PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 11 d. 15:10

Seimas panaikino Nesąžiningos prekybos praktikos žemės ūkio ir maisto produktų įstatyme taikomą išimtį kooperatyvams

Lietuva

Freepik.com nuotr.

Žygimantas ŠilobritasŠaltinis: ELTA


308999

Ketvirtadienį Seimas nutarė atsisakyti Nesąžiningos prekybos praktikos žemės ūkio ir maisto produktų įstatymo išimties, taikomos kooperatinių bendrovių ar mažųjų bendrijų ir jų narių žemės ūkio ir maisto produktų pirkimo–pardavimo sutartims.

Už šiuos įstatymo ir lydinčiųjų pataisas priėmimo stadijoje balsavo 91, susilaikė 15, prieš balsavusių parlamentarų nebuvo.

Projektą paruošusi Žemės ūkio ministerija teigia, kad šie pakeitimai susiję su Europos Komisijos pastabomis, pasak kurių dabartinis įstatymas neatitinka 2019 m. Europos Parlamento ir Tarybos direktyvos dėl įmonių vienų kitoms taikomos nesąžiningos prekybos praktikos žemės ūkio ir maisto produktų tiekimo grandinėje.

Šiuo metu įstatymas taikomas nesąžiningos prekybos praktikai, kai žemės ūkio ir maisto produktus parduoda tiekėjai, kurių metinė apyvarta per praėjusius finansinius metus sudaro nuo 1 euro iki 350 milijonų eurų, nepriklausomai nuo jų metinės apyvartos per praėjusius finansinius metus dydžio. Visgi, buvo taikoma išimtis kooperatyvų ar mažųjų bendrijų ir jų narių žemės ūkio ar maisto produktų pirkimo–pardavimo sutartims.