PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Spalio 1 d. 10:46

Seimo pirmininkė: ministerijos neturėtų kratytis atsakomybės dėl nukritusio baliono

Lietuva

Kontrabandininkai cigaretes atskraidino į Šalčininkų punktą. VSAT nuotr.

Paulius PerminasŠaltinis: BNS


321392

Vilniaus oro uosto teritorijoje nukritęs meteorologinis balionas turi tapti priežastimi institucijoms nedelsiant sudėlioti veikimo modelį, sako Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Šeštadienio naktį nukritęs ir kontrabandines cigaretes gabenęs orlaivis, įtariama, atskrido iš Baltarusijos.

„Tai turėtų būti priežastimi sudėlioti tam tikrą modelį, kad ateityje tokie incidentai nesikartotų. Labai tikiuosi, kad atsakingos institucijos nebedels ir imsis spręsti tą situaciją ir numatyti žingsnius“, – antradienį žurnalistams Seime sakė ji.

„Čia viskas yra labai paprasta. Krašto apsaugos ministerija, VRM (Vidaus reikalų ministerija – BNS), VSAT (Valstybės sienos apsaugos tarnyba – BNS) tikrai galėtų tą padaryti be kažkokių papildomų paraginimų“, – teigė parlamento vadovė.

Pasieniečiai sako tokius balionus teoriškai galintys numušti šiems priartėjus arčiau žemės, tačiau tam neturi įgaliojimų. Aukščiau skrendantys balionai – pareigūnams nepasiekiami, mat jie neturi reikalingos technikos nei tokiems objektams stebėti, nei juos numušti.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė žada teikti įstatymo pataisas, kurios suteiktų galimybę pasieniečiams numušti Lietuvos sieną oru neteisėtai kertančius oro balionus su kontrabanda.

Tuo metu tokius skrendančius objektus galinti pamatyti Lietuvos kariuomenė sako juos stebinti, tačiau jų sekimo nekomentuoja, argumentuodama informacijos jautrumu.

Pasak V. Čmilytės-Nielsen, ministerijos ir joms pavaldžios institucijos turėtų kartu spręsti susidariusią situaciją, nemėtydamos atsakomybės viena kitai.

„Tai yra vienas iš tokių incidentų, kurie ateityje gali ir kartotis. Ar jie būtų dar įžūlesni, ar labiau rafinuoti kiekvienas toks incidentas turėtų būti priežastimi susėsti tartis, tą galima inicijuoti ir parlamentinės kontrolės rėmuose, ir Seime, bet, žinoma, būtų geriau, kad tai vyktų greičiau, be šitos įžangos, kur yra permėtoma atsakomybė vieni kitiems“, – pažymėjo ji.

Per šį mėnesį pasieniečiai fiksavo 250 oro balionų su galimai kontrabanda. Rugpjūtį tokių atvejų buvo fiksuota 117. Pasieniečiai sako, kad augimas susijęs su palankiais orais.