PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 17 d. 11:41

Seimas linkęs pritarti siūlymui keisti nekilnojamojo turto kadastro nuostatas

Lietuva

Seimo posėdis. ELTA / Ervin Rauluševičius

EtapliusŠaltinis: ELTA


318967

Seime po svarstymo pritarė įstatymo pataisoms, kuriomis siekiama, kad nekilnojamojo turto kadastro nuostatai atitiktų valstybės informacinių sistemų nuostatams keliamus reikalavimus.

Antradienį už aplinkos ministro Simono Gentvilo ir ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės teikiamą Nekilnojamojo turto kadastro įstatymo pataisas balsavo 69 Seimo nariai, 2 buvo prieš, 44 parlamentarai susilaikė. Seime projekto laukia paskutinė, priėmimo stadija.

Šiais Nekilnojamojo turto kadastro įstatymo ir Žemės įstatymo pakeitimais siūloma pakeisti nuostatas, kurios įpareigoja reglamentuoti nekilnojamųjų daiktų kadastro duomenų nustatymo techninius ir kitus reikalavimus ir nustatyti, kad šią tvarką tvirtina aplinkos ministras.

Įstatymo aiškinamajame rašte yra pabrėžiama, kad šiuo metu Kadastro nuostatai neatitinka valstybės informacinių sistemų nuostatų struktūros.

Pataisomis taip pat siekiama kadastro duomenų bylos patikrinimo procese atsisakyti perteklinių administracinių procedūrų ir dviejų institucijų dubliavimo. Šiuo metu, parengtos žemės sklypo kadastro duomenų bylos, jei reikalingas sprendimas nustatyti ar pakeisti žemės sklypo kadastro duomenis, pateikiamos tikrinti Nacionalinei žemės tarnybai, o kai sprendimo nereikia – Registrų centrui.

Projekte tvirtinama, kad dviejų institucijų vykdomas duomenų bylos patikrinimas nėra efektyvus, prailginantis kadastro duomenų bylos patikrinimo laiką.

Dominykas Datkūnas (ELTA)