REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Birželio 20 d. 15:35

Seimo nario R. Lopatos pranešimas: „Seimas atmetė kvotą atvykėliams iš posovietinio bloko, todėl šalyje augs geokultūrinė baimė“

Lietuva

Raimundas Lopata. Karolinos Gudžiūnienės nuotr.

Pranešimas spaudaiŠaltinis: Pranešimas spaudai


305827

Ketvirtadienį Seime priimamas įstatymas „Dėl užsieniečių teisinės padėties“ neatitinka migracijos aktualijų, kai dėl nevaldomo užsieniečių srauto auga gyventojų geokultūrinė baimė ir gresia pavojus įprastam čionykščių gyvenimo būdui, pabrėžia Seimo Ateities komiteto pirmininkas, Nacionalinio gynybos ir saugumo komiteto narys liberalas Raimundas Lopata.

Jis apgailestauja, kad Seimo Užsienio reikalų komitetas atmetė jo pasiūlymą, kuriuo asmenims, turintiems Nepriklausomų valstybių sandraugos šalių narių ar asocijuotų narių pilietybę, kasmet būtų taikoma 1000 asmenų kvota.

„Dabar visa atsakomybė už tai tenka tiems, kas net nesvarstė mano pasiūlymo rimtai, įskaitant komiteto pirmininką. Jų dėka toliau Lietuvoje plėsis rusakalbiškumo ir posovietizmo praktikų erdvė, nes valstybėje paisoma vien tikslinių dalies verslo poreikių siekiant lengvo pelno, o ne Respublikos interesų“, – teigia R. Lopata.

Jo pastebėjimu, praėjusiais metais Seimas priėmė rezoliuciją „Dėl Lietuvos demografijos politikos ateities“, kuri aiškiai įvardijo, kad migracijos politika turi būti valdoma. „Seimas pats sutiko kontroliuoti imigracijos procesą. Į Lietuvą daugiausia atvyksta rusakalbiai iš buvusios SSRS teritorijos, tačiau trečiųjų šalių darbuotojų pritraukimas neturi apsiriboti tik Rytų kaimynyste – būtina išlaikyti kalbinę ir kultūrinę pusiausvyrą, kad šalyje nesikurtų vienos kalbos, religijos arba tautybės getai. Kitaip sakant, turime praplėsti į Lietuvą atvykstančios darbo jėgos geografiją“, – teigia R. Lopata.

Šiuo metu leidimus gyventi Lietuvoje turi beveik 230 tūkst. trečiųjų šalių piliečių, tarp jų Baltarusijos – 63 tūkst. leidimų, Rusijos –16 tūkst., Uzbekistano – 10 tūkst., Kirgizijos – 7 tūkst., Tadžikistano – 6 tūkst., Azerbaidžano – 4 tūkst., Kazachstano – 3,5 tūkst.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA