PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 14 d. 17:20

Seimas ketina įteisinti miškininkams skirtą atmintiną dieną

Lietuva

VMU nuotr.

Jadvyga BieliavskaŠaltinis: ELTA


318562

Seimas svarstys siūlymą į atmintinų dienų sąrašą įtraukti miškininkams skirtą dieną. Ji būtų minima rugsėjo trečiąjį šeštadienį.

Praėjusį ketvirtadienį už Atmintinų dienų įstatymo pataisas, skirtas mišininkams, po pateikimo balsavo 71 Sei­mo na­rys, prieš buvo 1, su­si­lai­kė 2. Šią Seimo Aplinkos apsaugos komiteto nario konservatoriaus Justino Urbanavičiaus iniciatyvą svarstys Švie­ti­mo ir moks­lo ko­mi­te­tas. Seimo plenarinėje salėje ji vėl turėtų atsirasti spa­lio 1 die­ną.

Įtraukiant miškininko dieną į atmintinas dienas siekiama pagerbti miškininko profesiją, atkreipti dėmesį į miškininkų darbus.

Pasak J. Urbanavičiaus, Miškininkų diena – rugsėjo trečiasis šeštadienis – įtvirtinta aplinkos ministro įsakymu ir švenčiama miškininkų profesionalų, miškams neabejingų Lietuvos piliečių, privačių miško savininkų ir jaunųjų miško bičiulių.

„Vi­są lai­ką kiek­vie­nais me­tais miš­ki­nin­kai tą die­ną šven­čia. Mies­tuo­se rengiamos šven­tės, miš­ki­nin­kai at­va­žiuo­da­vo, ben­drau­da­vo su ben­druo­me­nė­mis, pa­sakodavo, kaip jiems se­ka­si dar­buo­tis miš­ke. Ta die­na šį šeš­ta­die­nį. Jei tu­ri­te pa­žįs­ta­mų miš­ki­nin­kų, tik­rai ga­li­te svei­kin­ti. Jie vi­si mi­ni tą die­ną, bet taip iš­ėjo, kad ji nė­ra įtei­sin­ta. Gal mes įtei­sin­tu­me ir jiems pa­do­va­no­tu­me to­kią do­va­ną?“, – pateikdamas projektą iš Seimo tribūnos sakė J. Urbanavičius.

Įrašius Miškininkų dieną į atmintinas dienas, jo nuomone, visuomenė daugiau sužinos apie šią profesiją.

„Įra­šy­si­me į ka­len­do­rių, kad ir vi­suo­me­nė pri­si­jung­tų prie tos šven­tės, at­kreip­tų dė­me­sį, kad miš­ki­nin­kai da­ro gra­žius, svar­bius dar­bus vals­ty­bei, Lie­tu­vai ir vi­sai ap­lin­ko­sau­gai.“, – sakė J. Urbanavičius.

Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininko Viktoro Pranckiečio teigimu, atmintina die­na bū­tų skir­ta tam, kad miškininkai bū­tų la­biau ma­to­mi.

„Lin­kiu, kad pro­fe­si­jos vie­ši­ni­mas ir ži­nių sklei­di­mas tap­tų nuo­la­ti­niu veiks­mu, o ne tik­tai per Miš­ki­nin­kų die­ną“, – sakė jis.

Dar vienos profesinės šventės įteisinimą kritiškai vertino Seimo narys konservatorius Kęstutis Masiulis.

„Pro­fe­si­jų yra tūks­tan­čiai, net­gi de­šim­tys tūks­tan­čių. Tai da­bar gal su­ra­šy­ki­me vi­sas jas į ko­dek­są ir pa­skir­ki­me kiek­vie­nai me­tų die­nai? Taip, tas įsta­ty­mas jau ta­po ko­dek­su. Ar tik­rai rei­kia mums to­kio ko­dek­so? Pro­fe­si­jų atstovai nu­ta­ria pa­tys, ka­da, ko­kią die­ną švęs­ti, ir šven­čia. La­bai ge­rai, kad šven­čia. Da­bar kas nuo to pa­si­keis? (....) Kam bū­ti­nai rei­kia pirš­tu bes­ti į ka­len­do­rių ir miš­ki­nin­kams nu­ro­dy­ti kurią die­ną? Ir dar įsta­ty­mu! Tai da­bar miš­ki­nin­kai, ku­rie tos die­nos ne­švęs, pa­žeis įsta­ty­mą, ar kaip?“, – svarstė skeptiškai nusiteikęs K. Masiulis.

Šiuo metu atmintinų dienų sąraše, kuriame yra įrašytos 92 dienos, nėra miškininkams skirtos dienos.