PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 10 d. 09:23

Seimo vicepirmininkas: dėl kandidato į EK tvirtinimo gali reikėtų neeilinės parlamento sesijos

Lietuva

Jurgis Razma. BNS Fotobanko nuotr.

Augustė LyberytėŠaltinis: ELTA


308657

Seimo vicepirmininkas Jurgis Razma sako, jog klausimas dėl Lietuvos atstovo į Europos Komisiją (EK) veikiausiai spręsis po to, kai Vyriausybei bus grąžinti įgaliojimai. Todėl, svarsto konservatorius, gali tekti šaukti neeilinę Seimo sesiją.

„Gali būti, kad iki dabar pratęstos 18 d. sesijos dar tas klausimas taip konkrečiai nebus išjudėjęs“, – trečiadienį „Žinių radijui“ sakė J. Razma.

Reaguodamas į vis garsiau skambančią kritiką dėl to, jog Lietuva jau vėluoja pateikti savo kandidatus į eurokomisarus, parlamentaras pastebėjo, jog EK pirmininkė Ursula von der Leyen dar nėra patvirtinta naujojo Europos Parlamento (EP). Taip pat, tęsė jis, procesai užtrunka ir dėl to, jog šiuo klausimu Lietuvoje sutarimą turi rasti kelios institucijos.

„Tikrai kandidato mes nepritrūktume, tikrai ne vienas mūsų ir ministras galėtų pretenduoti į tas pareigas. Bet, kaip minėjau, vis dėlto reikia daugiau aiškumo. Ir kadangi dalyvauja skyrime keli subjektai su savo nuomonėmis, gana kategoriškomis – nėra čia toks paprastas procesas“, – aiškino politikas.

Tuo metu klausiamas apie galimą užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio kandidatūrą ir tai, ar politikas gali sulaukti palaikymo iš Prezidentūros, J. Razma teigė neišgirdęs kategoriškos šalies vadovo Gitano Nausėdos pozicijos.

„Aš nežinau, ar jis yra labai kategoriškai fiksavęs, kad Landsbergis negalėtų būti (eurokomisaru – ELTA). Aš bent jau tokio kategoriško pasakymo nesu girdėjęs“, – pridūrė Seimo vicepirmininkas.

ELTA primena, kad Lietuvoje jau kurį laiką tęsiasi diskusijos dėl Lietuvos kandidato į EK. Kol kas neoficialiai kalbama, jog į postą Briuselyje taikosi užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Tačiau nei ministras, nei premjerė Ingrida Šimonytė, kuri ir pateiks Lietuvos atstovo kandidatūrą, tokios intencijos aiškiai bei viešai neišsakė.

Seime ministro galimybėmis tapti eurokomisaru abejojama. Tiek opozicijai priklausantys parlamentarai, tiek dalis valdančiųjų viešai yra pasakę, kad tokiai kandidatūrai nepritartų.

Savo ruožtu prezidentas Gitanas Nausėda, kurio pritarimas yra būtinas deleguojant Lietuvos atstovą į EK, ne kartą leido suprasti, jog G. Landsbergio kandidatūros nebūtų linkęs palaikyti. Jis yra pareiškęs, jog matytų geresnių kandidatų už G. Landsbergį šioms pareigoms eiti.

Be to, šalies vadovas yra nurodęs, jog I. Šimonytei įvardijo pavardę žmogaus, kuris, jo įsitikinimu, galėtų būti deleguojamas Lietuvos atstovu į EK.

„Taip, aš pasakiau, kokios pavardės arba kokia pavardė būtų priimtina. Premjerė priėmė tai, mano supratimu, visai palankiai ir tiek žinių“, – anksčiau žurnalistams Briuselyje teigė G. Nausėda.

Eurokomisaro kandidatūrą teikia Vyriausybė, poziciją suderinus su prezidentu ir Seimu.