PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 28 d. 18:55

Seimas pasiūlė tobulinti at­si­nau­ji­nan­čios ener­ge­ti­kos pro­jek­tus liečiančias įstatymo pataisas

Lietuva

Gedimino Bartuškos (ELTA) nuotr.

Jadvyga BieliavskaŠaltinis: ELTA


311674

Seimas nepritarė siūlymui įstatyme nustatyti aiškius kriterijus, kada šalia kelio ar po keliu galima tiesti inžinerinius koridorius, kurie susiję su atsinaujinančių išteklių energetikos objektų statyba.

Seimo nariui liberalui Andriui Bagdonui nepavyko įtikinti kolegų, kad įsta­ty­mo pro­jek­tas pa­dė­tų pa­ska­tin­ti in­ves­ti­ci­jas į at­si­nau­ji­nan­čią ener­ge­ti­ką.

„Eu­ro­pos Ko­mi­si­jos (EK) re­ko­men­da­ci­ja nu­ro­do, kad lei­di­mų iš­da­vi­mo pro­ce­dū­ros at­si­nau­ji­nan­čios ener­ge­ti­kos pro­jek­tams yra per daug su­dė­tin­gos ir il­gos. Tai kliu­do grei­tai įgy­ven­din­ti bū­ti­nus po­ky­čius ir di­di­na pro­jek­tų kaš­tus. Tiks­las – šias pro­ce­dū­ras su­pap­ras­tin­ti ir su­trum­pin­ti. (...) Siū­lo­me nu­sta­ty­ti aiš­kius kri­te­ri­jus, ka­da ir kaip ga­li­ma ties­ti in­ži­ne­ri­nius ko­ri­do­rius ša­lia ke­lio ar po juo. Taip pat sie­kia­me už­tik­rin­ti, kad lei­di­mų ga­vi­mo lai­kas bū­tų žen­kliai su­trum­pin­tas, o vals­ty­bės že­mė bū­tų nau­do­ja­ma ra­cio­na­liai“, – pavasario sesijoje pateikdamas įstatymo pataisas iš Seimo tribūnos sakė A. Bagdonas.

Jo nuomone, pasiūlytas pro­jek­tas pa­ska­tin­tų in­ves­ti­ci­jas į at­si­nau­ji­nan­čią ener­ge­ti­ką.

„Pa­vyz­džiui, sie­kiant gau­ti lei­di­mą vė­jo jė­gai­nei įreng­ti, bū­ti­na at­lik­ti ne­ma­žai de­ri­ni­mų su dau­ge­liu ins­ti­tu­ci­jų. Šis įsta­ty­mo pa­kei­ti­mas bent iš da­lies pa­leng­vin­tų šių pro­jek­tų įgy­ven­di­ni­mą. Ti­ki­mės, kad jį pri­ėmus lei­di­mų iš­da­vi­mo truk­mė su­trum­pė­tų, kaip ir nu­ma­to Eu­ro­pos Są­jun­gos (ES) re­ko­men­da­ci­jos. Šis įsta­ty­mas yra svar­bus žings­nis mū­sų ša­liai sie­kiant ener­ge­ti­nės ne­pri­klau­so­my­bės ir tva­ru­mo“, – sakė A. Bagdonas.

Kritikuodamas projektą, Seimo narys „valstietis“ Valius Ąžuolas piktinosi, kad juo kėsinamasi į privačią nuosavybę.

„Da­bar net iš sa­vi­val­dy­bės no­ri­te at­im­ti tei­sę tar­tis, ko­kio­mis są­ly­go­mis, kas bus klo­ja­ma, kaip da­ro­ma? Gal ta­da iš­vis iš sa­vi­nin­ko at­im­ki­me vi­sas kon­sti­tu­ci­nes tei­ses ir pa­sa­ky­ki­te vė­jo jė­gai­ni­nin­kams, kad ko jie no­ri, tu­ri­te vis­ką leis­ti ir duo­ti. Ko­dėl to­kiu ke­liu ei­na­te? Tai yra pri­va­tus ver­slas. Čia ne ge­le­žin­ke­lių tie­si­mas, ne kaž­ko­kių vals­ty­bi­nių stra­te­gi­nių ob­jek­tų tie­si­mas, – tai yra pri­va­taus ver­slo san­ty­kiai su sa­vi­nin­kais: ke­lio sa­vi­nin­ku – sa­vi­val­dy­be, že­mės sa­vi­nin­ku – žmo­gu­mi. Ko­dėl jūs at­ima­te tei­ses iš sa­vi­nin­kų?“, – klausė V. Ąžuolas.

Pasak A. Bagdono, vi­sų pir­ma kal­ba­ma apie vals­ty­bi­nės reikš­mės ke­lius, o ne apie že­mes.

„Tie ke­liai vals­ty­bi­niai, nė­ra kal­ba­ma apie jo­kią pri­va­čią nuo­sa­vy­bę. Yra kal­ba­ma, kad ša­lia ke­lio, ar­ba po ke­liu, ne­pa­žei­džiant tiek vir­šu­ti­nės, tiek apa­ti­nės dangos, ga­lė­tų bū­ti tie­sia­mi vė­jo jė­gai­nėms ka­be­liai. Jei­gu pri­ori­te­tas Lie­tu­vo­je yra ir ke­liai, ir at­si­nau­ji­nan­ti ener­ge­ti­ka, vie­nas ki­tam čia ne­truk­do. Apie jo­kią pri­va­čią nuo­sa­vy­bę ar pa­si­kė­si­ni­mą į pri­va­čią nuo­sa­vy­bę kal­bos nė­ra“, – sakė A. Bagdonas.

Seimo narys Viktoras Pranckietis pridūrė, kad įstatymo projektas skirtas biu­ro­kratijos ma­ži­ni­mui.

„Bū­tų aiš­kus ju­ri­di­nis pa­grin­das, kad, no­rint po ke­liu pa­kiš­ti ka­be­lį, rei­kia jį pa­im­ti ir pa­kiš­ti. Ir su vie­nu pa­ra­šu“, – sakė V. Pranckietis.

A. Bagdono pateiktos Spe­cia­lių­jų že­mės nau­do­ji­mo są­ly­gų įsta­ty­mo pataisos numato, kad kelio savininkas ar valdytojas visais atvejais pritaria projektui ar numatomai veiklai kelio apsaugos zonoje ar kertant kelią, jeigu požeminių inžinerinių komunikacijų (koridorių) tiesimas tiesiogiai susijęs su didesnės kaip 50 MW galios atsinaujinančių išteklių energetikos objektų statyba bei eksploatacija, o planuojami veiksmai atliekami nepažeidžiant kelio dangos ir struktūros.

Pavasario sesijoje Seimas po pateikimo projektui nepritarė. Už jį bal­sa­vo 18 Seimo narių, prieš – 6, su­si­lai­kė 50. Tačiau įstatymo pataisos dar turi šansų Seime, nes jos grąžintos iniciatoriui tobulinti.