PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Įvairenybės2024 m. Rugpjūčio 24 d. 19:16

Šiauliečiai prieš 45-erius metus

Šiauliai

Algirdo Musneckio nuotr.

Parengė Saulė StrelcovaitėŠaltinis: Etaplius.LT


314952

1979-ųjų rugpjūčio mėnesį Šiaulių laikraštis „Raudonoji vėliava“ apie miesto gyvenimą rašė:

Rugpjūčio 16 d.

Respublikinio studentų būrio Šiaulių zonos atstovai dirba trijose miesto organizacijose. Televizorių gamykloje triūsia K. Didžiulio politechnikumo būrys „Tauras“. Dėstytojo A. Žiuko vadovaujami moksleiviai čia dirba pagal būsimą specialybę – radijo aparatūros montuotojais VI ir XIII cechuose, kurių viršininkai R. Klupšas ir R. Santkovas pabrėžia, kad visi dirba gerai, su ugnele. Per 5 savaites būrys atliko darbų už 70 tūkst. rublių. Būrio komisaras V. Mockus stengiasi, kad moksleiviai turiningai praleistų laisvalaikį. Gražiai apipavidalinta stovyklavietė, joje gausu stendų, leidžiami sienlaikraščiai, biuleteniai, daug jaunatviško humoro ir išradingumo. Rengiami pokalbiai, politinformacijos, diskotekos, susitikimai su turistais iš Maskvos, K. Preikšo pedagoginio instituto būriu „Talša“, sporto aikštelėse išbandė jėgas futbolininkai, tinklininkai, turistai. Surengtos šaškių ir šachmatų varžybos. Būrys dalyvauja ekspozicijoje „Mano tėvynė – TSRS“ – keliavo po Rytų Lietuvą.

Rugpjūčio 17 d.

LTSR šalies pirmenybėse rungiasi ir Šiaulių televizorių gamyklos „Tauras“ komanda. Tai pirmoji Pabaltijyje komanda, šiuo metu gana sėkmingai pasirodanti šalies pirmenybių I lygoje. Sužaidęs tris turus išvykoje, likus paskutiniajam turui Šauliuose, „Tauras“ toliau išlaiko lyderio pozicijas ir realiai pretenduoja iškovoti kelialapį į 1980 m. šalies pirmenybių aukščiausiąją lygą. Džiugina ir faktas, kad visos taurietės yra respublikos rinktinės narės ir labai rezultatyviai žaidžia. Viena naujausių amžiumi ir patirtimi (amžiaus vidurkis 19,2 metų) šiauliečių komanda per pusantrų metų sužaidė 69 respublikinio ir visasąjunginio masto rungtynes. Į varžovų vartus įmušė 118 įvarčių, o į savuosius tepraleido 16! Taurietės Laima Remeikaitė ir Gražina Plūkaitė – šalies olimpinės rinktinės kandidatės, o rinktinės rezervo sąrašuose išvysime dar 5 šiaulietes. Tai Rita Milaševičiūtė, Vanda Medžytė, Genė Mankutė, Galia Markuliava, Elytė Apselytė.

Rugpjūčio 18 d.

Klaipėdoje, buvusioje Kopgalio tvirtovėje, pakvietė lankytojus Jūrų muziejus – akvariumas. Naująjį muziejų kasdien aplanko tūkstančiai ekskursantų ir poilsiautojų. Gražiai sutvarkyta į Kopgalį vedanti krantinė. Pakeliui regime savotišką žvejo sodybą. Sustatyti žvejybiniai traleriai. Muziejuje daug įdomaus. Buvusios tvirtovės patalpose įrengtos apžvalginės pasaulio laivybos istorijos ekspozicijos. Čia atsispindi ir mūsų pajūrio istorijos momentai. Stendai supažindina su nūdienos mūsų krašto laivininkystės pasiekimais. Gausi inkarų kolekcija. Daug įdomaus akvariume, kur gausu jūros ir gėlojo vandenų žuvų, didelės kriauklių, koralų kolekcijos. Niekada netrūksta žiūrovų prie baseinų, kuriuose nardo pingvinai ir ruoniai.

Rugpjūčio 24 d.

Septintą kartą draugiškame mače prie 50 lentų neakivaizdinėse varžybose žaidė mūsų respublikos šaškininkai su Maskvos srities atstovais. Pirmuosius tris mačus laimėjo varžovai, o paskutiniuosius – mūsiškiai. Šį kartą varžovų komandoje žaidė net 18 sporto meistrų, 29 kandidatai į sporto meistrus ir tik 3 pirmaatskyrininkai. Mūsų respublikai atstovavo tik 28 kandidatai į sporto meistrus. Respublikos rinktinės sudėtyje žaidė 4 šiauliečiai. Tai kandidatai į sporto meistrus S. Bielskis,
A. Krikščiūnas, Z. Paškevičius ir S. Sugaudis. Šiauliečiai respublikos rinktinei pelnė 4 iš 8 galimų taškų. S. Sugaudis ir Z. Paškevičius žaidė visuose iki šiol vykusiuose mačuose ir surinko atitinkamai po 11,5 ir 10,5 taškų iš 14 galimų.

Rugpjūčio 25 d.

