REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Gegužės 30 d. 12:44

Seimas iš naujo svarstys G. Nausėdos vetuotas pataisas dėl dalyvavimo NATO konkursuose

Lietuva

Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.

Etaplius.LTŠaltinis: ELTA


302885

Seimas ketvirtadienį nusprendė iš naujo svarstyti prezidento Gitano Nausėdos vetuotą įstatymą, kuriame buvo patikslinti patikimumo deklaracijų išdavimo kriterijai norintiems dalyvauti NATO pirkimuose.

Pasak šalies vadovo vyriausiojo patarėjo Andriaus Kabišaičio, Seimo priimtu įstatymu siekta nustatyti, kad patikimumo deklaracija išduodama juridiniam asmeniui, jeigu šis ar su juo susiję asmenys per paskutinius trejus metus įsiteisėjusiu teismo sprendimu ar nuosprendžiu nebuvo pripažinti pažeidę Lietuvos įgyvendinamas tarptautines sankcijas arba Lietuvos įstatymuose nustatytas ribojamąsias priemones.

„Respublikos prezidento vertinimu, NATO konkursuose leidus dalyvauti juridiniams asmenims, kuriuos pačius arba su jais susijusius asmenis ne teismas, o kitos valstybės institucijos pripažino pažeidusiais tarptautines sankcijas arba ribojamąsias priemones, būtų sukelta grėsmė valstybės ir visuomenės saugumui“, − Seimo posėdyje sakė prezidento patarėjas.

A. Kabišaitis atkreipė dėmesį, kad Lietuvoje tarptautinių sankcijų ribojamųjų priemonių pažeidimą gali konstatuoti ne tik teismas, bet ir įstatymuose nustatytos institucijos, kaip Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, Migracijos departamentas, Ekonomikos ir inovacijų ministerija, Muitinės departamentas ir kt. Tuo metu fiziniams asmenims administracinę atsakomybę už sankcijų pažeidimus taiko Lietuvos radijo ir televizijos komisija, Kultūros ministerija, Ekonomikos ir inovacijų ministerija ir kt.

Galutinis balsavimas įstatymo pakeitimų vyks birželio 6 dieną.

ELTA primena, kad šalies vadovas gegužės 17 d. vetavo Patikimumo deklaracijų juridiniams asmenims, norintiems dalyvauti Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos konkursuose, išdavimo pagrindų įstatymo pakeitimus.

Tąkart prezidentas pažymėjo, kad Seimo priimti įstatymo pakeitimai iš esmės susiaurina pagrindus, kuriais remiantis patikimumo deklaracija gali būti neišduota asmenims, pažeidusiems tarptautines sankcijas.

Jis įstatymą vetavo Seimui siūlydamas į jį įtraukti sąlygą, kad patikimumo deklaracija būtų išduodama tuo atveju, kai NATO konkursuose siekiantis dalyvauti juridinis asmuo ar su juo susiję asmenys per paskutinius 3 metus nebuvo pripažinti pažeidę tarptautines sankcijas arba ribojamąsias priemones.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA