PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Spalio 3 d. 07:14

Seimas apsispręs dėl reikalavimo aptarnauti klientus lietuvių kalba

Lietuva

Taksi vairuotojas/Asociatyvi nuotr. / Unsplash

Jadvyga BieliavskaŠaltinis: ELTA


321753

Seimas ketvirtadienį ketina priimti Valstybinės kalbos įstatymo pataisas, siūlančias įpareigoti tiesiogiai su klientais dirbančius paslaugų teikėjus ir prekių pardavėjus nuo 2026 metų sausio 1 d. aptarnauti juos valstybine lietuvių kalba.

Ši Seimo narės konservatorės Dalios Asanavičiūtės iniciatyva jau yra įveikusi pateikimo ir svarstymo stadijas. Lieka paskutinis balsavimas – įstatymo pataisų priėmimas.

Parlamentarai turės apsispręsti dėl Teisingumo ministrės Ewelinos Dobrowolskos siūlymo netaikyti reikalavimo aptarnauti klientus valstybine kalba laikinai mugėse prekes parduodantiems asmenims.Tokios išimties įteisinimui Valstybinės kalbos įstatyme trečiadienį bendru sutarimu pritarė Seimo Švietimo ir mokslo komitetas.

Jei parlamentarai pritartų, reikalavimas aptarnauti klientus lietuvių kalba nebūtų taikomas tiems fiziniams asmenims, kurie prekes Lietuvoje parduoda laikinai ir tokia veikla nesiverčia nuolat.

Priėmimo stadijoje Seimas taip pat spręs dėl parlamentarės Dalios Asanavičiūtės pasiūlymo numatyti atsakomybę už naujų įstatymo nuostatų tiesioginį vykdymą. Už tai būtų atsakingi ne tik institucijų, įstaigų, įmonių, tarnybų, organizacijų vadovai, bet ir fiziniai asmenys.

Valstybinės kalbos įstatymo pataisų projektas numato, kad juridiniai ir fiziniai asmenys, kitos organizacijos ir jų padaliniai, Lietuvoje parduodantys prekes ir teikiantys paslaugas, „užtikrina tiesioginį gyventojų aptarnavimą valstybine kalba Vyriausybės nustatytu lietuvių kalbos mokėjimo lygiu“.