REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Birželio 25 d. 16:06

Seimas pritarė finansinės paramos jaunoms šeimoms, įsigyjančioms pirmąjį būstą, modelio tikslinimui

Lietuva

Freepik.com nuotr.

Žygimantas ŠilobritasŠaltinis: ELTA


306409

Antradienį Seimas priėmė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) parengtą projektą, kuriuo patikslinamas finansinės paramos jaunoms šeimoms teikimo modelis.

Už Finansinės paskatos pirmąjį būstą įsigyjančioms jaunoms šeimoms įstatymo projektą priėmimo stadijoje balsavo 100, susilaikė 5, prieš nebalsavo nei vienas parlamentaras. Šiame projekte numatyti pakeitimai įsigalioja kitų metų sausio 1 d.

Kaip rašoma įstatymo projekte, prieš įsigaliojant pakeitimams, finansinė paskata skiriama jaunoms šeimoms imančioms paskolą pirmam būstui pirkti ar statyti, ji prilygsta 15–30 proc. šio kredito sumos. Bet, anot SADM, dabartiniame įstatyme apibrėžti reikalavimai ir turimos biudžeto lėšos neužtikrina galimybių pasinaudoti finansine paskata didesniam jaunų šeimų skaičiui, todėl subsidijos dydžiai turėtų būti peržiūrėti.

Taip pat SADM pažymi, kad teisė į finansinę paskatą yra nustatoma remiantis normatyvinės turto vertės kriterijais, kurie nepakankamai užtikrina finansinės paskatos teikimo tikslingumą ir taiklumą.

Todėl nustatoma, kad subsidijos dydis turėtų būtų 7,5 proc. būsto kredito sumos, o maksimali kredito suma – 87 tūkst. eurų. Būsto įsigyjamo maksimali vertė turėtų siekti 120 tūkst. eurų. Anot SADM, taip bus galima patenkinti daugiau nei du kartus daugiau prašymų, nei dabar.

Taip pat, įsigaliojus įstatymo pakeitimams, bus atsisakoma būsto statybų finansavimo. Statybų atveju subsidija išmokama tik užbaigus statybas. Taip pat nustatoma pareiga deklaruoti gyvenamąją vietą įsigytame būste, taip užtikrinant gyventojų pajamų mokesčio mokėjimą toje savivaldybėje, kurioje įsigytas būstas.

Siūlyta atsisakyti ir laukiančiųjų paramos sąrašo sudarymo ir numatoma, kad prašymai priimami tik esant finansavimui.

Taip pat siekta įtvirtinti nuostatą, kad subsidiją reikia grąžinti, jei būstas parduodamas nepraėjus 5 metams nuo jo įsigijimo dienos.

Įstatymo projekte numatyta, kad ši finansinė paskata bus teikiama regionuose ir šalia jų esančioms žiedinėms savivaldybėms, taip skatinant šeimas kurtis juose ir stiprinant jų ekonominę padėtį.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA