PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 25 d. 12:50

SBU sulaikė Rusijos agentą, šnipinėjusį fronto linijoje prie Pokrovsko

Pasaulis

Frontas / Scanpix

Viljama SudikienėŠaltinis: ELTA


320443

Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) sulaikė Rusijos agentą, padėjusį rusams pulti Pokrovską, pranešė SBU spaudos centras.

Rusijos žvalgybos agentas buvo sulaikytas Donecko srityje, šnipinėjęs Ukrainos gynybos pajėgas fronto linijoje prie Pokrovsko, kur vyksta įnirtingos kovos. Šis asmuo buvo vietos kasybos įmonės darbuotojas, Rusijos žvalgybos užverbuotas nuotoliniu būdu liepos mėnesį. Nuo tada jis žvalgė Pokrovską ginančios Ukrainos kariuomenės vadaviečių ir įtvirtintų teritorijų geografines vietas. Agento akiratyje buvo Ukrainos pajėgų sunkiosios artilerijos pozicijos, iš kurių ukrainiečiai apšaudo rusų puolimo grupes.

Jis taip pat mėgino nustatyti šiame rajone veikiančių, specialiąsias bei kovines užduotis vykdančių SBU padalinių dislokavimo postus. Agentas elgėsi kaip paprastas prie fronto linijos gyvenantis bendruomenės narys, važinėjo į darbą kasykloje. Tačiau važiuodamas jis slapta fiksavo Ukrainos karių buvimo vietas ir pažymėdavo koordinates Google žemėlapiuose.

Bendraudamas su Rusijos žvalgybos tarnyba, agentas iš pradžių naudojo anoniminę paskyrą populiarioje susirašinėjimo programėlėje. Vėliau perėjo prie uždraustų Rusijos socialinių tinklų.

SBU kontržvalgybos agentai demaskavo agentą pradiniame jo žvalgybinės veiklos etape. Tai leido surinkti įrodymus apie jo nusikaltimus, jį sulaikyti ir užkirsti kelią realios informacijos apie Pokrovsko gynybą perdavimui priešui. Per kratą buvo paimtas šnipo mobiliojo ryšio telefonas ir SIM kortelės, kurias jis nuolat keisdavo, kad nuslėptų ryšį su rusais.

Jam pareikšti įtarimai išdavyste, jis uždarytas į areštinę, gresia įkalinimas iki gyvos galvos ir turto konfiskavimas. Specialiąją operaciją SBU pareigūnai atliko Donecko ir Luhansko srityse, vadovaujami Donecko srities prokuratūros.

Anksčiau pranešta, kad Charkive SBU sulaikė Rusijos žvalgybos agentą, nukreipusį priešo raketas į savo brigadą ir ketinusį pabėgti į Rusiją.