REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Gegužės 10 d. 12:25

Seimo konservatoriai kreipėsi į institucijas dėl G. Nausėdos gautos aukos rinkimų kampanijai

Lietuva

Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: ELTA


300740

Dėl paviešintos informacijos apie antros kadencijos siekiančio prezidento Gitano Nausėdos gautą auką iš šiuo metu motinystės atostogose esančios patarėjos, grupė Seimo konservatorių kreipėsi į įvairias institucijas. Kreipimasis išsiųstas Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK), Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT), Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI), Generalinei prokuratūrai ir Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK).

Kreipimesi Seimo nariai prašo įvertinti, ar tokie kandidato G. Nausėdos veiksmai neprieštarauja Rinkimų kodekso nuostatoms ir draudimui susitarti už auką atlikti tam tikrus veiksmus ateityje bei draudimui atstovauti aukotojos privatiems interesams ir priimti išskirtinai jai palankius sprendimus.

Taip pat kreipimosi iniciatoriai prašo įvertinti, ar toks kandidato į Prezidentus G. Nausėdos kampanijos finansavimas jo patarėjos lėšomis neturi korupcinio nusikaltimo požymių, akcentuojama konservatorių pranešime spaudai.

Pasak kreipimąsi inicijavusių Seimo narių, būtina patikrinti, ar aukotoja turėjo pakankamai pajamų aukai suteikti ir ištirti galimai supainiotus viešus ir privačius interesus. Taip pat siekiama išsiaiškinti, ar tai nebuvo užmaskuota trečiojo asmens faktinė auka.

Konservatoriai taip pat akcentuoja, kad abejonės dėl kampanijos finansavimo skaidrumo nėra išsklaidytos dar nuo 2019 metų kampanijos. Pasak jų, tuomet Prezidentas G. Nausėda pradėjo kadenciją su beveik 40 tūkstančių eurų skola ir neišsklaidė abejonių, kokiomis lėšomis tos skolos padengtos.

„Praėję rinkimai išryškino ir kitą ydingą praktiką, kai kandidatų lėšų skiriamų savo kampanijai ribojimas netenka prasmės, kai šie pasidaro neribojamas skolas. Nors G. Nausėda skyrė savo kampanijai daugiausiai leistiną sumą 17 tūkst. 700 eurų, tačiau šis ribojimas apeitas, kai su skola G. Nausėda savo kampanijai faktiškai skyrė 57 600 eur.“, – rašoma pranešime spaudai.

„Sunku patikėti, kad neišsklaidžius buvusios kampanijos finansavimo abejonių, dėl kurių VSD turėjo informacijos, šios kampanijos finansavimas kelia dar daugiau klausimų. Panašų braižą mes jau matėme prieš penkerius metus, kai štabo nariai, dirbę neatlygintinai G. Nausėdai aukodavo tūkstantines sumas“, – teigia kreipimąsi į institucijas inicijavęs Bronislovas Matelis.

Teigiama, kad dar daugiau abejonių dėl kampanijos finansavimo liko, kai žurnalistai D. Pancerovas ir B. Davidonytė išleido knygą „Pranešėjas ir Prezidentas“ kurioje atskleisti liudijimai, kad G. Nausėdos kampanijai buvo renkami pinigai iš neskelbtų rėmėjų.

Kreipimąsi institucijoms inicijavo Seimo konservatoriai B. Matelis, Andrius Navickas, Liuda Pociūnienė ir Aistė Gedvilienė.

Antrosios kadencijos siekiančio prezidento Gitano Nausėdos patarėja jo rinkimų kampanijai pervedė daugiau kaip 16 tūkst. eurų, skelbia delfi.lt.

Portalo teigimu, šiuo metu motinystės atostogose esanti Gerda Gintautė į dabartinio šalies vadovo rinkiminę sąskaitą sausio mėnesį pervedė 4 tūkst. eurų, kovą – 113 eurų, o gegužės pradžioje – 12 tūkst. eurų.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA