REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 2 d. 16:14

Seimas nepalaikė siūlymo dvigubinti vienkartinę išmoką gimus vaikui

Lietuva

Pixabay.com nuotr.

Jadvyga BieliavskaŠaltinis: ELTA


303214

Seimas nepritarė įstatymo pataisoms, kuriomis siūloma dvigubai, iki 1210 eurų, padidinti vienkartinę išmoką gimus vaikui.

Praėjusį ketvirtadienį už tokias Seimo Darbo partijos frakcijos seniūno pavaduotojos Vaidos Giraitytės-Juškevičienės pateiktas Išmokų vaikams įstatymo pataisas po pateikimo balsavo 39 Seimo nariai, 7 buvo prieš, susilaikė 36. Parlamentarai nesiryžo projekto galutinai atmesti, jis grąžintas iniciatoriams tobulinti.

Pasak projekto autorės, demografinė situacija valstybėje yra prasta.

„Sta­tis­ti­ka to­kia, kad daug me­tų gims­ta­mu­mas Lie­tu­vo­je mažėja. Ne­tei­giu, kad bū­tent su šiuo pro­jek­tu gims­ta­mu­mas kaž­kaip dras­tiš­kai iš­augs. Ta­čiau tai yra vie­nas žings­nis pa­de­dant šei­moms ir ma­ži­nant jų naš­tą. Ži­no­me, kad su­si­lau­kus kū­di­kė­lio, rū­be­liai, mais­tas, hi­gie­nos prie­mo­nės yra net­gi dau­ge­liu at­ve­ju bran­ges­nės ne­gu, tar­ki­me, su­au­gu­siam žmo­gui skir­ti pro­duk­tai ar pre­kės“, ­ – pateikdama projektą sakė V. Giraitytė-Juškevičienė.

Ji pasiūlė kiekvienam gimusiam vaikui skirti 22 bazinių socialinių išmokų dydžio vienkartinę išmoką. Seimo nariai teiravosi, kiek tam prireiktų papildomų lėšų.

„Žiūrint pa­gal 2023 me­tų gims­ta­mu­mą, tai apie 16 mln., jei­gu iš­lai­ko­me tą pa­tį ly­gį. Ma­nau, kad pa­pil­do­mai jo­kių mo­kes­čių įves­ti ne­rei­kia, te­rei­kia per­skirs­ty­ti, su­žiū­rė­ti, su­kon­tro­liuo­ti da­bar ski­ria­mas lė­šas so­cia­li­nei ap­sau­gai“, – sakė parlamentarė.

Šiuo metu gimus vaikui mokama 11 bazinių socialinių išmokų dydžio vienkartinė išmoka tai yra 605 eurai.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA