PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 26 d. 07:13

Seimui bus pasiūlyta numatyti atsakomybę už būsimų medikų praktikos metu padarytas klaidas

Lietuva

Gydytojas / Scanpix

Jadvyga BieliavskaŠaltinis: ELTA


320574

Seimui svarstant odontologijos dėstytojų atsakomybę už studentų klaidas, parlamentarai ketina numatyti ir kitų specialybių medikų atsakomybę už studentų praktikos priežiūrą.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas ketvirtadienį ketina pateikti parlamentui tai numatančias įstatymų pataisas. Jos reglamentuoja medicinos, slaugos ir akušerijos, asmens sveikatos priežiūros, formaliojo profesinio mokymo programų studentų praktiką, kurios metu studentas, prižiūrimas gydytojo, dalyvauja teikiant pacientams asmens sveikatos priežiūros paslaugas.

Įstatymų pakeitimų projektais siūloma patikslinti praktikos klaidų ir šiurkščių klaidų sąvokas.

Praktikos klaida būtų netinkama studento (išskyrus gydytoją rezidentą) priežiūra, sukėlusi pavojų ar padariusi žalą paciento sveikatai, bet nesukėlusi negalios arba mirties. Jei dėl netinkamos studento priežiūros būtų padaryta žala paciento sveikatai, sukėlusi jo negalią arba mirtį, tai siūloma vertinti kaip šiurkščią klaidą.

Gydytojams pasekmes už netinkamą studentų priežiūrą siūloma diferencijuoti pagal tai, ar praktikos klaida yra susijusi su nepakankama profesine kvalifikacija (įstatymuose jau numatytas licencijos sustabdymas), ar su netinkama studento priežiūra.

Jei Profesinės kompetencijos vertinimo komisija nustatys, kad klaida padaryta dėl netinkamos studentų priežiūros, ji galės kreiptis į sveikatos priežiūros įstaigos vadovą, siūlydama inicijuoti tyrimą dėl galimo gydytojo, slaugytojo ar akušerio darbo pareigų pažeidimo.

Siūloma, kad įstatymų pataisų paketas įsigaliotų 2025 m. kovo 1 d.

Šiuo metu Medicinos praktikos, Slaugos praktikos ir akušerijos praktikos, Asmens sveikatos priežiūros praktikos įstatymuose asmens sveikatos priežiūros specialistų atsakomybė už studentų praktikos priežiūrą nereglamentuota.

ELTA primena, kad praėjusį antradienį svarstymo stadijoje Seimas pritarė Odontologijos praktikos ir burnos priežiūros praktikos įstatymo pataisoms, kuriomis siūloma numatyti odontologų atsakomybę už studento praktikos metu padarytą klaidą. Projektui pritarė 114 parlamentarų, 1 buvo prieš, dar 1 susilaikė. Įstatymo pataisų dar laukia priėmimo stadija.