REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Birželio 13 d. 16:11

Seimas linkęs pritarti Kultūros politikos pagrindų įstatymui

Lietuva

Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.

Viktorija SmirnovaitėŠaltinis: ELTA


304685

Seimas po svarstymo pritarė Kultūros politikos pagrindų įstatymui. Projekte numatomas tolygus kultūros paslaugų teikimo visoje Lietuvoje užtikrinimas, sąlygų tobulinti kūrybines kompetencijas sudarymas bei tarpinstitucinio kultūros įstaigų bendradarbiavimo stiprinimas.

Už projektą ketvirtadienio posėdyje balsavo 90 Seimo narių, 1 susilaikė, balsavusių prieš nebuvo.

„Jei kas matys, kad projektą dar galima patobulinti iki priėmimo stadijos – tam dar turime laiko. Bet tikrai manau, kad šis įstatymo projektas atspindi mūsų visų lūkesčius ir yra parengtas tikrai kokybiškai“, – prieš balsavimą parlamente kalbėjo Seimo kultūros komiteto pirmininkas, konservatorius Vytautas Juozapaitis.

„Svarbiausia, kad jis atlieps mūsų valstybės nustatytą vektorių, kad mūsų valstybės sąrangą vienija ne kas kita, o kultūra. Tai šis įstatymas bus skiriamas visoms sritims – ne tik kultūros, bet ir kitų ministerijų pavaldžioms institucijoms, savivaldai ir visiems, kurie atras savo vietą būtent Lietuvos kultūros politikoje“, – pabrėžė politikas.

Kaip anksčiau skelbė Kultūros ministerija, teikiamas įstatymo projektas apibrėžia kultūros politikos tikslą ir nustato humanizmo, horizontalumo, kultūros prieinamumo, kūrybos ir saviraiškos laisvės, „rankos atstumo“, tarptautiškumo, nuolatinės stebėsenos, pariteto, tiesioginio dalyvavimo, tvarumo ir unikalumo principus.

Ministerijos teigimu, ypatinga svarba teikiama horizontalumo principui, siekiant paskatinti tarpsektorinį, tarpsritinį bendradarbiavimą, stiprinti kultūros politikos ryšius su kitomis viešosios politikos sritimis.

Taip pat įstatymu siūloma įtvirtinti pareigą, kad už kultūros politiką atsakingos valstybės ir savivaldybių institucijos sudarytų sąlygas visoms visuomenės grupėms pažinti ir dalyvauti kuriant kultūros įvairovę, skatintų įgyti ir tobulinti kultūrines ir kūrybines kompetencijas.

Pasak Kultūros ministerijos, šis įstatymo projektas reikšmingai papildytų esamą teisinį kultūros reguliavimą ir sudarytų prielaidas tvaresniam politikos formavimo procesui ir reikalingam tęstinumui.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA