PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 18 d. 07:50

Seime – siūlymas Tauragės ir Šilalės rajonuose steigti poligonus

Tauragė

Poligonas. Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.

BNS.LTŠaltinis: BNS.LT


310080

Nepaisant gyventojų pasipriešinimo, Seimas ketvirtadienį spręs, ar priimti svarstyti siūlymą dėl poligonų Tauragės ir Šilalės rajonuose steigimo.

Valstybės gynimo taryba dviejų nedidelių poligonų steigimui minėtuose rajonuose pritarė dar birželio pabaigoje. Praėjusią savaitę šį sprendimą patvirtino ir Vyriausybė.

Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas yra sakęs, kad poligonai talpins nuo kuopos iki bataliono dydžio karinius vienetus, tačiau neturės karinės teritorijos statuso, todėl juose nebus šaudyklų, nevažinės sunkioji karinė technika, su kariuomenės leidimu galės lankytis žmonės.

Minėtų rajonų savivaldybių merai žinią apie poligonus sutiko skirtingai, šių karinių teritorijų atsiradimui priešinasi ir dalis vietos bendruomenių.

Po pirmadienį vykusio susitikimo su institucijų ir kariuomenės atstovais Šilalės rajono meras Tadas Bartkus teigė, kad jį ir gyventojus labiausiai neramina neapibrėžtas poligono statusas. Pasak savivaldybės vadovo, įstatyme turėtų būti numatyta, jog iš lengvojo manevrinio poligono jis netaps šaudymo.

Tuo metu Tauragės rajono meras Dovydas Kaminskas BNS sakė, kad savivaldybė nori, jog būtų atidžiai peržiūrėta planuojamo poligono teritorija.

Krašto apsaugos ministerijos teigimu, būtinybę įsteigti du naujus karinius poligonus diktuoja Rusijos grėsmės ir tai, kad dabartiniuose poligonuose neužtenka vietos treniruotis Lietuvos kariuomenei ir sąjungininkams.

Ministerijos duomenimis, Tauragės rajone poligonas užims 4304 hektarus ploto, Šilalės – 2677 hektarus.

Planuojama, jog steigiamuose Tauragės ir Šilalės kariniuose poligonuose vyks karinės technikos manevravimo pratybos.

Poligonų steigimo darbus ketinama pradėti rudenį, jų įrengimas bus finansuojamas iš Krašto apsaugos ministerijai skiriamų valstybės biudžeto lėšų.

Tauragės rajone veikia Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Kęstučio motorizuotasis pėstininkų batalionas, Šilalės rajone – brigados generolo Motiejaus Pečiulionio artilerijos batalionas.