REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Gegužės 18 d. 16:44

Seimas nelinkęs griežčiau bausti už šiurkščius verslinės žvejybos taisyklių pažeidimus

Lietuva

stocksnap.io nuotr.

Jadvyga BieliavskaŠaltinis: ELTA


301634

Seimas nepritarė Žuvininkystės įstatymo pataisoms, kuriomis buvo siūloma griežtinti sankcijas už šiurkščius ir didelę žalą aplinkai padariusius verslinės žvejybos taisyklių pažeidimus. Seimo narys socialdemokratas Linas Jonauskas už tokius pažeidimus siūlė nuo 3 mėnesių iki 1 metų atimti teisę žvejoti.

Praėjusį ketvirtadienį įstatymo pataisoms pateikimo stadijoje nepritaręs Seimas, projektą grąžino iniciatoriui tobulinti.

Seimo narys L. Jonauskas iš Seimo tribūnos tvirtino, kad šiuo metu sank­ci­jos už šiurkš­čius ver­sli­nės žūk­lės pa­žei­di­mus yra ne­adek­va­čios, bau­dos nė­ra at­gra­san­čios.

„Ap­lin­ko­sau­gi­nė kon­tro­lė Kur­šių ma­rio­se nė­ra įma­no­ma. No­rint kon­tro­liuo­ti Kur­šių ma­rias, rei­kė­tų į kiek­vie­ną lai­ve­lį, val­te­lę pa­so­din­ti po ap­lin­kos ap­sau­gos ins­pek­to­rių, bet pui­kiai ži­no­me, kad šian­dien tai nė­ra įma­no­ma. Iš vi­so tu­ri­me tik 70 gy­vo­sios gam­tos ins­pek­to­rių vi­so­je Lie­tu­vo­je. No­rint su­tvar­ky­ti ver­sli­nę žūk­lę, rei­kė­tų ją ap­skri­tai už­draus­ti ir leis­ti vi­sas žu­vis žve­jo­ti meš­ke­rė­mis gra­žiai, eko­lo­giš­kai, kai ku­rias žu­vis pa­lei­džiant. Ta­da tik­rai žu­vies bū­tų dau­giau. Bet ka­dan­gi Sei­mas nu­spren­dė, kad ver­sli­nę žūk­lę ir tin­klus rei­kė­tų pa­lik­ti, tai rei­kė­tų ir pri­žiū­rė­ti, kad ta kon­tro­lė bū­tų griež­tes­nė“, – mano L. Jonauskas.

Anot jo, moks­li­nių ty­ri­mų duo­me­ni­mis, Kur­šių ma­rių žu­vų iš­tek­liai yra tra­giš­kos būk­lės.

Seimo nario Vytauto Bako nuomone, tai yra lo­giš­kas, kon­cep­tu­a­lus pa­siū­ly­mas, kad tie žve­jai, ku­rie da­ro šiurkš­čius pa­žei­di­mus, tai yra iš es­mės bra­ko­nie­riau­ja, da­ro di­džiu­lę ža­lą ap­lin­kai, šiurkš­čiai pa­žei­džia tai­syk­les, ku­riam lai­kui ne­tek­tų to lei­di­mo.

Tačiau kiti politikai suabejojo dėl baudų ir sankcijų griežtinimo.

„Ar nė­ra ki­to­kio spren­di­mo, kaip pa­da­ry­ti, kad ta ver­sli­nė žve­jy­ba bū­tų vyk­do­ma adek­va­čiai, nor­ma­liai, ar mes ga­li­me auk­lė­ti tik­ sank­ci­jo­mis?“ – Seimo plenarinėje salėje pastebėjo parlamentarė Laima Nagienė.

Seimo narys Valius Ąžuolas irgi svarstė, kad tą ra­di­ka­lu­mą gal kaž­kaip rei­kė­tų ma­žin­ti.

Seimo narys Zigmantas Balčytis mano, kad dėl didelių baudų kai kurios žve­jų ben­dro­ves būtų priverstos ban­kru­tuo­ti.

„Ar jūs ži­no­te, kad, pa­vyz­džiui, tos bau­dos iš tik­rų­jų kai ku­rias žve­jų ben­dro­ves vė­liau pri­vers ban­kru­tuo­ti?“, – sakė Z. Balčytis.

Pasak Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkės Aistės Gedvilienės, šiuo me­tu Sei­me yra svars­to­mas vi­sas Ad­mi­nist­ra­ci­nių nu­si­žen­gi­mų ko­dek­so pataisų pa­ke­tas, ku­ria­me yra ir ver­sli­nės žve­jy­bos ri­bo­ji­mai, ir tam tik­ros bau­dos, ir mė­gė­jiš­ka žve­jy­ba. Jos teigimu, bus pa­si­žiū­rė­ta daug pla­čiau ir šiuos L. Jonausko pasiūlymus būtų galima įtraukti į svarstomą dokumentą.

ELTA primena, kad už šiurkštų verslinės žvejybos vidaus vandenyse tvarkos pažeidimą – teisės į žvejybos kvotą galiojimą buvo siekiama stabdyti 3 mėnesiams, kai šiuo metu stabdoma mėnesiui.

Už du šiurkščius verslinės žvejybos vidaus vandenyse tvarkos pažeidimus per 1 metus – teisės į žvejybos kvotą galiojimą siūlyta stabdyti vieniems metams. Šiuo metu padarę du šiurkščius pažeidimus per dvejus metus sulaukia kvotos stabdymo 2 mėnesiams.

L. Jonauskas taip pat metams siūlė atimti teisę žvejoti už šiurkštų verslinės žvejybos vidaus vandenyse tvarkos pažeidimą, kuriuo gamtai padaryta žala viršija 100 bazinių socialinių išmokų (BSI).

Šiuo metu tokia sankcija taikoma už tris šiurkščius verslinės žvejybos vidaus vandenyse tvarkos pažeidimus per 2 metus.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA