PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Spalio 15 d. 12:31

Seimas imasi svarstyti, ar denonsuoti muitinės sutartį su Baltarusija

Lietuva

Lietuvos muitinė / Julius Kalinskas/ELTA

Giedrius Gaidamavičius, Lukas JuozapaitisŠaltinis: BNS


323989

Seimui antradienį pateiktas siūlymas nutraukti prieš beveik du dešimtmečius su Baltarusija pasirašytą muitinės bendradarbiavimo sutartį.

Tokiai Vyriausybės iniciatyvai po pateikimo pritarė visi – 81 balsavęs parlamentaras.

„Susitarimą (...) tikslinga denonsuoti, nes nuo Rusijos karinės agresijos prieš Ukrainą pradžios Lietuvos muitinė iš esmės jokio bendradarbiavimo su Baltarusijos muitinių tarnybomis nevykdo ir informacija nesikeičia“, – Seime antradienį sakė finansų ministrė Gintarė Skaistė.

„Siūlome įteisinti dabartinį status quo, kad to bendradarbiavimo realiai nėra ir denonsuoti šį bendradarbiavimo susitarimą“, – kalbėjo ministrė.

Anot Finansų ministerijos, prekybinis ir ekonominis bendradarbiavimas su Baltarusija yra visiškai sustabdytas bei neįmanomas. Be to, su Baltarusija prekiaujantys asmenys muitinei ir teismams kaip įrodymus teikia jų muitinių išduotus dokumentus taip siekdami įrodyti prekybos teisėtumą bei tarptautinių sankcijų laikymąsi.

Muitinės bendradarbiavimo sutarčių su Rusija ir Baltarusija nutraukimui rugsėjo pabaigoje pritarė Ministrų kabinetas.

Susitarimas su Baltarusija pasirašytas 1996 metų liepą Vilniuje, abiejų šalių vyriausybės ją ratifikavo 2000 metais.

Spalio pradžioje Seimas taip pat denonsavo tris su ekonominiu bendradarbiavimu susijusias tarptautines sutartis tarp Lietuvos ir Rusijos bei Baltarusijos.