REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 18 d. 19:38

Seimas po pateikimo pritarė siūlymams įmonių valdybose įdarbinti daugiau moterų

Lietuva

Pexels.com nuotr.

ELTAŠaltinis: ELTA


305408

Iki 2026-ųjų liepos leidimus vertybiniais popieriais prekiauti reguliuojamoje rinkoje turinčios ir kitos didelės įmonės turės užtikrinti, kad bent trečdalį vadovaujamų valdymo ir priežiūros pozicijų užimtų moterys. Tokiam Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) siūlymui, trečiadienį po pateikimo pritarta Seime.

„Kiekvienas žmogus turi turėti teisę siekti savo užsibrėžtų tikslų, nepriklausomai nuo lyties. Šios direktyvos perkėlimas į nacionalinę teisę tai garantuos“, – sako socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Justina Jakštienė.

Minsterija skelbia, kad pakeitimais numatyta, jog didelių įmonių valdymo ir priežiūros organuose nepakankamai atstovaujamos lyties asmenys iki 2026 m. birželio 30 d. turėtų užimti ne mažiau kaip 33 proc. (bet neviršijant 49 proc.) įmonės vadovo, valdybos narių, stebėtojų tarybos narių pozicijų.

Taip pat turi būti užtikrinta, kad, sutapus kandidatų kompetencijoms, pirmenybė būtų teikiama nepakankamai atstovaujamos lyties asmeniui bei užtikrinti, kad atrankos procese būtų remiamasi aiškiai suformuluotais kriterijais.

Didelių įmonių, kurių vertybiniais popieriais leista prekiauti akcijų reguliuojamoje rinkoje, skaičiuojama, yra iki 30, kitų didelių įmonių – apie 540 (įskaitant ir valstybės bei savivaldybių įmones).

Ministerija teigimu, Europos lyčių lygybės instituto duomenimis, moterų dalis 27 ES valstybėse narėse registruotų didžiausių biržinių bendrovių valdybose siekia 33 proc., Lietuvoje – 25 proc.

SADM primena, kad 2022 m. spalio 17 d. Taryba priėmė direktyvos dėl lyčių pusiausvyros bendrovių valdybose galutinį tekstą. Naujosios ES taisyklės numato, kad direktyva turi būti perkelta iki 2024 m. gruodžio 28 d. į nacionalinę teisę, taip siekiant paskatinti labiau subalansuotą vyrų ir moterų atstovavimas biržinių bendrovių valdybose visoje ES.

Įmonės, kurioms ji bus taikoma, pasirinktą tikslą turės pasiekti iki 2026 m. birželio 30 d.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA