REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Įvairenybės2024 m. Gegužės 11 d. 14:23

Šiauliečiai prieš 45-erius metus

Šiauliai

Stop kadras

Parengė Saulė StrelcovaitėŠaltinis: Etaplius.lt


300545

1979-ųjų gegužės mėnesį Šiaulių laikraštis „Raudonoji vėliava“ apie miesto gyvenimą rašė:

Gegužės 1 d.

Šiaulių miesto Liaudies deputatų tarybos Vykdomojo komiteto Finansų skyriaus ir Vilniaus miesto Valstybinio draudimo valdybos kolektyvai pripažinti sąjunginio socialistinio lenktyniavimo šių metų pirmojo ketvirčio nugalėtojais. Jiems paskirtos TSRS finansų ministerijos ir Valstybinių įstaigų darbuotojų profsajungos CK pereinamosios raudonosios vėliavos, taip pat pirmosios premijos.

Gegužės 4 d.

Gegužės pirmąją – Darbo žmonių tarptautinę solidarumo dieną – mūsų miestas pasitiko su pakilia šventine nuotaika. Gatves, skverus, aikštes puošė vėliavos, šventiniai šūkiai, plakatai. Ypač iškilminga buvo tradicinėje šiauliečių šventinių susirinkimų vietoje – Pergalės aikštėje. Šiauliečiai, kaip ir visos plačiosios Tarybų šalies darbo žmonės, gražiai tęsia šlovingas revoliucines
V. Lenino partijos tradicijas, pasiekia didelių laimėjimų liaudies ūkyje, kultūroje, jaunosios kartos auklėjime. Ypač didelis pirmaujančiųjų kolektyvų, darbo spartuolių įnašas.

Gegužės 5 d.

Šiaulių „Tauro“ ir Ukmergės „Vienybės“ vienuolikių susitikime pirmą kėlinį vyko permaininga kova. 32 min. taurietis R. Norkevičius kėlė kampinį prie svečių vartų. „Vienybės“ gynyba nesugebėjo išsmūgiuoti kamuolio ir jis suspurdėjo ukmergiečių vartų tinkle. Po pertraukos aštresni momentai iškildavo prie „Tauro“ vartų, bet „Vienybės“ atakos taip ir liko nerezultatyvios. Rezultatas 1:0 nepasikeitė iki rungtynių pabaigos.

Gegužės 8 d.

Jau tapo tradicija mieste kasmet ruošti dviračių šventę. Pagrindinis šio renginio tikslas – propaguoti dviračių sportą paaugliams. Sudarant šventės programą, atsižvelgta į ankstesniais metais vykusių analogiškų renginių patirtį. Figūrinio ir greitojo važiavimo varžybų takeliuose jėgas išbandė apie 70 sportininkų, atstovavusių beveik visoms miesto vidurinėms mokykloms. Geriausiems iš jų – R. Šešelgytei ir G. Gabriui – atiteko pagrindiniai šventės prizai – dviratukai „Dubysa“.

Gegužės 9 d.

Už drąsą ir vyriškumą 1369 šaulių pulkui buvo suteiktas Šiaulių garbės vardas, o pulko vadas majoras S. Karasius buvo apdovanotas Raudonosios vėliavos ordinu. Beje, už žygdarbius, vaduojant Sevastopolį, jam buvo suteiktas Tarybų Sąjungos Didvyrio vardas. Už mūšius prie Šiaulių daugelis pulko karių buvo apdovanoti ordinais ir medaliais. Apdovanotas buvo ir seržantas Stepanas Aksionovas – žvalgų būrio vado pavaduotojas. 1944 metų liepos 26-ąją, veržiantis prie Šiaulių, pionierių grupė sutiko priešą sunkvežimyje, kuriame buvo 10 fašistų kareivių ir vienas karininkas. Sunkvežimis sustojo, fašistai bandė bėgti, tačiau visi buvo nukauti. O mašinoje rado
500 kg tolo.

Gegužės 11 d.

Respublikinės Šiaulių ligoninės poliklinikoje įvyko mūsų miesto pramonės įmonių medicinos punktų felčerių konkursas, kuriam konkurso dalyviai atsakingai ruošėsi. Konkurso komisija, įvertinusi felčerių žinias, pirmąją vietą pripažino Pirmosios autotransporto įmonės
med. punkto vedėjai Danutei Mendelienei, antrąją vietą paskyrė „Verpsto“ fabriko med. punkto vedėjai Kristinai Švambarienei ir trečiąją – „Elnio“ susivienijimo med. punkto vedėjai Zofijai Girdvainienei. Laimėjusios pirmąsias vietas felčerės buvo apdovanotos piniginėmis premijomis.

Gegužės 12 d.

43-iosios miesto vidurinės profesinės technikos mokyklos bendrabutis neseniai apdovanotas TSRS profesinio techninio mokymo komiteto, Visasąjunginė Profesinių Sąjungų Centro Taryba ir VLKJS – Centro Komiteto diplomu. O štai dabar ir pačios mokyklos darbo didelis sąjunginis įvertinimas – už 1978 metų mokomojo ir auklėjamojo darbo rezultatus mokyklai paskirtas Visasąjunginės Profesinių Sąjungų Centro Tarybos diplomas ir premija. Šio sąjunginio diplomo įteikimo proga 43-iosios vidurinės mokyklos salėje įvyko iškilmingas susirinkimas, kurį įžanginiu žodžiu pradėjo mokyklos direktoriaus pavaduotoja E. Žaltauskienė.

Gegužės 15 d.

Vilniuje įvyko daugiadienės moksleivių sportinio orientavimosi varžybos, skirtos Tarptautiniams vaikų metams. Gerai šiose varžybose startavo Šiaulių vaikų ekskursinės-turistinės bazės auklėtiniai. Pirmąją varžybų dieną nugalėjo IX vidurinės mokyklos abiturientė B. Vaičionytė, o VII vid. mokyklos mokinys V. Urniežius buvo antras. Antrąją dieną geriausiai iš šiauliečių startavo VIII vid. mokyklos abiturientas G. Rimša, užėmęs trečiąją vietą. Varžybų rezultatai rodo, kad šiauliečiams vis sunkiau ir sunkiau kovoti su komandomis, kurios ruošiamos orientavimosi sporto mokyklose, įkurtose daugelyje respublikos miestų ir rajonų. Šiose mokyklose daug didesnis dėmesys skiriamas sportininkų meistriškumo kėlimui.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA