REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Gatvė2024 m. Birželio 23 d. 14:13

Seimas svarstys, ar vairuojantiems mopedus turėtų būti privalomas praktinis egzaminas

Lietuva

Freepik.com nuotr.

EtapliusŠaltinis: BNS


306139

Seimas šią savaitę po pateikimo priėmė svarstyti parlamentarės Ligitos Girskienės siūlymą įpareigoti mopedų ir lengvųjų keturračių vairuotojus išlaikyti praktinį egzaminą.

„Tur­būt ne kar­tą pa­ste­bė­jo­te, kad did­mies­čių gat­vė­se vis daž­niau ma­to­me tuos va­di­na­muo­sius ma­žuo­sius mies­to au­to­mo­bi­liu­kus, ku­riais ga­li­ma va­žiuo­ti nuo 15 me­tų tu­rint AM ka­te­go­ri­ją bei nuo 16 me­tų – B1 ka­te­go­ri­ją“, – pristatydama pakeitimus kalbėjo L. Girskienė.

„Nors to­kie au­to­mo­bi­liai yra lai­ko­mi pui­kia mo­pe­dų al­ter­na­ty­va ir kai ku­riuo po­žiū­riu iš tie­sų yra ir pa­to­ges­ni, ir sau­ges­ni, ga­li­ma pa­si­slėp­ti, pa­vyz­džiui, nuo lie­taus, yra ka­žin ko­kia kon­struk­ci­ja ava­ri­jos at­ve­ju, ta­čiau daž­nai yra kri­ti­kuo­ja­mi dėl sau­gu­mo ir ga­li­mo pa­vo­jaus. Prie vai­ro sė­di vi­sai jau­ni ir jo­kių vai­ra­vi­mo įgū­džių ne­tu­rin­tys eis­mo da­ly­viai“, – pažymėjo politikė.

Pasak „valstietės“, pri­va­lo­mo­jo prak­ti­nio vai­ra­vi­mo va­lan­dų skai­čius ga­lė­tų bū­ti ma­žes­nis ne­gu ki­tų ka­te­go­ri­jų vai­ruo­to­jams.

„Aš ma­nau, kad tik­rai 15–16 me­tų jau­nuo­liai tu­ri pri­va­lo­mai pra­va­žiuo­ti bent ke­lias­de­šimt va­lan­dų ar ke­lio­li­ka va­lan­dų mies­to gat­vė­mis, nes jie tik­rai su­ke­lia ava­ri­nes si­tu­a­ci­jas“, – kalbėjo ji.

Dalis politikų tokį reikalavimą kritikavo kaip perteklinį. Konservatorius Linas Slušnys siūlymą vadino „lo­bis­ti­nės įsta­ty­mo veik­los pro­jek­tu, ku­rį ga­lė­jo pa­kiš­ti vai­ra­vi­mo mo­kyk­los“.

„Tai iš tik­rų­jų da­bar, kai jūs nu­ro­do­te, vi­sų 23 straips­ny­je nu­ro­dy­tų ka­te­go­ri­jų vai­ruo­to­jai tu­ri iš­lai­ky­ti ir prak­ti­nius, ir te­ori­nius eg­za­mi­nus, tai fak­tiš­kai jūs vi­sus va­ro­te į mo­ky­mus ir ap­skri­tai į eg­za­mi­nus, tuos, ku­riuos mes kaž­ka­da at­lei­do­me, tai yra A1 ka­te­go­ri­ja iki 125 cc“, – sakė konservatorius Edmundas Pupinis.

Projektui po pateikimo pritarė 42 parlamentarai, septyni buvo prieš, susilaikė – 25. Dabar jį svarstys Seimo komitetai.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA