiksime kiek vėliau per Jūsų klasių vadovus“, – laiške tėvams rašo direktorė.

Vaikų daugėja, mokytojų trūksta

E. Minkuvienė spaudos konferencijoje taip pat informavo, kad šiais mokslo metais rugsėjo 2-ąją į miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigas sugužės 3 912 vaikų. Tai šiek tiek mažiau ikimokyklinukų nei pernai. Lopšeliuose-darželiuose ugdysis 140 ukrainiečių vaikų.

„Jau kelintus metus Šiaulių miestas auga. Kiekvienais metais po kelis šimtus vaikų bendrojo lavinimo mokyklose mes prisiauginame“, – komentavo vedėja.

Priešmokykliniame ugdyme, kuris vyksta darželiuose ir mokyklose, dalyvaus 1 143 vaikai. Planuojama sukomplektuoti 66 priešmokyklinio ugdymo grupes.

Nuo 1 iki 12 klasėse mokysis 14 113 mokinių, vaikų bendrojo ugdymo mokyklose kasmet daugėja.

Tiesa, mieste yra kelios ugdymo įstaigos, kurių steigėja nėra Savivaldybė. Tai Šiaulių jėzuitų mokykla, valstybei priklausanti Sauliaus Sondeckio menų gimnazija, privati mokykla „Smalsieji pabiručiai“. Jų ugdomi mokiniai neįskaičiuojami į bendrą savivaldybės moksleivių skaičių, tad neaišku, kiek ten mokosi vaikų.

Šiaulių gimnazijas lankys 4 553 mokiniai – tai 217 gimnazistų daugiau nei pernai.

Progimnazijose mokysis 8 530 mokinių – 300 daugiau nei pernai. Vaikų daugėja ir pradinėse mokyklose 570 mokinių – 50 daugiau nei pernai.

Pasak E. Minkuvienės, šiuo metu miesto mokyklos ieško 27 mokytojų. Daugiausia ieškoma ikimokyklinio ugdymo mokytojų – lopšeliai-darželiai ieško 10 pedagogų. Konkursai paskelbti keturiems mokytojų padėjėjams.

Neformaliojo ugdymo įstaigose ieškoma šešių pedagogų, matematikos – dviejų, vieno logopedo ir vieno specialiojo pedagogo. Taip pat ieškoma po vieno chemijos, vokiečių ir rusų kalbos mokytojo.

Pasak E. Minkuvienės, mokytojų poreikio nepatenkinus, ugdymo skylės bus kamšomos, padidinus darbo krūvį kitiems įstaigų pedagogams ar prikalbinus padirbėti pensinio amžiaus specialistų.

Rugsėjo 5 d. vyksiančiame miesto Tarybos posėdyje bus svarstoma Pedagogų pritraukimo į Šiaulių miesto švietimo įstaigas, perkvalifikavimo ir kvalifikacijos tobulinimo 2024–2026 metais programa.