REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Įvairenybės2024 m. Birželio 2 d. 18:34

 Šiauliečiai prieš 45-erius metus

Šiauliai

Stop kadras

Parengė Saulė StrelcovaitėŠaltinis: Etaplius.LT


302861

1979-ųjų gegužės mėnesį Šiaulių laikraštis „Raudonoji vėliava“ apie miesto gyvenimą rašė:

Gegužės 16 d.

„Aušros“ muziejaus Fotografijos skyriuje veikia žinomo Estijos TSR fotomenininko Peterio Tomingo meninės fotografijos paroda. P. Tomingo nuotraukos pelnė gausybę apdovanojimų ir vertingų prizų, garbės titulų. Daugelio pasaulio šalių fotografijos žurnalai spausdina jo darbus. Ypatingo dėmesio susilaukė nuotraukos „Valtys“, „Fotografas“, „Vyras“ ir kitos, kurios šiuo metu eksponuojamos Šiauliuose.

Gegužės 17 d.

Konditerijos gaminių parodoje pasirodė jaunieji konditeriai ir ką tik baigusieji konditerių meistriškumo mokyklą, trukusią keturis mėnesius. Bendrą vaizdą gražiai papildė čia pat suruošta apželdinimo tresto gėlių paroda. Valgyklų, restoranų ir kavinių tresto penki susivienijimai – „Baltijos“, „Geluvos“, „Aušros“, „Jaunystės“, „Mildos“ – demonstravo savo meistrų paruoštus stalus. Parodos tikslas buvo sukurti ką nors naujo, originalaus, parodyti mokytojų ir jų mokinių gebėjimus. Tai padaryti konditeriams pavyko. Ypač įspūdingai atrodė „Baltijos“ susivienijmo naujovės – ažūriniai tortų papuošimai iš karamelės, naujas, įdomus tortas „Puriena“, kuris ateityje žada būti „Baltijos“ firminiu, „krepšeliai“ su baltyminiu įdaru, pyragaičių rinkinys „Žavesys“, taip pat „Geluvos“ nuostabiai graži šaka, „Aušros“ tortai olimpine tematika ir kt.

Gegužės 18 d.

Eilines LTSR „Žalgirio“ pirmenybių rungtynes tarpusavyje žaidė abi mūsų miesto vienuolikės – „Elnias“ ir „Logika“. Rungtynės prasidėjo greitomis elniečių atakomis, jie žūtbūt norėjo palaužti „Logikos“ gynybą ir įmušti įvartį. Tai jiems pavyko 25 žaidimo minutę. Po įvarčio žaidimas išsilygino, pirmasis kėlinys taip ir baigėsi 1:0. Antrajame kėlinyje vaizdas aikštėje pasikeitė. Vis daugiau spausdami elniečių gynybines pozicijas, „Logikos“ futbolininkai įgavo aiškią teritorinę persvarą. Jie vis dažniau atakuoja elniečių vartus ir 72 min. po apmaudžios elniečių gynėjų klaidos „Logikos“ puolėjas V. Titiškis pelno išlyginamąjį įvartį.

Gegužės 19 d.

Kasmet, baigiantis mokslo metams, švenčiame pionierijos gimtadienį. Sykiu susumuojame nuveiktus darbus. Mūsų pionieriai žygiuoja Visasąjunginio pionerių būrio maršo „Lenino žygio ištikimi“ maršrutu, kuris skirtas V. Lenino gimimo 110-osioms metinėms paminėti. Pionieriai studijuoja Lenino ir jo bendražygių gyvenimą ir veiklą, mokosi gyventi komunistiškai. Džiugu, kad pionierių gretos auga, kad jie mokosi gerai, aktyviai dalyvauja operacijose, skirtose darbui, o rinkdami makulatūrą, pirmauja respublikoje. Apie šalies pasiekimus jaunieji sužino pamokose, politinformacijose ir pionierių sueigose, žygiuose ir susitikimuose prie laužo, pokalbiuose prie žemėlapio, dainose, poilsio valandose, tylos minute prie obelisko ir ginčuose prie paveikslo.

