PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 3 d. 11:48

Seimas svarstys siūlymą dėl dalies asmenų vienkartinių kompensacijų tvarkos pokyčių

Lietuva

Eurai / Pixabay

ELTAŠaltinis: ELTA


316745

Antradienį Seimui buvo pateiktas įstatymo projektas, kuriuo norima įstatymo lygmeniu įtvirtinti dalies asmenų teisę į vienkartines kompensacijas ir nustatyti jų dydžius, finansavimo šaltinį skyrimo bei mokėjimo sąlygas.

Už Vienkartinių kompensacijų daliai asmenų įstatymo projektą po pateikimo balsavo 81, susilaikiusių ir prieš balsavusių parlamentarų nebuvo. Įstatymo projektas bus svarstomas Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitete (SRDK) ir turėtų sugrįžti į plenarinių posėdžių salę rugsėjo pabaigoje. Planuojama įstatymo projekto įsigaliojimo data – 2025 m. sausio 1 d.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Martynas Šiurkus aiškino, kad siūlymas yra reikalingas, nes pagal Konstituciją doktriną vienkartinės kompensacijos turi būti mokamos vadovaujantis ne Vyriausybės nutarimais, o įstatymu.

„Šiuo metu vienkartinės kompensacijos minėtiems asmenims skiriamos ir mokamos vadovaujantis Vyriausybės priimtais nutarimais. Tačiau pagal Konstitucinę doktriną, asmeniui padarytas materialinės žalos atlyginimas, atskiros socialinės paramos rūšys ar jų skyrimo mokėjimo pagrindai gali būti nustatomi tik įstatymu“, – pristatydamas įstatymo projektą Seimo plenarinių posėdžių salėje kalbėjo M. Šiurkus.

„Todėl Vyriausybė pavedė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai įvertinti vienkartinių išmokų reguliavimą“, – aiškino jis.

Įstatymu siekiama nustatyti vienkartinių kompensacijų asmenims, kurių sveikatai padaryta žala likviduojant Černobylio atominės elektrinės avarijos padarinius ir jų šeimų nariams, taip pat asmenims, Antrojo pasaulinio karo ir okupacijų metais išvežtiems priverstiniams darbams, buvusiems getuose, įkalinimo įstaigose ir kitose laisvės atėmimo vietose, dydžius, finansavimo šaltinį, skyrimo ir mokėjimo sąlygas.

Kaip teigiama projekto aiškinamajame rašte, Konstitucinis Teismas yra konstatavęs, kad socialinės paramos pagrindai, t. y. asmenys, kurie turi teisę gauti paramą, paramos dydžiai, skyrimo bei mokėjimo sąlygos, turi būti nustatyti įstatymu, o ne Vyriausybės nutarimais, kaip yra dabar.

Projekto rengėjai rašo, kad į įstatymo projektą yra iš esmės perkeliamos galiojančių Vyriausybės nutarimų nuostatos, kartu patikslinant galiojantį vienkartinių kompensacijų skyrimo ir mokėjimo teisinį reguliavimą, įvertinus praktikoje pasitaikančius atvejus.

Taip pat siūloma nekeisti galiojančių vienkartinių kompensacijų dydžių, jų finansavimo šaltinių, juos skiriančių ir mokančių subjektų, nustatant tokius pačius, kokie įtvirtinti galiojančiuose Vyriausybės nutarimuose.

Numatoma, kad įstatyme aiškiau sureguliavus vienkartinių kompensacijų skyrimo ir mokėjimo sąlygas, bus sudarytos prielaidos užtikrinti sklandų vienkartinių kompensacijų skyrimą ir mokėjimą teisę į jas turintiems asmenims.