PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 17 d. 07:09

Seimui ketinama pateikti įstatymo, kuriuo siekiama palengvinti būsto paskolų refinansavimą, pakeitimo projektą

Lietuva

Eurai / Pixabay

Žygimantas ŠilobritasŠaltinis: ELTA


318865

Antradienį Seimui ketinama pateikti Su nekilnojamuoju turtu susijusio kredito įstatymo pakeitimo projektą, kurio tikslas – supaprastinti ir atpiginti būsto paskolų refinansavimo procesą.

Kaip teigia projektą teikianti Finansų ministerija, įgyvendinus pakeitimus vartotojui nebereikėtų atlikti dalies veiksmų – kreiptis į pradinį kredito gavėją dėl pažymos apie paskolos likutį. Taip pat procesas būtų nemokamas vartotojui.

Anot institucijos, padidinus paskolas turinčių vartotojų mobilumą tarp kredito davėjų, pagerėtų konkurencinė aplinka, nes kredito davėjai turėtų daugiau paskatų konkuruoti dėl tokių klientų.

Anksčiau finansų ministrė Gintarė Skaistė yra teigusi, kad refinansuoti paskolas būtų naudinga dviem trečdaliams visuomenės. Taip pat, anot jos, pakeitimai galėtų įsigalioti nuo 2025 m. gegužės.

„Dviem trečdaliams visuomenės apsimoka refinansuoti jas kitame banke, pagal dabartines maržas. Taip žmonės sutaupytų pinigų, kurie šiuo metu mokami būsto paskolos aptarnavimui“, – tikino ministrė.

Ministerijos duomenimis, šiuo metu Lietuvos NT kreditų rinka yra koncentruota, kelių didelių rinkos dalyvių suteiktų naujų būsto paskolų suma 2023 metais sudarė 77,4 proc. visų kreditų.

Taip pat institucija išskyrė refinansavimo kainos keliamas problemas. Anot ministerijos duomenų, vidutinės 100 tūkst. eurų būsto paskolos refinansavimas vartotojui šiuo metu gali kainuoti apie 1 tūkst. eurų.