REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 27 d. 11:25

Seimas patvirtino rezoliuciją dėl miškų politikos

Lietuva

Miškininkas. Valstybinių miškų urėdijos nuotr.

Sniegė BalčiūnaitėŠaltinis: BNS


306737

Seimas ketvirtadienį priėmė rezoliuciją dėl miškų politikos – ji numato atsisakyti gamtosaugos ar kitokios pridėtinės vertės nekuriančių veiklos apribojimų tiek ūkiniuose, tiek kituose miškuose.

Už rezoliuciją ketvirtadienį balsavo 75 Seimo nariai, prieš buvo vienas, o 38 susilaikė.

„Tarp miško saugojimo ir naudojimo balanso bus ieškoma teikiant įstatymų pataisas – mums įprastu būdu balsuojant“, – pristatydama rezoliuciją teigė Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkė Aistė Gedvilienė.

„Kiekviena eilutė suderinta su socialiniais partneriais“, – pridūrė ji.

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovas Tomas Tomilinas teigė, kad Valstybinių miškų urėdijos negalima pertvarkyti į akcinę bendrovę: „Ta pertvarka būtų pakankamai pavojinga.“

Politikas, be kita ko, abejojo, ar apsimoka intensyvinti ūkininkavimą ketvirtos kategorijos, vadinamuosiuose ūkiniuose miškuose: „Turime labiau saugoti miškus.“

„Valstietis“ Valius Ąžuolas rezoliuciją pavadino „gražia vaidmainyste“.

Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Artūras Skardžius retoriškai klausė, ar rezoliucija neskatins miškų paverti „medienos fabrikais“.

Dokumentas numato, kad šalies miškingumas turi padidėti iki 40 proc. 2050-aisiais, o pramonė skatinama orientuotis į ilgalaikių medienos produktų gamybą, didinti jų tarnavimo laiką skatinant pakartotinį naudojimą ir perdirbimą.

Taip pat siekiama sukurti pajamų iš miško paslaugų, nesusijusių su mediena, modelį – jis numatytų privačių miško plotų nuomą, ekoturizmą, kraštovaizdžio paslaugas šalia įsikūrusioms bendruomenėms ir gyventojams, įmokas už CO2.

Rezoliucija įpareigoja peržiūrėti miškų apmokestinimo ir lėšų panaudojimo sistemą (įskaitant specifinę 5 proc. įmoką), kad mokesčiai nemažintų privataus miškų ūkio konkurencingumo bei neslopintų medienos tiekimo.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA