PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Spalio 15 d. 10:40

Seimas supaprastino pluoštinių kanapių įvežimo į Lietuvą reguliavimą

Lietuva

Kanapės / SCANPIX

Dominykas DatkūnasŠaltinis: ELTA


323949

Seimas priėmė buvusio žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko pateiktas pataisas, kuriomis sudarytos palankesnės sąlygos įvežti į Lietuvą iš kitų Europos Sąjungos (ES) valstybių pluoštinių kanapių produktus ir jų gaminius.

Už Pluoštinių kanapių įstatymo projektą paskutinėje priėmimo stadijoje balsavo 70, susilaikė 20, prieš – 3 parlamentarai.

Priėmus įstatymą panaikintas reikalavimas, kad kanapių produktai turi būti pagaminti iš pluoštinių kanapių, kuriose tetrahidrokanabinolio (THC) kiekis neviršija 0,3 proc. ribos ir turi turėti tai patvirtinančią pažymą. Visgi, kontrolė ir reikalavimai dėl leidžiamos 0,3 proc. ribos išlieka kituose įstatymo nuostatose.

Kaip rašoma projekto aiškinamajame rašte, dabartinis reikalavimas yra perteklinis, sukeliantis nereikalingų prekybos kliūčių. Argumentuojama, kad importuotojai ne visada turi galimybę gauti pažymą įvežti tokius produktus, nors tiek Lietuvoje, tiek kitose Europos Sąjungos (ES) šalyse leidžiama auginti tik kanapių veisles kurios nekaupia daugiau nei 0,3 proc. THC.

Pasiūlymas buvo grindžiamas ir tuo, kad vartotojų saugai užtikrinti svarbu, kiek THC yra galutiniame vartojimui skirtame gaminyje, kur šios medžiagos kiekis gali skirtis nuo žaliavos dėl gamybos technologijos.

Įstatymo pataisos leis iš trečiųjų šalių be importo licencijos moksliniais eksperimentiniais ar selekcijos tikslais įvežti ribotą kiekį – ne daugiau nei 6 kg neįteisintų ES pluoštinių kanapių veislių sėklų.