PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 3 d. 12:09

Seime pateiktas siūlymas atkurti Šiaulių LEZ teritorijos plotą iki 218 ha

Šiauliai

Šiaulių LEZ / Šiaulių m. savivaldybės nuotr.

Ignas DobrovolskasŠaltinis: ELTA


316750

Antradienį Seime pateiktas Šiaulių laisvosios ekonominės zonos (LEZ) įstatymo pakeitimo projektas, kuriuo siekiama atkurti Šiaulių LEZ teritorijos plotą iki 218 hektarų (ha).

Šiaulių LEZ įstatymo pakeitimo projektą po pateikimo balsavo 67, susilaikiusių ir prieš balsavusių parlamentarų nebuvo. Pagrindiniu komitetu svarstysiančiu projektą patvirtintas Ekonomikos komitetas. Projektas svarstymo stadijoje į plenarinių posėdžių salę turėtų grįžti spalio 15 d.

Siūlymo iniciatorius, konservatorius Andrius Kupčinskas teigė, kad idėja atkurti Šiaulių LEZ plotą kilo tiek remiantis metų pradžioje priimtu sprendimu dėl Kauno LEZ, tiek atsižvelgus į plotų trūkumą visoms Lietuvoje esančioms LEZ.

„Ši iniciatyva, kurią teikiu kartu su Stasiu Tumėnu, Ieva Pakarklyte, Domu Griškevičiumi, Kaziu Starkevičiumi ir Mindaugu Skritulsku atsirado po to, kai metų pradžioje priėmėme Kauno LEZ įstatymą ir išplėtėme galimybę Kauno LEZ iki 1 tūkst. ha. Buvo atstatyti teisėti lūkesčiai“, – antradienį Seimo plenarinių posėdžių salėje pristatydamas projektą kalbėjo A. Kupčinskas.

„Analogiškai iškilo ir šis klausimas“, – pažymėjo jis.

Siūlymo autoriai teigia, kad įvertinant numatomų investicijų pritraukimo į Šiaulių LEZ perspektyvas, turima 132,517 ha teritorija nesudaro galimybių efektyviai vystyti Šiaulių LEZ veiklos. Todėl, anot jų, reikalinga inicijuoti buvusio teritorijos ploto atstatymo (pirminio Šiaulių LEZ ploto atkūrimo) klausimą, t. y. turi būti sudarytos galimybės Šiaulių LEZ išsinuomoti 218 ha teritoriją, kaip ir buvo numatyta Konkurse ir pradiniame Šiaulių LEZ įstatyme.

Šiaulių LEZ teritorijos atstatymas turi užtikrinti investuotojų bei Valdymo bendrovės teisėtus lūkesčius, kadangi šiuo metu esamas Šiaulių LEZ teritorijos plotas sudaro tik 60 proc. ploto, kuris buvo nurodytas Konkurse ir tuo metu galiojusiame Šiaulių LEZ įstatyme. Šiaulių LEZ teritorijos atstatymas turėtų leisti Šiaulių LEZ aktyviai dalyvauti didelių investuotojų pritraukime.

Taip pat įstatymo projekte atliekami kiti pakeitimai – patikslinamas zonos įsteigimo tikslas, atsižvelgiant į LEZ galimą poveikį ne tik Šiaulių rajonui, bet ir regionui. Analogiškai regiono sąvoka nurodyta ir Kauno LEZ įstatyme.