PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 30 d. 19:10

Saugumo problemos Mokolų mikrorajone: automobilių eismas šaligatviu kelia gyventojų susirūpinimą

Marijampolė

Rimvydo Alensko nuotr.

Žaneta JakubauskaitėŠaltinis: mmm.lt


316258

Nuo rugsėjo pirmos dienos prasidėjus mokslo metams, tėvai ir gyventojai yra sunerimę dėl vaikų saugumo Mokolų mikrorajone. Iki šiol šaligatvis, kuriuo vaikai kasdien eidavo į mokyklą, o taip pat ir į darželį, buvo laikomas saugiu, tačiau dabar situacija pasikeitė – šalia jo ir net juo važinėja automobiliai. Gyventojai baiminasi, kad jų atžalos gali būti pavojuje, nes eiti šiuo šaligatviu tapo rizikinga.

,,Prieš porą dienų kilo ginčas tarp gyventojų, gyvenančių mūsų name, ir teniso kortų savininkų, dėl kurio buvo iškviesta policija ir surengta diskusija. Atsirado susirūpinimas dėl galimų pažeidimų ir nesusipratimų, todėl aš, kaip viso rajono seniūnaitis, buvau paprašytas atstovauti gyventojų interesams ir išsiaiškinti situaciją“, – sako Uosupio rajono seniūnaitis Ervydas Lukoševičius.

,,Savivaldybės investuoti didžiuliai pinigai buvo skirti infrastruktūrai ir pritaikyti žmonėms su negalia, tačiau savivaldybės vadovų didžiausias poreikis ir tikslas buvo – mokiniams iš kito mikrorajono saugiai eiti į mokyklą. Čia buvo laikoma saugiausia, nes tėvai galėjo išleisti vaikus ir važiuoti į darbą, žinodami, kad vaikai saugiai pasieks mokyklą. 30 metų čia nebuvo jokio viešojo transporto ir jokio judėjimo, todėl žmonės pasitikėjo, kad aplinka yra saugi“, – pasakoja Uosupio rajono seniūnaitis Ervydas Lukoševičius.

Pašnekovo teigimu, šiuo metu teniso kortų valdytojas neturi reikiamo leidimo, tačiau bendrame susitikime Viešosios įstaigos atstovas pristatė ankstesnius 2012 metų dokumentus. Teoriškai, jiems beliko gauti tik galutinį leidimą, kad galėtų atlikti planuojamus darbus, tokius kaip apšvietimo įrengimas ir šaligatvio atnaujinimas.

,,Yra patvirtintas statybos leidimas ir detalusis planas, įskaitant servitutą su daugiabučiu namu. Pagal šį planą, Viešoji įstaiga turi teisę ir galimybę įsirengti privažiavimą iki aikštelės. Tačiau šiuo metu toje vietoje yra pėsčiųjų takas, todėl automobiliai ten važiuoti negali“, – teigia Marijampolės savivaldybės administracijos direktorius Karolis Podolskis.

,,Teko kalbėtis su teniso kortų savininku, kuris pažadėjo, kad, kol neturės oficialių leidimų, nevažinės. Tačiau nepaisant šio pažado, jie vis tiek tęsė važiavimus, nekreipdami dėmesio nei į policijos reikalavimus, nei į gyventojų susirūpinimą. Savininkai teigia, kad jie turi teisę tvarkyti privažiavimą patys, nes turi tam tikrus dokumentus, nors leidimo iš savivaldybės dar neturi“, – sako E. Lukoševičius.

Savivaldybės administracijos direktoriaus teigimu, kitą savaitę Saugaus eismo komisija svarstys, kaip apriboti pravažiavimą toje teritorijoje, kol bus įrengtas naujas kelias. Susirinkime bus nagrinėjami sprendimai dėl fizinių atitvarų arba ženklų įrengimo, siekiant užkirsti kelią netinkamam esamos infrastruktūros naudojimui. Kol kelio projektas dar nėra suprojektuotas ir įrengtas, svarbu, kad būtų vengta važinėjimo žalia veja.

,,Ateityje ši Viešoji įstaiga, jei organizuos ir įgyvendins kelio projektą, turės teisę įrengti šią infrastruktūrą. Tačiau būtina atlikti visus reikiamus derinimus. Kadangi ši vieta yra praeinama, kur vaikai eina į mokyklas ir yra daug pėsčiųjų, reikia užtikrinti saugumą tiek motorinėms transporto priemonėms, tiek pėstiesiems. Projektuojant šią infrastruktūrą, svarbu apsvarstyti, ar ji bus įrengiama kaip dviračių gatvė, ar bus priimti kiti sprendimai, tokie kaip siauresnis pėsčiųjų takas. Kol projektas nėra parengtas ir įgyvendintas, šioje teritorijoje nereikėtų važinėti“, – sako K. Podolskis.