REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kriminalai2024 m. Birželio 17 d. 08:29

Šiais metais Lietuvoje išduota daugiau nei 8 tūkst. apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderių

Lietuva

Pexels.com nuotr.

Viktorija SmirnovaitėŠaltinis: ELTA.LT


305038

Nuo šių metų pradžios policijos pareigūnai išdavė daugiau nei 8 tūkst. apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderių. Panašus jų kiekis per pusę metų išduotas ir pernai, pažymi policijos atstovai.

„Nuo metų pradžios buvo pritaikyta daugiau nei 8 tūkst. apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderių ir tokiu būdu buvo suteikta didesnė apsauga asmenims, kurie patiria riziką būti smurto aukomis“, – LRT radijui pirmadienį teigė Viešosios tvarkos biuro viršininko pavaduotojas Mindaugas Akelaitis.

„Nuo pernai liepos turėtų būti apie 16 tūkst. Tai per pusmetį irgi turėjo būti 8–9 tūkst.“ – pažymėjo pareigūnas.

Anksčiau Policijos departamentas skelbė, kad nuo 2023 m. liepos 1 d. iki 2023 m. gruodžio 31 d. policija skyrė 10 747 apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderius. Per tą patį laikotarpį pareigūnai dėl smurto artimoje aplinkoje pradėjo 4363 ikiteisminius tyrimus.

ELTA primena, kad naujos redakcijos Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymas, priimtas 2022 m., numato, kad, esant smurto artimoje aplinkoje rizikai, pilnametis smurto pavojų keliantis asmuo būtų įpareigojamas laikinai išsikelti iš gyvenamosios vietos, jei gyvena kartu su smurto pavojų patiriančiu asmeniu. Taip pat smurto pavojų keliantis asmuo negali lankytis šio asmens gyvenamojoje vietoje, artintis prie jo ir kartu su juo gyvenančių asmenų.

Už apsaugos nuo smurto orderio nustatytų įpareigojimų nesilaikymą asmenims nustatoma administracinė atsakomybė. Už tai baudžiama nuo 80 iki 320 eurų, nusižengus pakartotinai – nuo 300 iki 780 eurų.

Už šiuos nusižengimus taip pat gali būti taikoma administracinio poveikio priemonė – įpareigojimas dalyvauti alkoholizmo ir narkomanijos prevencijos, ankstyvosios intervencijos, sveikatos priežiūros, resocializacijos, bendravimo su vaikais tobulinimo, smurtinio elgesio keitimo ar kitose programose ar kursuose.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA