PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 17 d. 12:35

Seimo pirmininkė įvertino A. Kubiliui skirtą gynybos pramonės eurokomisaro portfelį: tai labai perspektyvi sritis Lietuvai

Lietuva

Viktorija Čmilytė-Nielsen / Žygimantas Gedvila/ELTA

Gailė Jaruševičiūtė-MockuvienėŠaltinis: ELTA


318983

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigia, kad Andriui Kubiliui deleguotas saugumo, gynybos pramonės ir kosmoso eurokomisaro portfelis Lietuvai yra ypač perspektyvus.

„Vertinu kaip labai svarbų portfelį. Tai yra apskritai nauja sritis. Andriaus Kubiliaus patirtis, jo savybės ir toks vizionieriškas mąstymas ir taip pat tas faktas, kad gynybos failas apskritai Europos Sąjungoje darosi vis svarbesnis – manau, kad tai yra labai perspektyvi sritis Lietuvos atstovui“, – antradienį žurnalistams Seime teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo pirmininkė nesureikšmina ir viešai reiškiamų svarstymų, kiek šis naujas eurokomisaro portfelis bus reikšmingas. Pasak jos, šis gynyba metu yra ypač aktuali, todėl ir erdvės veikti šioje srityje yra daug.

„Nespėliosiu, bet, aš manyčiau, kad (...) yra labai daug erdvės kurti vertę ir prasmę tame portfelyje. Tai, manau, kad čia kaip tik Andriui Kubiliui yra daug erdvės veiklai. Bet, aš manau, kad šiandieną niekas negali paneigti, kad gynyba yra labai svarbus pagrindas visko iš esmės – pagrindas ir ES ateities ir klestėjimo“, – sakė parlamento vadovė.

„Nes jeigu ES nebus pakankamai saugi, tai visi kiti dalykai taip pat nueis į antrą planą. Tai, manyčiau, kad pats laikotarpis, pats laikmetis, kuriuo gyvename diktuoja, kad gynybos portfelis turės reikšmę. Kiek tas svoris bus didelis – tai jau priklauso ir nuo pačių žmonių, kurie dirbs EK“, – akcentavo ji.

V. Čmilytė-Nielsen atkreipia dėmėsį, kad šis portfelis gali būti susijęs ir su EK finansavimu gynybai, kuris yra ypač svarbus ES Rytų flango valstybėms.

„Tokia mintis jau yra svarstoma, turiu galvoje, bendrai ES mastu. Ir mums tai būtų tikrai labai paranku ir naudinga, jeigu atsirastų toks biudžetas ir jo dalis būtų skiriama NATO Rytinio flango – ir tuo pačiu ES Rytinio flango – stiprinimui, kaip labiausiai jautraus ir pažeidžiamo regiono“, – sakė politikė.

„Tai klausimas, kaip dėliosis prioritetai naujoje komisijoje, bet pats faktas, kad toks portfelis atsiranda, kad jį užima stiprus, patyręs politikas, manau, kad jau yra geros prielaidos, kad būtų ir dėmesys, o su dėmesiu ir lėšos skiriamos tai sričiai“, – akcentavo ji.

L. Kasčiūnas mano, kad A. Kubilius su iššūkiais susitvarkys

Savo ruožto krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas teigė esąs įsitikinęs, kad jo bendrapartietis A. Kubilius įveiks gynybos srityje esančius iššūkius.

„Tai naujas portfelis – reiškia žmogui, turint galvoje sudėtingą biurokratinį aparatą, reikės išsikovoti savo erdvę. Bet A. Kubilius gali tą padaryti, jis patyręs politikas ir moka tą dalyką“, – antradienį žurnalistams Seime teigė L. Kasčiūnas.

Anot ministro, prioritetiniais A. Kubiliaus darbais galėtų būti gynybos pramonės plėtra ir skolinimosi gynybai ribų panaikinimas.

„Esminis dalykas, kurį reikia padaryti – visos pramonės užkūrimas. Yra naujų gamybos linijų, tačiau nėra fabrikų. (...) Matant, kaip veikia rusų karo ekonomika – Europai reikia daugiau. Manau, kad čia bus jam pagrindinis iššūkis, kaip tą paskatinti“, – dėstė L. Kasčiūnas.

„Dar labai svarbu yra nuimti skolinimosi gynybai ribas. EK nustatytiems skolinimosi ribojimams reikėtų padaryti išimtį gynybai. Darbų yra daug“, – akcentavo jis.

Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen Lietuvos nominuotam europarlamentarui A. Kubiliui antradienį paskyrė Saugumo, gynybos pramonės ir kosmoso (angl. defence and space) eurokomisaro portfelį.