PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugpjūčio 20 d. 18:43

Seimo konservatoriai pritarė A. Kubiliaus kandidatūrai į eurokomisarus

Lietuva

Andrius Kubilius. ELTA / Andrius Ufartas

Miglė ValionytėŠaltinis: ELTA.LT


314733

Antradienį posėdžiavusi Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija Seime pritarė europarlamentaro Andriaus Kubiliaus kandidatūrai į eurokomisarus.

„Pritarėme vienbalsiai. Frakcijos nariai akcentavo tinkamas savybes atlikti šias pareigas, nes kandidatas yra buvęs du kartus premjeru“, – Eltai teigė Seimo vicepirmininkas Jurgis Razma.

Nepaisant to, pažymėjo politikas, frakcijoje būta ir nuoskaudų, dėl nesėkmingos Gabrieliaus Landsbergio kandidatūros.

„Buvo apgailestavimų, kad nebuvo galimybės paskirti Gabrieliaus Landsbergio, bet mes suprantame, kad tik mūsų frakcija be prezidento negali parinkti tinkamiausių kandidatų ir tenka taikstytis su teisine realybe“, – pažymėjo parlamentaras.

ELTA primena, kad pirmadienį premjerė Ingrida Šimonytė koalicinei tarybai pristatė europarlamentaro Andriaus Kubiliaus kandidatūrą į Europos Komisiją (EK). Pasak jos, tai yra kandidatas, dėl kurio pavyko atrasti bendrą sutarimą su prezidentu.

Anksčiau žiniasklaidoje ir politikos koridoriuose kaip galimas eurokomisaras aptarinėtas užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis praėjusį penktadienį Eltai sakė sulaukęs informacijos, jog jo kandidatūrai nepritartų prezidentas Gitanas Nausėda.

G. Landsbergiui pasitraukus iš kandidatų, politiniuose užkulisiuose buvo kalbama, kad užimti šias pareigas gali būti pasiūlytas antrai kadencijai Europos Parlamento nariu perrinktas konservatorius A. Kubilius.

Pats A. Kubilius tikina pasiūlymo sulaukęs praėjusią savaitę. Europarlamentaras teigia sutikęs prisiimti atsakomybę tapti Lietuvos atstovu Europos Komisijoje (EK).

Eurokomisaro kandidatūrą teikia Vyriausybė, poziciją suderinus su prezidentu ir Seimu.