Gegužės 22 d.

Alytuje vyko 1997 m. LTSR bokso čempionatas, kuriame dalyvavo 96 pajėgiausi respublikos boksininkai. Mūsų miestui atstovavo 11 sportininkų, tačiau tik 4 pelnė medalius. Sidabro ir bronzos apdovanojimus iškovojo trenerio V. Lipnicko auklėtiniai V. Šukys ir V. Adomaitis. LTSR VII spartakiados čempionas sunkiasvoris V. Peleckis finalinėje kovoje su kauniečiu J. Silevičiumi susižeidė ir turėjo tenkintis sidabro medaliu. Dar vieną bronzos medalį iškovojo E. Nikolaitis. Į LTSR rinktinę ruoštis TSRS VII spartakiadai pakviestas tik V. Peleckis.

Gegužės 23 d.

Šiauliuose vyko atviros respublikos klasikinių imtynių individualios komandinės pirmenybės, kuriose, be mūsų respublikos sportininkų, dalyvavo svečiai iš Leningrado ir Rostovo prie Dono. Mūsų respublikos „klasikams“ tai buvo paskutinė repeticija prieš TSRS Tautų spartakiados imtynių turnyrą. Komandomis nugalėjo Kauno atletai, nežymiai aplenkę klaipėdiečius. Trečiąją vietą užėmė Vilnius, ketvirtąją – Šiauliai. Gana sėkmingai pasirodyta atskirose svorių kategorijose. Antros pagalbinės mokyklos-internato auklėtinis V. Sakalauskas tapo čempionu. Rygoje atliekantis karinę tarnybą, bet už Šiaulius startuojantis S. Songaila taip pat iškovojo aukso medalį. Tame pačiame svoryje antrąją vietą užėmė IV vidurinės mokyklos moksleivis J. Mažeika, kiti mūsiškiai pasirodė silpniau.

Gegužės 24 d.

Vaikiški piešiniai ir darbeliai, papuošę Staklių gamyklos salę, patraukė dėmesį ne tik viešnių iš kitų miesto įmonių, atėjusių į motorų tarybos surengtą vakaronę „Vaikai – mūsų ateitis“, skirtą Tarptautiniams vaikų metams, bet ir pačių šeimininkių. Šis renginys buvo sykiu ir motorų tarybų diena, kai šeimininkai svečiams nori parodyti, kaip jie gyvena kasdien, kokie jų darbai, džiaugsmai ir dėl ko kyla rūpesčiai. Tarsi turiningo metraščio puslapius versdami, apie įvairiapusį gamyklos gyvenimą pasakojo vyr. inžinierius A. Kantauskas, kadrų skyriaus viršininkė E. Valentukevičienė, ką veikia moterų taryba, ugdydama atsakingą dirbančiųjų pažiūrą į šeimą ir jaunosios kartos auklėjimą, kalbėjo moterų tarybos pirmininkė A. Maksevičienė ir vyr. ekonomistė J. Povilaitienė.

Gegužės 25 d.

Parodų rūmuose atidaryta didelė paroda, pašvęsta Tarptautiniams vaikų metams. Joje meninę ir techninę kūrybą rodo miesto bendrojo lavinimo vidurinių mokyklų moksleiviai, savo gamybos žaislus eksponuoja ikimokyklinio auklėjimo įstaigų darbuotojos. Iškilmingo parodos atidarymo metu buvo surengtas nedidelis moksleivių koncertas. Parodos pobūdį, jos tikslus, dalyvius ir darbus apibūdino miesto Liaudies švietimo skyriaus vedėjas J. Kleišmanas, rengėjus pasveikino ir palinkėjo tolesnės kurybinės sėkmės Partijos miesto komiteto antrasis sekretorius S. Verkulis.

Gegužės 26 d.

Vilniaus radijo montavimo prietaisų gamyklos liaudies pučiamųjų orkestrą „Aušra“, vadovaujamą LTSR nusipelnusio artisto M. Abugovo, Šiauliuose vykstančių sąskrydžių metu jau nebe pirmą kartą šefuoja „Rūtos“ susivienijimo Kukurūzų perdirbimo gamykla. Šį kartą orkestrantai su savo šefais susitiko kaip geri pažįstami, seni draugai. Kukurūzų perdirbimo gamyklos profsąjungos komiteto pirmininkė L. Zavidova: „Aušros“ orkestrantus sutikome su gėlėmis, padėjome jiems įsikurti nakvynės vietoje. Orkestrantams surengėme ekskursiją po savo gamyklą, jie mums – įdomų ir nuotaikingą koncertą. Mūsų draugystės ryšiai neapsiriboja vien sąskrydžiais. Švenčių progomis keičiamės sveikinimais, kviečiame vieni kitus į svarbesnius renginius. Tikime, kad po šio sąskrydžio draugystė dar labiau sutvirtės.“

Gegužės 29 d.

Daugiau kaip 60 žvejų iš 15 kolektyvų susirinko prie Varnelės upės, kur vyko „Žalgirio“ miesto tarybos surengtos meškeriotojų varžybos. Gerai kibo aukšlės. Greitai paaiškėjo lyderiai: A. Pokolovas, V. Vrubliauskas, A. Didenka, B. Špokauskas ir kiti. Baigiantis ketvirtai žvejybos valandai, 2 žvejai, sugavę po „garbės aukšlę“, ne per daug linksmai juokavo, kad vis tiek ne tušti grįš. Du žvejai taip ir grįžo į finišą, nieko nesugavę. Laimingiausiais ir vėl pasirodė „Šarūno“ komandos narys Bronius Špokauskas, sugavęs 3,10 kg –169 žuveles, daugiausia aukšlių. A. Pokolovas sugavo net 183 žuveles, bet tik 2,95 kg svorio ir užėmė antrąją vietą.

Gegužės 30 d.

Kelinti metai draugauja Gardino „Spartako“ ir Šiaulių „Elnio“ rankinio moterų rinktinės. Šį kartą gardinietės, kurios turi gražias rankinio tradicijas, ne kartą yra buvusios respublikos prizininkėmis, viešėjo Šiauliuose. Kuklesni „Elnio“ rankininkių pasiekimai, tačiau aikštelėje jos atrodė veržlesnės, tikslesnės, žaidė greičiau ir kolektyviškiau ir „Spartaką“ nugalėjo rezultatu 24:19. Kitą dieną buvo surengtas „žaibo“ turnyras, kuriame dalyvavo Gardino „Spartakas“, „Elnias“ ir „Pedagogas“. Turnyro nugalėtojomis tapo „Elnio“ rankininkės. Jos „Spartaką“ įveikė 15:12, „Pedagogą“ – 11:9. „Spartakas“, pralaimėjęs „Pedagogui“ 13:14, liko trečias. Turnyre pagirtinai žaidė S. Ridikaitė, I. Mockutė, Z. Janulytė, L. Zalbaitė, E. Gebalytė.

Gegužės 31 d.

Aštuonetas „Vairo“ gamyklos komjaunuolių keliavo „Ereliukais“ į Minską. Taip toli važiuoti pasiryžo patys jų gamintojai, norėdami įrodyti, kad „Ereliukai“ – tvirti ir universalūs dviračiai. Ši kelionė buvo neeilinė – skirta V. Lenino 109-osioms gimimo metinėms. Žygio dalyviai nuvažiavo 1 200 kilometrų maršrutu Šiauliai–Vilnius–Brestas–Minskas. Šitokią kelionę gamyklos komjaunimo komitetas organizuoja jau antrą kartą – užpernai nuvažiuota iki Leningrado.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA