PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugpjūčio 20 d. 12:25

Seimo konservatoriai kreipėsi į VRK: prašo ištirti „Nemuno aušros“ finansavimo šaltinius

Lietuva

Remigijus Žemaitaitis. Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.

ELTAŠaltinis: ELTA


314654

Seimo konservatoriai antradienį kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK), prašydami ištirti, ar Remigijaus Žemaitaičio vedamos partijos „Nemuno aušra“ finansavimo šaltiniai nepažeidė Rinkimų kodekso ir kitų teisės aktų.

Pasak VRK kreipimąsi pasirašiusių parlamentarų, dauguma Seimo rinkimuose dalyvaujančių politinių partijų nurodė, kad rinkimų užstatai už vienmandatėse keliamus kandidatus yra apmokami pačių keliamų kandidatų arba daliai apmoka juos kelianti partija.

Jų teigimu, viešuose šaltiniuose pateikiama informacija, kad minima partija kelia 56 vienmandatininkus, už kuriuos sumokėjo 113 tūkstančių 8 eurų užstatą. Savo ruožtu partijos pirmininkas R. Žemaitaitis yra nurodęs, kad užstatams panaudotos lėšos buvo surinktos iš fizinių asmenų aukų.

TS-LKD Seimo rinkimų štabo vadovo Mindaugo Lingės teigimu, „Nemuno aušra“ neturėjo teisės iš fizinių asmenų paaukotų lėšų apmokėti 56 keliamų kandidatų vienmandatėse rinkimų užstatų, kadangi tai draudžia tiek Rinkimų kodeksas, tiek LR politinių organizacijų įstatymas.

„Būtina išsiaiškinti, ar nebuvo šiurkščiai pažeista partijų finansavimo tvarka. Ši partija negauna valstybės biudžeto dotacijos, iš gyventojų pajamų mokesčio (GPM) surinko 13 tūkstančių eurų, tad vieninteliu teisėtu lėšų šaltiniu lieka nario mokestis. Sunku patikėti, kad nauja partija galėtų surinkti daugiau nario mokesčio nei kitos, egzistuojančios ne vienerius metus“, – pranešime cituojamas M. Lingė.

„Paties R. Žemaitaičio aiškinimu, „susimetė kas kiek gali“, tačiau tokio finansavimo iš principo negali būti – partijoms fiziniai asmenys aukoti negali. Fiziniai asmenys gali aukoti tik rinkimų kampanijoms į atskirą sąskaitą“, – pridūrė jis.

Kreipimąsi VRK pasirašė konservatoriai Mindaugas Lingė, Aistė Gedvilienė, Dalia Asanavičiūtė ir Vilius Semeška.