PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Įvairenybės2024 m. Liepos 27 d. 09:00

 Šiauliečiai prieš 45-erius metus

Lietuva

R. Dailidės nuotr.

Saulė StrelcovaitėŠaltinis: Etaplius.LT


311267

1979-ųjų liepos mėnesį Šiaulių laikraštis „Raudonoji vėliava“ apie miesto gyvenimą rašė:

Liepos 17 d.

Tradicinio aštuntojo 43-iosios profesinės technikos mokyklos turistinio sąskrydžio centru vėl tapo Dengtiltis. Nebe pirmi metai čia skamba mūsų mokyklos moksleivių dainos ir garsus „valio“. Nebe pirmi metai jaunuosius turistus gaivina Dubysos vanduo. Atpuškavę dviem autobusais, griebėmės stayti palapines, tvarkyti aplinką. Suplevėsavo grupių vėliavos. O kai viską paruošėme, surengėme finalines kvadrato varžybas. Mokyklos turistinio sąskrydžio vėliavą pakėlė 72-osios grupės mergaitės. Atidarymo metu skambėjo mūsų raportai, žygio dainos, mus pasveikino mokyklos direktorius S. Griškus, dėstytojai ir meistrai. Šis sąskrydis buvo skirtas Šiaulių išvadavimo 35-osioms metinėms.

Liepos 18 d.

Kosminės ekspedicijos, kuriose dalyvauja V. Liachovas ir V. Riuminas, kalendoriuje praėjusio sekmadienio vidurdienyje buvo įvykis, vertas pažymėti pasaulio kosmonautikos istorijoje. Orbitinės stoties „Saliut-6“ tyrinėtojų įgula įveikė ribą paties ilgiausio skridimo (140 parų), kurį atliko jų pirmtakai V. Kovalionokas ir A. Invačenkovas. Du kartus pakartota 140 parų kosminio maratono distancija rodo kosminių tyrimų efektyvumo kokybinius poslinkius. Be naujo pasiekimo pagal skridimo laiką, pažymėtas dar vienas reikšmingas įvykis – šiomis dienomis sukanka vieneri orbitinės stoties pilotuojamo darbo metai, o tai dvigubai viršija bendrąją pilotuojamų ekspedicijų trukmę Amerikos stotyje „Skaileb“.

Liepos 20 d.

Džiugi žinia gauta iš V. Lenino gimtinės – Uljanovsko. Liepos 16–18 d. čia vyko TSRS I lygos moterų lauko riedulio varžybų antrasis turas, kuriame dalyvavo ir Šiaulių „Tauro“ komanda. Pirmąją dieną šiaulietės susitiko su Poltavos „Olimpija“ ir nugalėjo rezultatu 1:0. Aikštės šeimininkės – Uljanovsko „Spartakas“ rezultatu 2:1 įveikė Charkivo aviacijos insitutą. Antrąją dieną Charkivo atstovės žaidė su poltavietėmis ir įveikė savo varžoves minimalia persvara 1:0. Šiaulietes šį kartą lydėjo nesėkmė. Aikštės šeimininkės, aistringų žiūrovų palaikomos, rengdavo vieną ataką po kitos. Nors šiaulietės laikėsi drąsiai ir kovojo gana ryžtingai, tačiau gynyboje buvo padaryta keletas apmaudžių klaidų, kurios tapo lemiamos. Šiaulietės pralaimėjo 0:2.

Liepos 21 d.

TSKP CK Generalinis Sekretorius TSRS Aukščiausiosios Tarybos Prezidiumo Pirmininkas draugas L. Brežnevas nusiuntė sveikinimą VII TSRS Tautų vasaros spartakiados dalyviams ir svečiams. TSRS Tautų vasaros spartakiada, kurioje dalyvavo daugiau kaip šimtas žmonių, išėjo į finišo tiesiąją. Ji yra tarybinio sporto šventė, ryškiai patvirtinanti partijos ir Vyriausybės politikos laimėjimus, ugdant kūno kultūrą, jų nuolatinį rūpinimąsi tarybinių žmonių sveikata, harmoningu jaunosios kartos auklėjimu. Draugas L. Brežnevas palinkėjo VII vasaros spartakiados dalyviams sėkmingų startų, įspūdingų sporto laimėjimų, džiaugsmingų ir malonių dienų olimpinėje Maskvoje.

Liepos 24 d.

Mūsų miesto išvadavimo iš hitlerinių grobikų 35-ųjų metinių išvakarėse gražų laimėjimą pasiekė Geležinkelio Šiaulių apygardos racionalizatoriai – jie pirma laiko įvykdė ketverių penkmečio metų įsipareigojimą. Per 3,5 metų įvariuose apygardos darbo baruose įdiegta 2 430 novatorinių sumanymų, duodančių daugiau kaip milijoną rublių ekonomijos. Didžiausią indėlį į bendrą taupyklę įnešė Lokomotyvų depo, Šiaulių mechanizuoto pakrovimo-iškrovimo ruožo ir apygardos krovinių skyriaus racionalizatoriai. Individualiame techninės kūrybos entuziastų lenktyniavime geriausių rezultatų pasiekė Šiaulių kelio ruožo brigadininkas A. Timinskas. Vien šiemet jis pateikė 23 pasiūlymus, kurių ekonominis efektas 5,1 tūkstančio rublių.

Liepos 25 d.

Startavo 1979 metų „Tiesos“ taurės finalinio etapo futbolo varžybos. Teisę dalyvauti šiame turnyre iškovojo ir mūsų „Statybininkas“ bei „Elnias“. Statybininkai išbandė jėgas namuose su Plungės „Kooperatininku“. Aikštelės šeimininkai nugalėjo svečius rezultatu 10:1. Šiauliečiai pranoko savo varžovus darnesniu žaidimu, be to, plungiečiai rungtyniavo be pagrindinio vartininko. Tad „Statybininkas“ sekančias rungtynes žais išvykoje su Vilniaus „Pažangos“ ir Alytaus „Poringės“ susitikimo nugalėtoju. „Elnio“ ir Mažeikių „Atmosferos“ dvikova baigėsi svečių pergale 1:0. Tuo būdu „Elnias“, patyręs pralaimėjimą, tolimesnėse kovose nebedalyvaus.

Liepos 26 d.

296 šachmatininkai, sudarę 81 komandą, dalyvavo atvirose Klaipėdos miesto pirmenybėse – šachmatų festivalyje Klaipėda-79. Tauriečiai V. Gelžinis, V. Šaltis, A. Uogelė startavo gerai ir sėkmingai varžėsi su Maskvos, Leningrado, Čeliabinsko, Charkivo, Volgogrado, Smolensko ir kt. kolektyvais, kai kuriais turais net pirmavo, tačiau galutinis rezultatas – vienu tašku atsiliko nuo trečios prizinės vietos. Individualioje įskaitoje beveik visą turnyrą lyderiu buvo A. Uogelė. Tik nesėkmė paskutinėje devintojoje partijoje šiaulietį nubloškė į penktą vietą (7 taškai). V. Gelžinis pelnė 6 taškus, V. Šaltis ir J. Buršteinas – po 5 taškus.

Liepos 27 d.

Brangūs draugai! Šiandien sukanka 35 metai, kai Šiauliai buvo išvaduoti iš fašistinės okupacijos. Pažymėdami šią dieną, miesto darbo žmonės demonstruoja savo vienybę ir susitelkimą apie Komunistų partiją, savo ištikimybę tarybinių tautų draugystei, meilę ir dėkingumą Tarybinei Armijai-išvaduotojai. Su didžiule pagarba mes minime vardus tų, kurie paaukojo savo gyvybę už mūsų Tėvynės laisvę. Lietuvos komunistų partijos Šiaulių miesto komitetas ir miesto Tarybos Vykdomasis komitetas miesto išvadavimo 35-ųjų metinių proga reiškia nuoširdžią padėką Didžiojo Tėvynės karo veteranams, partizanams ir propagandininkams – visiems kovotojams prieš fašizmą už jų kovos ir darbo žygdarbius, triuškinant okupantus. Linkime Jums, brangūs draugai, geros sveikatos, energijos, naujų laimėjimų Jūsų darbuose mūsų socialistinės Tėvynės suklestėjimo vardan, šviesios ateities vardan.

Liepos 28 d.

Šiaulių išvadavimo iš fašistinių okupantų 35-osioms metinėms buvo skirta paroda, kurią organizavo Sodininkų draugijos miesto gėlininkų skyriaus nariai. Mūsų gėlininkai šiuo renginiu pademonstravo ir savo pasiekimus. Visas šis grožis – tai į kasdieninį laisvalaikį sudėtas didelis darbas, skirtas ne vien savo namams. Gėlių augintojai nemažą dalį laisvo laisvo laiko skiria ir miesto tvarkymui, puošimui. Jie augina gėlių daigus skverams, aikštėms apsodinti. Laisvalaikio valandomis gėlininkai pradėjo tvarkyti skverą Vilniaus gatvėje prie „Voveraitės“ parduotuvės. Gėlių augintojai savo susirinkimuose, šventėse aptaria ilgamečio darbo rezultatus, dalinasi patyrimu, planuoja, kuo prisidėti prie miesto gražinimo, rengia parodas.

Liepos 31 d.

Miesto išvadavimo iš fašistinės okupacijos 35-osioms metinėms skirti renginiai baigėsi iš Latvijos TSR atvykusio vokalinio-instrumentinio ansamblio „Žydrieji sparnai“ koncertu. Prieš koncertą K. Požėlos kultūros ir poilsio parko estradon susirinkusiems šiauliečiams besisvečiuojančius veteranus pristatė Partijos miesto komiteto sekretorius V. Babinskis, poetiniu montažu veteranus gražiai pasveikino pionieriai. Didžiojo Tėvynės karo veteranai, miesto darbo žmonės gėlių taip pat padėjo prie V. Lenino paminklo.