PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 12 d. 14:20

Seimo pirmininkė įvertino prezidento kalbą: apžvelgta nemažai sričių, kurios nėra jo galių lauke

Lietuva

Viktorija Čmilytė-Nielsen. Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.

Martyna PikelytėŠaltinis: ELTA


309178

Penktadienį prisiekus antrai kadencijai perrinktam prezidentui Gitanui Nausėdai, jo kalboje apžvelgtos ne šalies vadovo prerogatyvoje esančios sritys, sako Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Nemažai buvo apžvelgta sričių, kurios nėra visiškai prezidento galių lauke. Apie tai aš ir kalbėjau savo kalboje, kad dažnai yra tam tikras nesusipratimas – iš prezidento yra lūkestis, kad bus išspręstos visos problemos. Svarbu to lūkesčio neauginti“, – žurnalistams Seime teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Kaip skelbta anksčiau, sakydama sveikinimo kalbą inauguracijoje Seimo pirmininkė aiškino, jog su prezidento institucija visuomenė sieja didelius lūkesčius. Tačiau, anot jos, tai gali skatinti pagundas „ne tik žadėti, bet ir veltis į institucinę konkurenciją“. Todėl, akcentuodama buvusio šalies vadovo Valdo Adamkaus žodžius, parlamento vadovė pabrėžia – „vieno žmogaus, net ir prezidento, galių niekada neužteks padaryti stebuklui“.

V. Čmilytė-Nielsen svarstė, kad prezidento kalba inauguracijoje savo turiniu ir struktūra šiek tiek priminė metinį šalies vadovo pranešimą.

„Kažkiek tai panašu į metinį pranešimą. Pradžioje kalbos aš išgirdau ir tą Lietuvą 2029 m., tam tikrą viziją, matymą. To metinėje kalboje nebuvo“, – dėstė ji.

Penktadienį iškilmingo Seimo posėdžio metu prisiekė antrajai kadencijai perrinktasis prezidentas Gitanas Nausėda.

Sakydamas savo kalbą prezidentas didelį dėmesį skyrė gynybos, švietimo, ekonomikos, atskirties mažinimo šalyje klausimams.

Ceremonijoje pakviesti dalyvauti buvę šalies vadovai ir Seimo pirmininkai, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarai, Vyriausybės, Europos Parlamento (EP) nariai, merai, Lietuvos ir užsienio šalių diplomatai, kiti svečiai.

Po prezidento inauguracijos Seime įvyks šv. Mišios Vilniaus arkikatedroje bazilikoje, vėliau – iškilmėms skirta Lietuvos ginkluotųjų pajėgų vėliavų būrių rikiuotė Vilniaus arkikatedros bazilikos aikštėje.

Po to Simono Daukanto aikštėje šalia Prezidentūros rūmų vyks iškilminga prezidento vėliavos keitimo ceremonija. Netrukus po jos Prezidentūros Baltojoje salėje premjerės Ingridos Šimonytės vadovaujama Vyriausybė grąžins šalies vadovui įgaliojimus.

Tuo metu penktadienio vakarą Prezidentūros kiemelyje rengiamas vakarinis priėmimas inauguracijos proga. Kaip anksčiau pranešė Prezidentūra, antrai kadencijai perrinkto prezidento šventėje skambės specialiai šiai progai sukurti kūriniai, tikimasi tikimasi sulaukti apie 2 tūkst. dalyvių.

ELTA primena, kad gegužės 26 d. prezidentas G. Nausėda buvo perrinktas antrajai kadencijai. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, šalies vadovą parėmė 74,15 proc. piliečių. Tuo metu antroje vietoje likusi I. Šimonytė sulaukė 24,34 proc. balsų.