PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Veidai2024 m. Gegužės 7 d. 08:01

Šešiametis Germanas: „Geras dviratininkas turi mokėti nepasiduoti ir būti drąsus“

Alytus

Etaplius.LTŠaltinis: Alytaus miesto savivaldybė


300202

„Sportuoju su motociklu, kartingais ir dviračiu. Tai daryti pradėjau labai seniai, kai man buvo dveji metai“, – šypteli neseniai šeštąjį gimtadienį atšventęs Germanas Herkus Gudžiauskas.

Būdamas pusantrų mažasis alytiškis pirmą kartą išbandė triratį paspirtuką. Kai berniukas pramoko juo važinėti, tėvai jam nupirko elektrinį motociklą. Nei triratuko, nei dviračio su papildomais ratais mažyliui neprireikė. Dar vėliau minėtas transporto priemones pakeitė tėvelių nupirktas vaikiškas elektromobilis. Šį stipriai patobulinus, jis važiavo trigubai greičiau, nei buvo numatęs gamintojas.

„Man viskas iš pirmo karto pavyko, nes buvau drąsus ir spaudžiau daug gazo“, – pirmuosius kartus kartinguose prisimena Germanas.

Pirmosiose varžybose tuomet ką tik trečiąjį gimtadienį atšventęs berniukas buvo jauniausias kartingų dalyvis – jo amžiaus grupės dalyvių daugiau nebuvo, tad Germanui teko varžytis 4–6 metų amžiaus grupėje. Nepaisant to, varžybos jam buvo sėkmingos – jauniausias dalyvis buvo pripažintas greičiausiu.

Šių varžybų metu Germanas buvo stipriai atitolęs nuo kitų varžovų, tad nusprendė sustoti ir palaukti kitų dalyvių. Tėčiui paklausus, kodėl jis taip pasielgė, Germano atsakymas buvo: „Man buvo liūdna, todėl nusprendžiau palaukti kitų.“

Anot Germano mamos Eglės, per pastaruosius kelerius metus sūnus yra dalyvavęs visoje šalyje vykusiose kartingų varžybose, kuriose dalyvavo ir Baltijos šalių sportininkai, ir beveik visuomet iš jų sugrįždavo su pirmosios vietos laimėjimais.

Nepaisant sėkmės kartingų varžybose, visai neseniai Germaną labiau ėmė dominti dviračiai ir tam yra svari priežastis – mažasis alytiškis tapo „Early Rider“ dviračių kompanijos ambasadoriumi. Kaip tai nutiko?

Prieš trečiąjį gimtadienį tėveliai Germanui Vokietijoje užsakė „Early Rider“ dviratuką.

Kai berniukui buvo ketveri, Alytuje vyko Lietuvos plento dviračių etapas. Į jas Germanas atvyko su dviračiu. Juo jis važinėjosi dideliais miesto teatro laiptais ir neliko nepastebėtas. Mažylį pamatė vienos kompanijos atstovai, dar tik planavę atstovauti „Early Rider“ kompanijai Lietuvoje. Tarp žiūrovų suradęs Germano tėtį, kompanijos atstovas paprašė leidimo nufilmuoti berniuko atliekamus triukus. Tuomet ir prasidėjo jau kelerius metus trunkanti draugystė.

Prieš savaitę įvyko Germano fotosesija, o netrukus respublikinėje žiniasklaidoje turėtų pasirodyti straipsnis apie berniuką. Vėliau jo lauks turas po Lietuvą su „Early Rider“ dviračių kompanijos atstovais. Jo metu bus pristatomi šios kompanijos gaminami dviračiai.

Anot mamos, sėkmė dviračių sporte Germaną lydi dėl didelio sūnaus užsispyrimo ir noro pasiekti tai, kas iš pradžių jam nepavyksta. Eglės teigimu, prie viso to dar prisideda ir genai – greitis, azartas ir aktyvus gyvenimo būdas ne svetimi Germano tėčiui Mantui, kuris pats yra neabejingas automobilių ir motociklų sportui. M. Gudžiauskas – daugkartinis ralio varžybų nugalėtojas, be to, ir sūnaus Germano treneris.

Germano tėčio manymu, užsiimdamas aktyvia sportine veikla vaikas gauna neįkainojamos patirties, kuri padės lengviau pasiekti užsibrėžtų tikslų ateityje. „Sporte, kaip ir apskritai gyvenime, reikalingos savybės: susikaupimas, drąsa, šaltas protas, savitvarda, užsispyrimas. Visas šias savybes puikiai simuliuoja sportinė veikla ankstyvame amžiuje... O kur dar platus draugų ir bendraminčių ratas, vieni privalumai“, – teigia tėtis.

Germano svajonės: tapti čempionu ir nukeliauti į kosmosą

Germanas prisipažįsta turintis daug draugų ir beveik visi jie yra bene dvigubai už jį vyresni. Pasak mamos, nėra daug Germano amžiaus vaikų, kurie užsiimtų dviračių sportu, tad dažniausiai jam tenka bendrauti ar varžytis su daug vyresniais. Štai visai neseniai šešiametis dalyvavo Jonavos „Downhill taurė 2024“ MTB varžybose, kur varžėsi U-14 amžiaus grupėje, nes tiesiog nėra mažesniems vaikams skirtos grupės.

Be dviračių sporto, Germanas dar užsiima dziudo bei žaidžia futbolą, tačiau didžiausia berniuko aistra vis tiek lieka dviračiai. „Aš juk noriu būti sportininkas ir tapti dviračių sporto čempionu“, – mintimis apie savo pasirinkimą ir svajones dalijasi šešiametis ir priduria, jog, jo manymu, geras dviratininkas turi mokėti nepasiduoti ir būti drąsus.
Pasak Germano tėčio, dziudo ir futbolas padeda sūnui palaikyti sportinę formą ir ugdo ištvermę, kurios labai reikia dalyvaujant techninio sporto varžybose.
Noras tapti čempionu nėra vienintelė Germano svajonė. „Noriu tapti kosmonautu. Nesu matęs kosmoso, tai norėčiau jį pamatyti“, – šiek tiek pamąstęs apie svajones dar vieną jų atskleidžia Germanas.

Šešiametis šiuo metu lanko Alytaus lopšelį-darželį „Girinukas“. Pasak berniuko, darželyje jam sekasi labai gerai. „Man patinka žaisti su draugais ir ką nors pastatyti“, – prisipažįsta Germanas. Tai, kad darželyje Germanui sekasi puikiai, patvirtina ir jo auklėtoja Daiva Turčinavičienė. Pasak jos, Germanas yra drąsus, aktyvus ir žingeidus berniukas, tad kaipgi jam gali nesisekti.

Sūnaus sėkme ne tik jo laukiančiuose moksluose, bet ir dviračių sporte tikinti mama sūnui linki siekti svajonių ir nepasiduoti susiduriant su iššūkiais. Tad mažajam dviratininkui Germanui belieka palinkėti, kad jam skirti mamos linkėjimai išsipildytų su kaupu.