PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2024 m. Rugpjūčio 8 d. 19:42

Šeši sprendimai, kurie gali nulemti ir jūsų mirtį nuo vėžio

Pasaulis

Freepik.com nuotr.

Alfa.lt informacijaŠaltinis: Etaplius.LT


312281

Beveik pusę mirčių nuo vėžio JAV lemia šeši sprendimai, kuriuos žmonės priima kasdieniame gyvenime, rašo „The Daily Mail“.

Naujoje ataskaitoje, kurią paskelbė Amerikos vėžio draugija, teigiama, kad keturi iš dešimties vėžio atvejų ir beveik pusė vyresnių nei 30 metų amerikiečių mirčių nuo vėžio yra susiję su cigarečių rūkymu, antsvoriu, alkoholio vartojimu, neaktyvumu, netinkama mityba ir per dideliu saulės spindulių kiekiu.

Kiti veiksniai, tokie kaip pasyvus rūkymas, raudonos mėsos vartojimas, nesaugūs lytiniai santykiai, dėl kurių užsikrečiama žmogaus papilomos virusu ar ŽIV, ir mityba, kurioje mažai kalcio, taip pat buvo įvardyti kaip daugelio vėžio atvejų priežastis, tačiau, palyginti su pagrindinėmis šešiomis kategorijomis, jie sukėlė nedidelę dalį atvejų.

Nepaisant kovos su rūkymu kampanijų ir tabako vartojimo mažėjimo tendencijų, cigaretės vis dar buvo didžiausia JAV vėžio atvejų priežastis – 2019 m. jos sudarė 20 proc. visų naujų vėžio atvejų ir 30 proc. visų mirčių nuo vėžio.

„Mirties nuo plaučių vėžio atvejų, kuriuos Jungtinėse Valstijose lemia cigarečių rūkymas, skaičius kelia nerimą“, – sakė tyrimo autorius, Amerikos vėžio draugijos vyresnysis mokslinis vėžio skirtumų tyrimų direktorius daktaras Farhadas Islami.

Po cigarečių daugiausia vėžio atvejų buvo priskirta per dideliam kūno svoriui, alkoholio vartojimui, saulės žalai ir fiziniam pasyvumui. Autoriai neapibrėžė kūno svorio pertekliaus, tačiau tikėtina, kad jie rėmėsi JAV gydytojų naudojamu kūno masės indeksu – standartu, pagal kurį pacientai pagal ūgį ir svorį skirstomi į keturias kategorijas: per mažo svorio, normalaus svorio, antsvorio ir nutukimo.

Per didelis kūno svoris gali apimti ir antsvorio, ir nutukimo kategorijų žmones arba tik nutukusius žmones. Tyrėjai nenurodė, kokį alkoholio kiekį vartojo į tyrimą įtraukti žmonės. Tačiau JAV Ligų kontrolės centras reguliarų alkoholio vartojimą apibrėžia kaip du gėrimus per dieną vyrams ir vieną gėrimą per dieną moterims. Tačiau jie rekomenduoja gerti mažiau ir teigia, kad saugiausia yra apskritai vengti alkoholio.

Dr. F. Islami teigė, kad rezultatai parodė, kaip svarbu šviesti apie metimo rūkyti ir tinkamos mitybos bei fizinio aktyvumo svarbą. „Intervencijos, padedančios palaikyti sveiką kūno svorį ir mitybą, taip pat gali gerokai sumažinti vėžio atvejų ir mirčių skaičių šalyje“, – sakė daktaras.

Maždaug septyni iš dešimties amerikiečių yra nutukę arba turi antsvorio, o šis skaičius nuolat didėja nuo 1970-ųjų. „Gydytojai mano, kad riebalų perteklius organizme keičia hormonų ir uždegimo reguliavimą, o tai gali padidinti vėžio riziką, nes keičiasi natūralus ląstelių gyvavimo ciklas“, – sakė tyrime nedalyvavusi daktarė Karen Basen-Engquist, MD Anderson elgesio mokslų profesorė.

Dėl to padidėja storosios žarnos, krūties, gimdos, stemplės, inkstų ir kasos vėžio rizika. 2019 m. vyresniems nei 30 metų amerikiečiams buvo diagnozuota 713 340 vėžio atvejų, o nuo vėžio mirė 262 120 žmonių, teigiama ataskaitoje.

Devyniolika procentų naujų diagnozių, t. y. 344 070 žmonių, buvo susiję su cigarečių rūkymu. Trisdešimt procentų mirčių, t. y. maždaug 169 810 žmonių, įvyko dėl cigarečių rūkymo. Per didelis kūno svoris lėmė 135 910 naujų atvejų ir 43 520 mirčių vyresniems nei 30 metų žmonėms 2019 m.

Alkoholio vartojimas lėmė 96 730 naujų atvejų ir 24 410 vyresnių nei 30 metų žmonių mirčių 2019 m. Nuo jų nedaug atsiliko vėžiniai susirgimai, kuriuos sukėlė nejudrus gyvenimo būdas, netinkama mityba, saulės spindulių poveikis ir žmogaus papilomos viruso infekcijos.

Ne kiekvieną vėžio rūšį lengva priskirti tokiems rizikos veiksniams, kokie išdėstyti tyrime. Todėl tyrėjai daugiausia dėmesio skyrė tiems, kurie turi aiškų ryšį su elgesiu, pavyzdžiui, plaučių vėžiui, melanomai ir storosios žarnos vėžiui.