PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Įvairenybės2024 m. Liepos 14 d. 09:39

Šiauliečiai prieš 45-erius metus

Šiauliai

L. Nekrašo nuotr.

Parengė Saulė StrelcovaitėŠaltinis: Etaplius.LT


308885

1979-ųjų liepos mėnesį Šiaulių laikraštis „Raudonoji vėliava“ apie miesto gyvenimą rašė:

Liepos 3 d.

Vilniuje, LTSR XXVIII moksleivių jaunių bokso varžybose, sėkmingai pasirodė KVJSM auklėtiniai I. Ryžakovas ir A. Milaknis, tapę čempionais. Ypač sėkmingai ringe kovojo TSRS jaunių profsąjungų čempionas, TSRS jaunių pirmenybių finalistas k. s. m. l. Ryžakovas, visus savo varžovus įveikęs aiškia persvara. Techniškai, išradingai ringe kovojo ir A. Milaknis, varžovus įveikęs žymia taškų persvara. Sidabro medalį iškovojo A. Maselskis, bronzos – A. Stankevičius ir sunkiasvoris G. Šakinis. Sportininkus varžyboms paruošė treneriai K. Beržanskis ir V. Lipnickas.

Liepos 4 d.

Pasibaigė ilgas ir sunkus birželis. Žydi liepos, pildo medumi korius bitės. Štai tokiu nuostabiu metu ir įteikti diplomai 507 K. Preikšo pedagoginio instituto absolventams. 12-ai – su pagyrimu. Ir taip neramu laukti rudens – pirmo susitikimo su žmonėmis, kurių mokytoju tapsi, atsakingo, įpareigojančio darbo pradžios. Pirmą jungtinę 18-os jaunuolių laidą parengė Fizikos-matematikos fakultetas. Pedagogikos fakulteto pradinio mokymo pedagogikos ir metodologijos specialybės diplomatų bene daugiausia – 142, ikimokyklinio amžiaus vaikų auklėtojų – 83.

Liepos 5 d.

LTSR XXVIII moksleivių spartakiados bokso varžybose jaunimo grupėje aukso medalius iškovojo V. Traškinas ir R. Abromavičius, sidabro medalį pelnė V. Koncius, bronzos – V. Kuzmenkovas, E. Balčiūnas, V. Urbonas, A. Radavičius, D. Doviltis, A. Janulaitis ir sunkiasvoris V. Komas. Susumavus spartakiados bokso varžybų rezultatus, paaiškėjo, kad II miestų grupėje nugalėjo Šiaulių komanda, pelniusi 114,5 t. (antroje vietoje Panevėžys – 102,5 t., trečioje Klaipėda – 47 t.).

Liepos 6 d.

Birželio mėnesį mūsų mieste veikė 15 miesto tipo pionierių stovyklų, kurios bazavosi prie vidurinių mokyklų. Stovyklavo 1 736 moksleiviai. Kiekviena stovykla turėjo savo pavadinimą: „Olimpietis“, „Žuvėdra“, „Saulutė“ ir t. t. Tvarkingai įrengtos stovyklavietės maloniai nuteikdavo stovyklautojus. Rytinio patikrinimo metu, aidint būgno ir trimito signalams, būdavo pakeliama stovyklos vėliava, o vakare nuleidžiama. Daug dėmesio skirta stovyklautojų darbiniam auklėjimui. Jie dirbo šūkiu: „Mes – penkmečiui“. Kiekvienas būrys turėjo savo veiklos zonas: kas ravėjo piktžoles, kas tvarkė mokyklos aplinką, dirbo įmonėse, kolūkiuose.

Liepos 7 d.

Eksperimentinės įrengimų gamyklos baldų gamybos baras pirmąjį pusmetį baigė virš plano realizavęs produkcijos už 3 tūkst. rublių. Šiame kolektyve nemaža stropių, darbščių gamybininkų, kurie dirba gerokai pralenkdami laiką ir pasiekia gerų kokybės rodiklių. Viena tokių – apdailininkė Emilija Urbietienė. Į baldų gamybos barą ji atėjo tik prieš aštuonerius metus, tačiau per tą laiką spėjo daug ko išmokti, įgyti reikiamų įgūdžių, patirties. Todėl ir užduotys visad sėkmingai įvykdomos, ir nesusilaukiama priekaištų dėl atlikto darbo kokybės. Geru žodžiu apie ją šiandien atsiliepė darbo draugai, giria ją meistrė A. Paulauskienė. E. Urbietienė pelnė nemaža padėkų ir apdovanojimų, jos nuotrauka dabar yra miesto garbės lentoje.

Liepos 10 d.

Staklių gamybos komjaunuoliai ir jaunimas aktyviai įsijungė į socialistinį lenktyniavimą, skirtą 110-osioms V. Lenino gimimo metinėms. Komjaunimo grupėse vyko susirinkimai, buvo peržiūrėti ir papildyti kompleksiniai planai. Daugelis įsipareigojo penkmečio gamybines užduotis atlikti iki garbingo jubiliejaus. Lenktyniavime dalyvauja visos cechinės komjaunimo grupės bei inžinerijos-technikos darbuotojai. Vadovauja gamyklos komjaunimo komitetas ir specialiai tam sudarytas štabas. Vertinama ne tik gamybinių užduočių atlikimo kokybė, bet ir visuomeninė veikla, komjaunuoliškų įsipareigojimų vykdymas, darbo drausmė. Socialistinio lenktyniavimo rezultatai suvedami kas mėnesį. Geriausiųjų patirtis perduodama darbo kolektyvams.

Liepos 11 d.

NSK sporto taryba drauge su profsąjungine ir komjaunimo organizacijomis poilsio bazėje Tytuvėnuose, prie gražaus Epušės ežero, surengė pirmąjį kombinato turistinį sąskrydį. Jis pašvęstas 35-osioms Šiaulių išvadavimo iš fašistinių grobikų metinėms pažymėti. Tris dienas penkiose sporto šakose varžėsi stambiaplokščių namų detalių gamyklos, Šiaulių valdybos-aikštelės statybininkų ir kombinato administracijos komandos. Turistiniame kliūčių ruože ir virvės traukimo varžybose nenugalimi buvo gamyklos sportininkai. Stipriausia giros kilnojimo komanda pripažinta statybininkų iš Šiaulių valdybos-aikštelės, o individualiai nugaletoju tapo šios komandos narys meistras Juozas Mikalajūnas.

Liepos 12 d.

Bėga pionieriška vasara ir televizorių gamyklos pionierių stovykloje „Tauras“: vyksta popietės, disputai, vakaronės, sueigos. O jos – įvairios ir įdomios. Būrių ir darbo planuose daug renginių skiriama Vaikų metams. Tai I būrio sueiga „Komunizmas – pasaulio jaunystė, ir jį pastatys tik jauni“, II būrys suplanavo rengti piešinių konkursą „Vaikai – gražiausi žiedai pasaulyje“. O kur draugovės renginiai, kuriems išmoningai vadovauja vyr. pionierių vadovė L. Daudoravičienė, jai talkina K. Preikšo pedagoginio instituto Rusų kalbos ir literatūros fakulteto II kurso studentai A. Kairys, S. Janušauskas, V. Volkovičaitė, D. Steponavičiūtė. Tai šokių konkursas „Draugystės valso sūkury...“, suvenyrų paroda „Tau, mano tolimas drauge“, tematinė politinformacija, „Pasaulio vaikai“ ir kt.

Liepos 13 d.

Vilniuje, Vingio parke, vyko Tarybų Lietuvos SDAALR asmeninės komandinės jaunių-jaunuolių kulkinio šaudymo varžybos. Rungtyniavo dešimt komandų iš septynių miestų ir trijų rajonų. Šiaulių komandą sudarė sportininkai, turintys I ir II atskyrį. V. Petkevičiūtė, šaudžiusi už jaunuolius, pratime MB-9 (gulomis) surinko 584 taškus ir užėmė pirmąją vietą. Bendrakomandinė šiauliečių vieta – trečioji. Pratime MP-5 (pistoletu) šaudė V. Žurauskaitė, V. Žalys ir A. Jankūnas. Jie komandai pelnė taip pat trečiąją vietą. Kiek sunkiau sekėsi šaudyti standartą MB-5, MP-3, MP-6, kur mūsiškiams atiteko tik ketvirtoji vieta. Suvedus visus rezultatus, šiauliečiai užėmė trečiąją vietą.

Liepos 14 d.

Vilniuje, Lietuvos TSR valstybiniame operos ir baleto teatre, įvyko iškilmingas posėdis, skirtas 35-osioms Tarybų Lietuvos sostinės išvadavimo iš fašistinių okupantų metinėms. Į jį atvyko Lietuvos komunistų partijos ir Respublikos Vyriausybės vadovai, buvę karinių junginių ir dalių vadai, partizanai, pogrindininkai, gamybos pirmūnai, tarybiniai, profsąjungų ir komjaunimo darbuotojai, inteligentijos atstovai, jaunimas. Liepos 14 d. karo veteranai ir buvę partizanai pražygiuos sostinės Lenino prospektu, prie V. Lenino ir I. Černiachovskio paminklų padės gėlių. Tą pačią dieną Vingio parke įvyks miesto darbo žmonių mitingas ir šventinis koncertas.