29-ojoje sąjunginėje radijo mėgėjų-konstruktorių parodoje, veikiančioje TSRS LŪPP „Radijo elektronikos ir ryšių“ paviljone, demonstruojama dešimtys eksponatų, kurie byloja apie didelį ekonominį elektroninių prietaisų taikymo žemdirbystėje, gyvulininkystėje, žemės ūkio produkcijos perdirbimo įmonėse efektyvumą. Radijo mėgėjai konstruoja labai naudingus, nedidelius ir patogius prietaisus. Geriausius jų vėliau gamina pramonė. Parodoje demonstruojamas originalus automatinis seperatorius, kuris atskiria priemaišas nuo bulvių gumbų ir šakniavaisių. Kompaktiškas indikatorius padeda be pertrūkio tiksliai matuoti grūdų drėgnumą, juos nuimant ir laikant. Sukonstruotas komplektas prietaisų, kurie valdo mechanizmus, ventiliuojant grūdų masę. Kaip ir ankstesnėse parodose, demonstruojami nauji dirvos drėgnumo ir temperatūros indikatorių, pieno kokybės matuoklių variantai. Yra ir toks neįprastas įtaisas, kaip elektroninis sodo sargas.

Rugpjūčio 28 d.

Didžiojo Tėvynės karo veteranai, dalyvavę sąskrydžio atidaryme, ir miesto komjaunuoliai padėjo gėlių prie monumento kariams išvaduotojams. Po sąskrydžio atidarymo komjaunimo būriai buvo išvykę į stovyklavietę prie Pašvinio ežero. Tris dienas mėgino jėgas jaunieji sunkiame kliūčių ruožo kelyje, orientacinėse ir kitose varžybose. Reikli teisėjų komisija vertino ne vien sportinį pasiruošimą. Lėmė atliktų žygių aprašymai, ekspedicijų maršrutai. Pirmame pogrupyje pirmoji vieta atiteko „Elnio“ susivienijimo, antrame – Mėsos kombinato komjaunuoliams, trečiame nugalėjo Buitinių prietaisų remonto įmonės komanda.

Rugpjūčio 29 d.

Užvakar įvyko TSRS I lygos moterų žolės riedulio pirmenybių turo uždarymas. Tautietės lygiomis – 1:1 – sužaidė su Charkovo aviacijos instituto komanda. Uljanovsko „Spartakas“ 1:0 nugalėjo Poltavos „Olimpiją“. Taurietės pirmosiomis rugsėjo dienomis kovos finalinėje grupėje dėl teisės pereiti į aukščiausiąją lygą. Reikia paminėti rezultatyviausią „Tauro“ žaidėją Reginą Ralytę. Iškilmingoje aplinkoje miesto Tarybos Vykdomojo komiteto pirmininko pavaduotojas V. Beržanskis pasveikino nugalėtojas, palinkėjo sėkmės tolimesnėse kovose. Komandos buvo apdovanotos prizais ir atminimo dovanomis. Svečiai liko patenkinti viešnage Šiauliuose, pažymėjo didelį juos šefavusių organizacijų dėmesį. Įvertindami turnyro rezultatus, galime pasveikinti „Tauro“ komandą ir jos trenerį F. Paškevičių, sugebėjusį per pusantrų metų paruošti komandą kovoms pirmoje lygoje. Didelis ir „Tauro“ sporto klubo kolektyvo bei Televizorių gamyklos administracijos nuopelnas, padedant sportininkams.

Rugpjūčio 30 d.

Rajone prasidėjo naujas atsakingas žemės ūkio darbų etapas – rudens sėja. Vieni pirmųjų į jos startą stojo Žarėnų–Latvelių tarybinio ūkio žemdirbiai. Jie jau užsėjo daugiau kaip 200 hektarų. Byra į dirvas žiemkenčių grūdai, taip pat „Raudonosios vėliavos“, „Energijos“, Micaičių, Kalinino kolūkuose, Kuršėnų, Paežerių ir Gilvyčių tarybiniuose ūkiuose bei kitur. „Pastaraisiais metais žiemkenčių plotai vis didinami, – sako rajono žemės ūkio vadybos vyriausiasis agronomas
M. Levickas. – Šiemet kviečiais ir rugiais apsėsime 14,5 tūkstančio hektarų. Jie sudarys 46 proc. visų rajone auginamų grūdinių kultūrų. Toks santykis dėsningas, nes nuo 1972 metų žieminiai mums duoda garantuotus, gan gerus derlius. Net palankiais vasarinėms kultūroms 1976 metais žieminių hektaras atseikėjo 2,4 centnerio grūdų daugiau negu vasarinių, o pernai skirtumas pasiekė net 8,5 centnerio iš hektaro. Ir šiemet laimėjo tie ūkiai, kurie augino daugiau kviečių. Visų pirma – laiko, nes anksčiau galėjo pradėti javapjūtę ir dirbti spartesniu tempu.“

Rugpjūčio 31 d.

Iš mėnesį trukusios kūrybinės komandiruotės Palangoje grįžo mūsų miesto profesionalinis pučiamųjų instrumentų orkestras, neseniai pasivadinęs „Akordo“ vardu. Šiauliečiai kurorto svečiams ir poilsiautojams koncertavo daugiau kaip 20 kartų, dalyvavo Palangos miesto iškilminguose renginiuose. Kas vakarą vykdavo tradicinės eitynės Palangos miesto gatvėmis. Kiekvieną kartą orkestrui išsirikiavus eitynėms, kaipmat susirinkdavo būrys vaikų ir suaugusių poilsiautojų. Visi eidavo į parką, kur laukdavo pučiamųjų muzikos koncertas. Eitynės tapdavo gražia muzikos švente.