Šeši marinatai lašišai

Šeši marinatai lašišai
Lietuva
Xamtiw nuotr.
Etaplius Etaplius žurnalistas
Šaltinis:  Savaitraštis „Etaplius“

Kai norisi lengvų pietų ar greitai paruošiamos vakarienės – pasigaminkite lašišos. Jeigu tradiciškai paruošta lašiša pabodo, derinkite ją su įmantresniais ingredientais: marinuokite klevų sirupo, sojos padažo padažuose, naudokite įmantresnius prieskonius – šviežią imbierą arba kalendrą.

Lašišą paruošti galima pačiais įvairiausiais būdais, o pasirinkus netradicinius marinatus – šiai žuviai galima suteikti ypatingo skonio.

Nors lašišą dažniausiai ruošiame paskanindami paprasčiausia druska ir pipirais ar citrinos sultimis, norint suteikti jai naujų skonių, galima paruošti pačių įvairiausių marinatų. Pavyzdžiui, marinuoti ją sojos arba miso padažuose, gaminti saldų marinatą su klevų sirupu ar medumi, jeigu mėgstate aštriau – ruošti ją su česnaku, imbieru ir krienais arba marinuoti kokosų augaliniame gėrime.

Azijietiškas marinatas iš 4 ingredientų

Norint lašišai suteikti azijietiško skonio – ją galima pamarinuoti itin paprastai paruošiamame marinate. Tereikia sojų padažą sumaišyti su šlakeliu „Srirachos“ padažo, medumi ir ryžių actu. Jeigu neturite, galite naudoti citrinų sultis. Tuomet į gautą marinatą dėti gabalėliais supjaustytą lašišą ir ją, prieš kepant, marinate palaikyti apie pusvalandį.

Marinatas su miso pasta

Jeigu mėgstate dar intensyvesnius skonius – pasigaminkite marinato su miso pasta. Jam prireiks miso pastos, kelių šaukštų cukraus, šlakelio ryžių acto, tarkuotos imbiero šaknies, sojų padažo ir šlakelio sezamų aliejaus. Visus šiuos ingredientus reikėtų sumaišyti dubenyje ir lašišos gabalėlius jame pamarinuoti nuo pusvalandžio iki dviejų valandų.

Medaus ir garstyčių marinatas

Dar vienas itin paprastai pagaminamas marinatas, puikiai tiksiantis ne tik prie lašišos, bet ir kitos mėgstamos rūšies žuvies, gaminamas iš ingredientų, kuriuos neretai rasime bene kiekvienoje virtuvėje. Šiam marinatui reikės dubenyje sumaišyti kelis šaukštus garstyčių, citrinos sultis, medų ir alyvuogių aliejų. Į gautą marinatą sudėti lašišos gabalėlius ir ją pamarinuoti apie pusvalandį.

Aštrus marinatas su kalendra

Jeigu jums patinka ryškūs skoniai – marinatą pagardinkite šviežia kalendra. Pavyzdžiui, galite dubenyje sumaišyti smulkintą kalendrą, „Srirachos“ padažą, šiek tiek medaus, tarkuotos imbiero šaknies, česnako, žaliųjų citrinų sulčių ir alyvuogių aliejaus. Į gautą mišinį sudėkite lašišos gabalėlius ir jame žuvį pamarinuokite apie pusvalandį ar valandą.

Pikantiška glazūra lašišai

Jeigu marinato gaminti nenorite galite pasigaminti paprastai paruošiamos glazūros lašišai. Tereikia dubenyje sumaišyti cukrų, druską, mėgstamus prieskonius, pavyzdžiui, rūkytos paprikos, česnakų miltelius, juoduosius arba čili pipirus. Gautu mišiniu gausiai įtrinti lašišos gabalėlius ir priklausomai nuo jų dydžio orkaitėje pakepti apie 9 minutes. Prieš baigiant kepti lašišą galima apšlakstyti klevų sirupu. Šis žuviai suteiks saldaus prieskonio ir ant viršaus suformuos traškią plutelę.

Sūdyta lašiša

Lašišą galima labai nesudėtingai sūdyti patiems namuose, tam prireiks vos kelių ingredientų.

Keturioms porcijoms reikės:

* 300 g lašišos filė (be odos)

* 60 g druskos

* 40 g cukraus

* 2 šaukšteliai garstyčių (iš indelio)

Eiga:

1. Lašišos filė nuvaloma nuo odos, išimami kaulai.

2. Filė ištrinama garstyčiomis.

3. Cukrus ir druska sumaišomi ir šiuo mišiniu ištrinama lašiša.

4. Sūdoma 2 valandas. Po to lašišos filė reikia nuplauti, nusausinti ir valgyti iškart arba, įdėjus į sandarų dubenėlį, laikyti šaldytuve.

Svarbu įsidėmėti, kad lašišos sūdymo laikas priklauso nuo jos storio. Jei lašišos storis per du pirštus, sūdyti reikia dvi valandas, jei per vieną pirštą – užteks ir valandos.

Druskos ir cukraus santykis turėtų būti toks: 60 proc. druskos ir 40 proc. cukraus.

Pranešimas spaudai