PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 25 d. 12:47

Seimo komitetas grąžino tobulinti Konstitucijos pataisą dėl negalios sąvokos

Lietuva

Negalia / Marius Morkevičius/ELTA

Jadvyga BieliavskaŠaltinis: ELTA


320442

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas, trečiadienį svarstęs dvi identiškas Konstitucijos pataisas, siūlančias keisti negalią turinčius žmones įžeidžiančią invalidumo sąvoką pagarbesne – negalios sąvoka, šią iniciatyvą grąžino iniciatoriams tobulinti.

Pakoreguoti savo projektus galės vienodas Konstitucijos pataisas šiuo klausimu inicijavę Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Julius Sabatauskas ir Neįgaliųjų teisių komisijos pirmininkė Monika Ošmianskienė.

Komiteto nariai nutarė atsižvelgti į Seimo kanceliarijos Teisės departamento atstovų kritišką nuomonę dėl bandymo keisti Konstitucijoje įrašytą terminą.

Seimo teisininkai skeptiškai vertina Konstitucijos keitimą, kai tai susiję ne su teisiniu būtinumu, o tik su kalbos, terminijos pokyčiais. Jų teigimu, terminijos pasikeitimas nėra pagrindas keisti Konstituciją. Toks pakeitimas dėl kalbos, Teisės departamento nuomone, nedera su Konstitucijos stabilumo principu.

Tuo metu Konstitucijos pataisą inicijavusi parlamentarė M. Ošmianskienė tvirtina, kad tai nėra tiesiog terminijos atnaujinimas.

„Pirmiausia noriu pabrėžti, kad Konstitucijos pataisa nėra tiesiog terminijos „atnaujinimas“. Stimulas pokyčiui ateina iš žmogaus orumo ir teisių apsaugos. Asmeniškai man terminas invalidumas yra įžeidus ir žemina mano orumą”, – komiteto posėdyje sakė M. Ošmianskienė, prašiusi padaryti pertrauką šio klausimo svarstyme.

Pernai gruodžio mėnesį Konstitucijos 52 straipsnio pakeitimo projektą pateikimo stadijoje palaikė 94 parlamentarai, prieš nebuvo, susilaikė 2.

Jei Seimas priimtų Konstitucijos pataisą, joje būtų įrašyta, kad „valstybė laiduoja piliečių teisę gauti senatvės ir negalios pensijas, socialinę paramą nedarbo, ligos, našlystės, maitintojo netekimo ir kitais įstatymų numatytais atvejais“.

Šiuo metu Konstitucijos 52 straipsnyje apibrėžiant valstybės socialines garantijas yra vartojama invalidumo sąvoka.